Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte kentte yoğunluğun gözlendiği mekanların başında Tarihi Demirciler Çarşısı geliyor. Haftalar öncesinde Kurban Bayramı için hazırlıklara başlayan ve stoklarını dolduran demirci ustaları, bin bir zahmetle yaptıkları ızgara, şiş, bıçak ve mangal gibi ürünlerin alıcılarını bekliyor. Kesilen kurbanları afiyetle huzur içerisinde tüketmek için Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi mangal yapmak için gerekli olan şiş, ızgara, mangal ve kömür gibi malzemelere de talep artıyor. Bütün bu ürünler Kurban Bayramı’nda yoğun olarak kullanılsa da esnaflar satışların iyi olmadığından yakınıyor.

İşte esnafların görüşleri;

“SON GÜNLERDE İŞLER AÇILIR DİYE UMUT EDİYORUZ”

Bayrama haftalar kala hazırlıklarını tamamladıklarını ve müşterilerini beklediklerini anlatan Harun Özever, satışların iyi olmadığını belirterek, “Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı, bizler Demirciler Çarşısı esnafları olarak gerek şiş olsun gerek mangal olsun gerekse de bu bayramda en çok hangi aletler kullanılıyorsa onların hazırlıklarının haftalar önceden tamamlamıştım. Ama şu ana kadar pek de iyi bir satış yapamadık, son günlerde işler açılır diye umut ediyoruz. Memurlar ve emekliler maaşlarını alacak ki gelip bizden alışveriş yapacak. Onlar maaşlarını alırlarsa bu biz esnaflara yansır, şuan da iyi durumda değiliz. Paslanmaz şişlerimiz var, mangallarımız var. Mangal fiyatları 15 TL’den başlıyor, 200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Her şeyde olduğu gibi kalite kalite fiyatlar yükseliyor. Ürünlerimizin tamamı kendi üretimimiz. Şiş çeşitlerine gelince, ciğer şişi, kuşbaşı şişi, patlıcan kebabı şişi ve kıyma şişi gibi çok fazla çeşitlerimiz var. Mangalların üzerine ızgaralarımız var, saç tavalarımız var. Şişlerde de fiyatlar 75 kuruştan başlıyor 3 TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.

“SATIŞLAR HER SENE DÜŞÜYOR”

Satışların her geçen gün düştüğünü kaydeden Faruk Yasavul ise, “Öncelikle tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Her Kurban Bayramı’nda kendini doğrayan kasaplar görüyoruz, inşallah bu bayram görmeyiz. Şiş ve mangal gibi ürünler de Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı. Biz esnaflar olarak hazırlıklarımızı çok önceden tamamlamıştık, vatandaşlarımızı bekliyorduk ama satışlar her sene düşüyor. Bu sene satışlar yine düştü, vatandaşın alım gücü maalesef yok. Tabi Kurban Bayramı’nda masrafların daha da artmasının bunda payı çok fazladır, şimdi vatandaş üstüne giyeceğini mi alsın yoksa keseceği kurbanlığını mı alsın? Yine de Kurban Bayramı’nın ayrı bir feyzi vardır. Buradaki şiş ve mangallar tamamen bizim kendi imalatımızdır. Her çeşit şişimiz mevcuttur, vatandaşlarımızı son güne kadar bekliyoruz. Şişlerin fiyatları 50 kuruştan başlıyor, 3 TL’ye kadar değişiyor. Krom şişlerimiz var. Her bütçeye uygun mangallarımız var, 10 TL’den başlıyor, 250 TL’ye kadar mangal vardır” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz