1960’lı yılların Türk filmi olan ‘Şoför Nebahat’ canlandırdığı karakter ile hem kadın vizyonu yaratmış hem de Türk kadınının her işin üstesinden gelebileceğini herkese göstermişti. Filmlere sahne olan bu olay insanların akıllarında hoş bir mizahsen bıraksa da bu filmin gerçek olabileceğini belki kimse tahmin dahi edememişti. Filmlere konu olan ve olmaz denilen bir şeyi başaran Fatma Dağ, Senem Ayşelerin yetiştiği Kahramanmaraş’tan, tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir başarıyı sergiledi.

BİR GÜN DEDİ MESLEK EDİNDİ

Minibüs şoförü olan eşinin ‘Bugün sen benim yerime servise çık’ isteği üzerine o gün yolcu servisine kendisi çıkan Fatma Dağ, bir günlük diye başladığı işi kendine meslek edindi.

İŞİMDEN GAYET MEMNUNUM

8 yıldır şoförlük işini yaptığını söyleyen ve hamileyken bile işine ara vermeyen Dağ, “Minibüs şoförlüğü işine 8 yıl önce başladım. 2 yıl Rehabilitasyon Merkezinde şoförlük yaptım 6 yıldan bu yana da kendi köyüm olan Döngele-Maraş hattında çalışıyorum. Bu iş eşimin işiydi ilk birkaç defa kendisi sabah işe kalkmaya erindi ve bundan dolayı işe beni gönderdi. Birkaç defa yapınca iş hoşuma gitmeye başladı ve birkaç defada ben kendi isteğimle işe çıkmak istedim. Daha sonra kendisi işi başardığımı görünce bundan sonra bu işi benim yapmamı istedi. İşimden gayet memnunum” dedi.

ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI

İşe ilk başladığı zaman çevredekilerin kendisine şaşkınlıkla baktığını söyleyen Dağ, “Bir kadın olarak erkek işi yapmak diğer kadınlara göre belki zor gelebilir ancak ben evim ve çocuklarım için kendimi feda ettim” diyerek, evine olan sadakatini gösterdi. Dağ, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bir kadın olarak erkek işi yapmak diğer kadınlara göre belki zor gelebilir ancak ben evim ve çocuklarım için kendimi feda ettim. İşin sonunda huzurlu bir ailem olacağına ve kendi ihtiyaçlarımı rahatlıkla alabileceğimi düşününce iş bana hiçte ağır gelmedi. Aksine işi çok sevdim ve her yaptığımda biraz daha azmettim. Çevremdeki insanlardan ve yolcularımdan da olumlu tepki alınca kendimi tamamen işime verdim. İlk servise çıktığım zaman etrafımdaki insanlar bana şaşkınlıkla bakıyordu. Bayan şoförün olmasına bir türlü alışamadılar epey bir süre yadırgadılar.”

EN BÜYÜK DESTEK ANNE VE BABADAN

Kendisine en büyük desteği anne ve babasının verdiğini vurgulayan Dağ, “İşe başlarken annem ve babamda bana destek verdi. Ticari araç sürücü belgesi ehliyetlerimi annemin ve babamın destekleriyle aldım. Ben işi iyice öğrendikten sonra eşimde kendine başka bir minibüs aldı ve eşimde tekrar çalışmaya başladı. Şuanda eşimle birlikte kendi işimizi yapıyoruz. 2 tanede bir erkek bir kız çocuğumuz var. Türk kadını azimli ve kararlıdır bundan ötürü de her işi başarır. Hiçbir bayan kesinlikle çaresizliğe düşmemelidir. Bir kadın isterse tüm zorluklara rağmen her işi başarır ve üstesinden gelir” diye konuştu.

YOĞUNLUKTA EK SEFER

İşlerinin yoğun olduğu zamanlar gece 2’ye kadar ek sefer yaptığına işaret eden Dağ, “İşlerin yoğun olduğu zamanlarda da ek seferler yapıyorum gece 2’ye kadar yolcu taşıdığım günler oldu” şeklinde konuştu.

SAYGINLIK KAZANDI

İlk zamanlarda biraz yadırgansa da şimdilerde herkesin kendisine saygı duyduğunu belirten Dağ, şunları kaydetti: “Şimdilerde yolcularım bana alıştı iş bulduğum zaman taşımacılığı bırakmamdan korkuyor. Müşterilerimin hepsi beni ablası yerinde görüyor. Bayan olduğum için haliyle de dışardan dikkat çekiyor ve bakan erkekler olduğu zaman yolcularım o kişileri tepkisini gösteriyor. Zaten Kahramanmaraş’ımızın insanları nezihtir. Arada birkaç tane çürük oluyor ama genel anlamda herkes bana saygıyla bakıyor bana ve yaptığım işe saygı gösteriyor.”

ÖZGÜVENİM ARTTI’

İşiyle birlikte özgüveninin artığını belirten Dağ, yapamazsın diyenlere inat bu işin üstesinden başarıyla gelebildiğine dikkat çekti. Dağ, “Bu işi yapmak bana özgüven kattı. Bir kadın olarak bu işi yapıp yönetmek uzun süre devam ettirebilmek çok güzel bir duygu. Birkaç kişi bana çok fazla dayanamazsın demiş ama bakın neredeyse bu meslekten emekli olacağım” ifadelerini kullandı.

ERKEK ŞOFÖRLERE TAŞ ÇIKARIRIM

Erkek şoförlere de notu olan Dağ, şu ifadeleri kullandı. “İşimi severek yapıyorum ve işimde en iyi erkek şoförlere dahi taş çıkarırım. Buradan yine erkek şoförlere sesleniyorum trafikte bayanlar sıkıştırılmaz. Kadınlara her konuda güvenilmelidir. Bu durumun örneğini de 15 Temmuz gecesi gördük.

MESLEĞİNİN EN ZOR ANI

Meslek hayatında yaşadığı en zor anlardan bir tanesi de anlatan Dağ, işe ilk başladığım yılda kar yağdığı zaman karda çok zorlandım hatta eşim bana sen kara çıkamazsın dedi ve ben geleceğim bekle dedi daha sonra kendisi gelemedi ben yanıma iki tane genç alarak kar zincirlerini taktım. Meslek hayatım boyunca da yaşadığım en zor an bu andı” şeklinde konuştu.

ASLA SANAYİYE GİTMEM’

Şoförlüğündeki başarısı yetmiyormuş gibi aracında yaşanan arızaları da kendisi tamir eden Dağ, Eşim arabayı tamir ederken eline bakarken birçok şeyi öğrendim ve aracımın balatasına kadar ben kendim değiştiririm. Sanayiye gitmem hem zamanım yok hem de ben kendi oluşan arızaları çözebiliyorum. Çok büyük bir arıza olduğunda da mecbur giderim diye düşünüyorum.

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz