Tüm dünyaya yayılan ve ülkemizde de görülen koronavirüs nedeniyle uzman kişilerin ellerimizi sık sık yıkamamız ve temizliğimize çok fazla dikkat etmemizi gerektiğine vurgu yaparken temizlik ve dezenfekte ürünlerine talep arttı. Andırın doktoru olarak bildiğimiz tirşik otundan sabun yaparak gündeme gelen Yaşar Topuz ise dezenfekte ve kişisel bakımımız için sıvı sabun yerine katı sabun kullanılması gerektiğini gündeme getirdi. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Topuz, kendisinin Kahramanmaraş’ta tek doğal katı sabun üreticisi olduğuna ve birçok sabun türü elde ettiğinine değinerek, Kimyasal olmayan daha doğal, arındırıcı özelliği olan antibakteriyel özelliği olan katı sabunları evimizde kullanırsak daha sağlıklı olacaktır” dedi.

“TALEPLERE YETECEK ŞEKİLDE SABUN STOKUMUZ VAR”

Kahramanmaraş’ta tek doğal katı sabun imalatçısı Yaşar Topuz şunları söyledi: “Taleplere yetecek şekilde sabun stokumuz var. Kendi depomuzda ham maddelerimiz var. Bölgede  katı sabun olarak Kahramanmaraş yöresinde tek sabun üreticisiyiz. Bölgede sıvı sabun üreticileri araştırma yapılırsa evet vardır. Şu dönemde biz sıvı sabun kullanımını önermiyoruz. Tamamen kullanılması, kullanılmaması kişiyi bağlı. Deterjan, kimyasallardan uzak duralım birinci amacımız bu olmalı. Siz evinizde bir deterjanla elinizi lavaboda yıkayabilirsiniz ama cildimize verdiği zararı, tahrişi bilmeliyiz. Koronavirüs olmadığı zaman da şu anda da şöyle olmalı: uzmanların tavsiyesine göre söylüyorum; kişiye özel kullandığın bütün eşyalar, havlu, tırnak makası, sabun vesaire tabi ben detaylandırmayacağım kullandığımız eşyaların kişiye özel olması gerekiyor.

“BAKIN YANLIŞ ANLAŞILMASIN”

Sıvı sabunun kitlesel olarak belediyenin tuvaletinde kullanılması güzel bir şey bakın yanlış anlaşılmasın bu konuştuğum ama biz şu yönüyle sıvı sabunun kullanılmasını deterjan özelliğini ortaya çıkarttığını söylüyoruz: İçinde kimyasallar çok ama biz kimyasal olmayan daha doğal, arındırıcı özelliği olan antibakteriyel özelliği olan katı sabunları evimizde kullanırsak daha sağlıklı olacaktır. Umumi alanlarda sıvı sabun kullanılabilir. Evizimizde biz katı sabunun antibakteriyel özelliği olanları kullanırsak bu bizim için daha avantajlı çünkü elimize vücudumuzu yıkadığımız her şey sıvı sabun, bulaşık deterjanı, çamaşır suyundaki gibi kimyasallardan vücudumuzu uzak tutmak gerekiyor. Bunların içerisinde kimyasallar var. Biz doğal sabun üreticisi olarak ben evde el yapımı sabun üretimi yaptığım için bunu mutfağımda hazırlıyorum. Evdeki mutfaklarımız sizin için en hijyenik alandır bildiğimiz gibi. Çünkü ağzımızdan geçen lokmaların hazırlandığı yerdir mutfak. Ben bunu kendi evimde kendi yediğim içtiğimi yemeğimi hazırladığım mekanda hazırlıyorum. Bunun adı nedir avrupada ve dünyada bilinen adı handmade Türkçesi ‘evde ev yapımı’. Dolayısıyla daha doğal bir ortamda hazırlamış oluyorum. Kimyasal kullanım oranını azaltılmış yağ, su, kostikten meydana gelen sabun bileşenleriyle katı sabun üretiyorum ve Kahramanmaraş’ta tek doğal katı sabun üreticisiyiz.

“TİRŞİK SABUNUNU BİZ TANITIM AMAÇLI BİR ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Sabunlarla ilgili tabi belli bir hedef kitlemiz var hem dekoratif sabunu ilgilendiren hem de doğal sabunu ilgilendiren tarafıyla bu yıl başında tirşik sabun üzerine projemiz vardı. Yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor. Tirşik sabununun coğrafi işaret olarak tanıtılmasına girişimlerimiz olacak. Tirşik bitkisi sabunuyla ilgili üretim hedeflerimiz, tanıtım hedeflerimiz var ama şu son zamanlarda sabunlarla ilgili bir talep artışı var. Özellikle doğal ve antibakteriyel sabunlarla ilgili bir talep artışı söz konusu. Tirşik sabununu biz tanıtım amaçlı bir üretim gerçekleştirdik. Tanıtımlarımız yapıyoruz, yoğun bir talep var şu an elimizde tirşik sabunları kalmadı. Kahramanmaraş’ta bu doğal sabunun yaygınlaşması adına hedeflerimiz hamlelerimiz 2020 yılında başladı. Biz bu işi 7 yıldır yapıyoruz. İlk altı yılımızda daha çok dekoratif sabunlarını üzerine yoğunlaşmıştık yurt için ve yurt dışından talep ediliyor ve tanınıyor bu dekoratif sabunlarımız. Dubaiye, filistine kadar Türklerin yaşadığı işte İngiltere ve almanya gibi yerlere ihracatımız oldu. Bunlar büyük çapta değil 50-100 kilogramlık çapta. Birinci planda dekoratif sabun üreticisiyiz.

“BU KULLANILAN SIVI SABUN DEĞİLDE KATI SABUN OLMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNUYORUM”

Şimdi bazı mineraller var boraks, karbonat gibi temizlik ve deterjan ürünlerinin içinde bilhassa daha çok kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı bunların katı sabunda da kullanımında antibakteriyel özellikli olmasından dolayı boraksın ayrı bir yeri var. Sağlık Bakanlığı buna belli bir miktarda kullanılmasına izin veriyor. Şimdi oranlarla ilgili mevzuya tam girmeyelim. Boraks kullanımı  antibakteriyel özelliğini kazandırıyor. Mesela piyasada antibakteriyel özelliği olan sıvı sabunların yüzde 90’ının içinde boraks var. Antibakteriyel üründür diye aldığınız sıvı sabunun üzerinde içindekiler kısmında boraks minareli kullanıldığı yazılıyor. Cildimize temas ettiğine arındırıcı ve renk açığı özelliği var. Sivilceyi önlediğini, renk açıcı özelliği olduğunu, bakteriyi yok ettiğini laboratuarlarda ispatlanmış. Marketlerden aldığımız bütün arındırıcı, antibakteriyel özelli olan sıvı sabunlarının hepsinin içinde boraks vardır. Sıvı sabunlara karşı değilim. Açık alanlarda mesela belediyenin tuvaletinde, okulun tuvaletinde kullanılabilir. Kişiye özel bakımla ilgili ihtiyaç malzemelerinin biride sabundur. Banyoda kullanırsın, lavaboda kullanırsın bu kullanılan sıvı sabun değilde katı sabun olması gerektiğini savunuyorum. Bu konuyla ilgili sayfalar dolusu yazı yazılabilir, tartışma konusu açılabilir. Evde sıvı sabun mu, katı sabun mu kullanılmalı? Bence katı sabun kullanılması lazım. Çünkü sıvı sabun içinde daha fazla miktarda kimyasal var. Katı sabunun üretim prosedürü olarak biz sıcak üretim yapıyoruz. Şimdi bu sabunun kaynama mantığı ile geleneksel yöntemle yaptığımız için, içine bizim kimyasal katma gibi bir şansımız yok. Su, yağ, kostik, ana bileşenleri bunlar. Arındırıcı özelliği için de şu dönemde ihtiyaç olduğundan dolayı biz boraks kullandık. Piyasa da var olan market raflarında antibakteriyel sabun sıvı sabundur diye satılan ürünlerin tamamında içindekiler bölümünü okursanız  boraks katılmayan antibakteriyel sıvı sabun türü yoktur.

“BİZİM BURADA BİRİNCİ AMACIMIZ PİYASANIN İHTİYACINA GÖRE SABUN ÜRETİP, FAHİŞ FİYATA SATMAMAK”

Bu bir veba tamamen. Bazen 50 yılda bir bazen 100 yılda bir insanoğlunun başına geliyor. Bu dönemde geleneksel olarak alışkanlık haline getirdiğimiz uygulamaları terk etmemiz gerekebilir.

Kişiye özel sabun kutuları piyasada satılıyor plastik şişelerde plastik eşya satan zücaciyelerde var. Bu kutuların içerisine bu sabunları koyuyoruz. Hem elimizi yıkamak için hem duş aldığımızda bunları kullanmak amçalı. Eğer biz bu ürünün satılmasıyla ilgili safsata boş laf ürettiğimiz zaman konumuzun dışına çıkmış olacağız. Bizim burada birinci amacımız şu anda toplumun ihtiyacı olan bu ihtiyaç malzemesinin ne tarzda ürün üretebiliriz bunları düşünerek bu ürünleri üretmek. Biz bundan yüksek kar marjı elde edelim, kamyon kamyon sabun satalım gibi bir düşüncemiz yok. Bizim birinci amacımız bu değil. Buradaki amacımız piyasanın ihtiyacına göre sabun üretip, fahiş fiyata değil piyasa fiyatı neyse o fiyata ürün satmak. Bizde de böyle bir kural var. Bu ürünün internetteki doğal fiyatı normalda 25 TL’ye kadar var ama biz bunu şu anda üretim ve tanıtımını yapıyoruz. 25 lira de değil 15 TL’de değil 7,5 liradan üretiyoruz. Piyasa fiyatı üzerinden gidiyoruz. Kolonyalarla ilgili haberler çıktı. Alkol fiyatlarının artışı kolonya üreticilerinin zor durumda

kalmasına ve fiyatları üç katına çıkmasına sebep oldu. Bu konuda çok haberler var her gün duyuyoruz.

“BİZ DOĞAL SABUNUN EN DOĞAL MİNERALLİ HALİNİ ÜRETİYORUZ”

Bizim burada önerdiğimiz olay şu: Şu anda bir konuya odaklandık korona virüsüne. Biz burada bölgesel üreticisiyiz. Arındırcı özelliği olan şu an ürün çıkarıyorum. Kişiye özel kullanım için bunu da halkımıza buradan ilan ediyoruz. Şimdi biz boraksları çok az miktarda kullanıyoruz. Hiç kullanmıyoruz değil Sağlık Bakanlığının verdiği oranında altında az miktarda antibakteriyel özelliği olan sabun üretiyoruz. Çünkü biz sıvı sabun veya deterjan üretmiyoruz, biz doğal sabunun en doğal mineralli halini üretiyoruz. Boraks bir mineraldir. Düşman olarak görmeyelim. Her ürünün azı faydalı çoğu zarar. Buna yılan zehiri örneğini verebiliriz. Yılan zehrini ilaç üretiminde kullanıyorlar. Çoğu insanı, canlıları öldürüyor ama zehirin azı insana faydalı bir ilaç üretiminde kullanılıyor. Bizde Boraksı Sağlık Bakanlığı’nın müsaade verdiği oranın 3/1’ni kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz