Kahramanmaraş genelinde Aralık ayı itibarıyla kış ayları etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklıkları her geçen gün düşerken vatandaşların en zorlandığı konuların başında saç bakımı geliyor. Özellikle şapka ve bere gibi aksesuarlar soğuktan korumak için hayati önem taşırken, kafada uzun süre bulundurulması durumunda saç köklerine ve saçlara zarar verebiliyor. Bu nedenlerle saç dökülmeleri kış aylarında ciddi oranlara ulaşırken, uzmanlar soğuk havalarda saç bakımının önemine dikkat çekiyor.

“MEVSİM GEÇİŞLERİNDE DAHA ÇOK ARTIYOR”

Kahramanmaraş'ta Osman Berber adında ki erkek kuaförünü işleten Osman Poyraz, kış aylarında bere takılması ile saçların yıpranmasının sonucunda saçların daha fazla döküldüğüne dikkat çekti. Saçların kuruyup nemsiz kaldığını ifade eden Poyraz, “20 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Birçok saç problemine bu sürede tanık oldum. Saç dökülmesi genetik olan, hormon bozukluğundan ve vitamin eksikliğinden olan bir şey. Tabi ki mevsim geçişlerinde bunlar daha çok artıyor. Bunun sebeplerin arasında; bere takılması, saçların kuruması, yıpranması ve insanların saçlarına bakım yaptırmaması yer alıyor. Normalde bir insanın saçı yüzde 50 dökülecekse, mevsim geçişlerinde bu oran yüzde 80’e ulaşabiliyor. Bu da özellikle saçların kuru ve nemsiz olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

“SAÇLARA PERİYODİK BAKIM YAPTIRDIKLARINDA BİR SORUN YAŞAYACAKLARINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Saçların yıpranmaması ve kopmamasının keratin bakımı, nem bakımı gibi bakımlarla önlenebileceğini belirten Poyraz, “Saçın bir ‘ph’ oranı var. Bu saçın asitlik oranı. Burada ph cetveline göre rakamın 4,5 ila 5,5 arası olması lazım. Bu oran 7,5 ila 8,5 oranlarına çıktığında saçlar, yıpranmalara ve kopmalara maruz kalıyor. Bu oranın bu kadar yükselmemesi için saçlara keratin bakımı, keratin botoks bakımı, nem bakımı uygulanabilir ve bu sorunlar engellenebilir. Vatandaşlar, mevsim geçişlerinde bere kullandıkları için de saçlarının yıpranmasına ve kopmasına sebep olabiliyorlar. Bu sebeple vatandaşlarımızın saçlarına periyodik bakım yaptırdıklarında bir sorun yaşayacaklarını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“NASIL KARNIMIZ ACIKIYORSA SAÇIMIZIN DA KARNI ACIKIYOR”

Sülfat ve paraben içeren şampuanlardan özellikle kaçınılması gerektiğini söyleyen ve saçın da insanlar gibi beslenmesi gerektiğini vurgulayan Osman Poyraz, sözlerine şu şekilde son verdi: “İnsanlarımız saç kestirmeyi, saçı yıkatmayı saç bakımı sanıyorlar. Aslında böyle bir şey yok. Gün içinde 3 öğün nasıl karnımız acıkıyorsa saçımızın da karnı acıkıyor. Bunun protein bakımı, nem bakımı, yıkaması gibi birçok kısmı var. Genellikle vatandaşlar evlerinde sülfatlı, silikonlu, parabenli şampuanlar kullandıkları için bu konuda sorun yaşayabiliyorlar. Genellikle her şampuanın içinde sülfat ve paraben var. Bu da saçın kurumasına sebep oluyor. Vatandaşlarımız sülfatsız ve parabensiz şampuanlar kullandıklarında saçlarının daha az kurumasını sağlarlar dökülmesini azaltabilirler.”

Haber: Alihan Kürşat

 

Editör: Mahmut Beyaz