2017-2018 eğitim-öğretim yılında Onikişubat Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından da finanse edilen ‘Sınır Tanımayan Gençlik SODES’le Mutlu!’ projesi meyvelerini vermeye devam ediyor. Projenin başlangıcından itibaren özellikle öğrencilere yönelik bir çok çalışma yapılırken, bu kez ise proje kapsamında Mükrime Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik kitap dağıtımı yapıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kitap dağıtımına Onikişubat Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Kadir Gemci, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen ve projenin koordinatörü Neşe Marmara Ozan katıldı.

“SINIR TANIMAYAN OKUMA ARZUSUNA ŞAHİTLİK EDİYORUZ”

Kitap dağıtımı sonrası açıklamalarda bulunan Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, gençliğin sınır tanımayan okuma arzusuna şahitlik ettiklerini söyledi. Gökşen, “Bugün sınır tanımayan gençliğin sınır tanımayan okuma arzusuna şahitlik edeceğiz. SODES projesi kapsamında Mükrime Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde kitap dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Dağıtımın akabinde kitaplar öğrencilerimizle buluşacak. Onlar bu kitapların bir kısmını okuyacaklar. Okuduklarından da sınav değil ama devasa bir yarışma gibi tabi tutulacaklar ama önemli olan yarışma değildir. Önemli olan bu kitaplara sahip çıkmak, kitapları okumak ve kitaplarla her hal olmaktır. Kahramanmaraş 7 güzel adamın yetiştiği bir şehir. Biz bu 7 güzel adama yeni güzel adamlar eklemek istiyoruz. İnşallah bunlarda yeni güzel adamlar, yeni güzel insanlar bu kıymetli öğrencilerimiz olacaktır. Bu dağıtım programında ve öncesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun diyorum” dedi.

“ETKİNLİKLERİN YÜZDE 90’INI TAMAMLADIK”

‘Sınır Tanımayan Gençlik SODES’le Mutlu’ projesinin koordinatörü Neşe Marmara Ozan ise yaptığı konuşmada, “Bu projeyi gençleri mutlu etmek ve gerçekten onlara özgüven sağlamak amacıyla öncelikle tasarladık. Bunu başardık. Kalkınma Bakanlığına bağlı olarak Kahramanmaraş Valiliği SODES projesini Mükrime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne uygulamaya karar verdik. Yürütücümüz Onikişubat İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğüdür. O nedenle 100 gence bu projeyi başarıyla tamamlamak üzereyiz. Projede 100 genç bunlardan 20 tanesi basketbol, 20 tanesi masa tenisi, 20 tanesi kort tenisi ve geriye kalan 40 tanesi de halk oyunları olarak 4 spor dalında tasarlandı. Halk oyunları öğrencilerimiz lisemizden olduğu için kitap okuma kampanyasında bu okula uygulamaya karar vermiştik. Bu projede toplam 4 gezi, 1 piknik ve 1 kitap okuma etkinliği ile birlikte halk oyunları gösterisi var. Toplamda 6-7 tane etkinlikle bu proje devam ediyor. Projemizde en önemli özelliklerden bir tanesi gençlerin 15-18 yaş aralığında olmasıdır. 20 tane aile ve sosyal politikalar ilçe müdürlüğüne bağlı yurtta ve yetimhanede kalan öğrencilerimizin olması yine 40 tane halk oyunları öğrencilerimizin de Mükrime Hatunda okuyan öğrencilerimizden seçilmiş olması ve bu çocuklarında yine yurtta kalması özellikli olarak seçilmiştir. Projemiz 2017 yılında sunuldu. 2018 yılında ise başlatıldı. Projemizin bitmesine 2 ay var. Ancak toplam 100 çocuğumuz ile birlikte etkinliklerimizin neredeyse yüzde 90’ını tamamlamış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“KİTAP OKUMA SEVGİSİNİ AŞILIYORUZ”

Öğrencilere kitap okuma sevgisini aşıladıklarını anlatan Ozan, “Bu kitap okuma kampanyasına gelecek olursak kitap okuma kampanyasındaki hedefimiz gençlerin biraz daha okuma sevmesi, onlara kitap sevgisini aşılayabilmektir. Kitap çeşitliliğini de göstererekten bu zengin proje sayesinde ilimizin en önemli projelerinden bir tanesidir. Kitapla canlı olarak buluşturmak istedik. Çünkü sadece kitap felsefesini vermek yetmiyor. Bazen çocuklara dokundurmak gerekiyor bazen yanlarına kadar getirmek lazım bazen de gözlerinin ucuna kadar iliştirmek lazım. Bu nedenle bu projede de hem spor projesi olsun istedik hem de sosyal ve kültürel bir proje olsun istedik. Kitap okuma kampanyası da bu projenin sosyal ayağı oldu. Öğrencilerimiz çok mutlu oldu. 15-20 içerisinde her biri birer kitap okuyup gelecek. Bir yarışmaya tabi tutulacaklar ve bu yarışmada seçtikleri kitabın güzel bir şekilde edebiyat öğretmenlerimize anlatılacaktır.  Projenin jüri üyeleri edebiyat öğretmenlerimiz Ayşegül Elmas, Doğan Yıldırım ve Mehmet Temiz olacaklar. Onlar bu projeden de okudukları kitapları yorumlayacaklardır. Bu etkinliğin sonucunda beklediğimiz kazanımlar var. Kitabı daha çok sevecekler, kitap okuma alışkanlığı ve belki de edebiyat dünyasında bir kalem sahibi olabilirler” şeklinde konuştu.

“SINIR TANIMAYAN SODES’LE MUTLUYUZ”

Proje kapsamında kitap alan Mükrime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise, “Daha önce okul olarak pek aktif değildik. Neşe hocamız bu projeyi öne sürdüğünde hepimiz katılmak istedik. Çünkü bir şeyler yaparak diğerlerinden farklı olmak istedik. Bugün kitap etkinliği olsun diğer etkinlikler olsun hep beraber gezilerimize katıldık, öğrenciler ile güzel günler geçirdik. Tanımadığımız insanlar ile kaynaştık. Öğrenciler güler yüz gösterdiler. Bu etkinliklerin hepsi daha sosyal olmayı gösterdi. Neşe hocamıza ve emeği geçen diğer öğretmenlerimize çok teşekkür ediyoruz. Bizi daha sosyal yaptıkları için hepsini çok seviyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kitaplar öğrencilere dağıtıldı.

(Haber: Mehmet Can Tekdöş)

Editör: Mahmut Beyaz