Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Türkiye’nin sınır güvenliğini korumak ve bölgede oluşabilecek herhangi bir terör koridoruna müsaade etmemek amacıyla Suriye’nin Doğusunda başlattığı ‘Barış Pınarı Harekatı’ kararlılıkla sürüyor. Kahraman ordumuz kontrollü bir şekilde ilerlemeye devam ediyor, bölgede dengeler yeniden değişiyor. Jetlerimiz havadan obüslerimiz ise karadan terör hedeflerini bir bir imha ederken, eli kanlı teröristler korkudan saklanacak delik arıyor. Türkiye Barış Pınarı operasyonuyla birlikte Ortadoğu’daki varlığını tüm dünyaya net bir biçimde gösterirken köşeye sıkışan PKK/YPG/YPJ, kirli ittifaktaki müttefiklerinden yardım bekliyor.

KSÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tunç,gelişen tüm bu olaylar sonrası bölgede değişen veya değişebilecek dengeleri Manşet Gazetesi’ne anlattı.

İşte Ahmet Tunç’un Barış Pınarı Harekatı ile ilgili değerlendirmesi…

“TERÖR KORİDORUNUN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR”
Türkiye’nin uzun zamandan beridir dile getirmekte olduğu “Doğu Fırat” operasyonu başladı. Türkiye’nin birçok nedenle bu operasyonu yapma gerekliliği bulunmaktadır. Bu operasyon en başta Türkiye’nin güneyinde oluşturulmaya başlanan terör devletçiği ve terör koridorunun engellenmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Bu minvalde konuyu küresel, bölgesel ve ülkemiz için ele almamız gerekmektedir.

II. DÜNYA SAVAŞI VE SONRASI
II. Dünya savaşından sonra oluşturulan soğuk savaş dönemi ve bunun 1990’larda sona ermesi ve 1980’lerle birlikte neo-liberal politikaların başta ekonomi ve siyaset kurumları tarafından uygulanması dünyada yeni bir düzen arayışına/arayışlarına girme ihtiyacı doğurmuştur. Yeni dünya düzeni/düzensizliği dediğimiz bu evre tüm ülkeler için bir yörünge arayışına neden olmuştur. Ama başta büyük güçlerin bu yörüngeizlikte güç devşirmek için çabaları ve yeni düzene karşı diğer dünya ülkelerinin itirazlarının sancılarını şimdilerde tüm dünya çekmektedir. Dünyadaki gelir adaletsizliğinin artması, neo- liberal özgürlüklerle tanışan dünyadaki birçok halkı, mevcut kurulu eşitsiz ve sömürgeci düzene karşı isyana ve itiraza yönlendirmeye başlamıştır.

“BARIŞ PINARI ÇOK ÖNEMLİ AŞAMAYA TAŞINMIŞTIR”
Bu kurulu ama yörüngesiz ve eşitsiz dünya düzeninde adına “Arap Baharı” denilen süreçle birlikte başlayan itiraz ve isyan dalgası tümOrtadoğu’yuetkilemiştir. Birçok Arap ülkesinde uzun yıllardır değişmeyen darbeci iktidarlar değişmiş ama bu coğrafyaya huzur gelmemiştir. Bu süreçte büyük güçler birçok Ortadoğu ülkesinde pozisyonlarını almışlardır.Belki de en önemli pozisyon savaşı Suriyeözelinde verilmektedir. Bir tarafta Rusya,İran ve Çin varken öteki tarafta ABD ve diğer tarafta ise cılızda olsa Avrupa Birliği ülkeleri bulunmaktadır. Böyle bir ortamda Suriye ile 900 küsur kilometrekare sınırı olan ve sürekli terör tehdidi altında olan Türkiye’ninstratejik kararlar alabilmesi gerekmektedir.  Türkiye daha önce “Zeytin Dalı” ve “Fırat Kalkanı” operasyonlarıyla yapmış olduğu stratejik adımları yeni ve daha kapsamlı bir operasyon olan “Barış Pınarı” ile çok önemli aşamaya taşımıştır.

“Barış Pınarı” ile hedeflenen 30 kilometrelik derinlik ile Türkiye öncelikle;

  • Sınır Güvenliğini Sağlayacak,
  • Terör İhracının Önüne Geçilecek,
  • Terör Koridorunun Oluşmasına Engel Olunacak,
  • Bu Bölgede Yaşayan Mazlum İnsanların Güvenliği Sağlanacak,
  • Türkiye’de Yurtlarından Edilen Suriyelilerin Bir Kısmı Vatanlarına Dönebilecek
  • Suriye’nin Geleceği Konusunda Sürecinde Söz Sahibi Olunacak.

“TÜRKİYE OPERASYONA KİLİTLENMELİDİR”
Genel olarak hedeflenenlerin bunlar olduğu görülmektedir. Tabiki bu operasyonun yapılıyor ve bu duruma bazı itirazların gelmesinde oldukça normaldir. Türkiye operasyona kilitlenmelidir. Başta Donald Trump’ın söyledikleri olmak üzere uluslararası kamuoyunun söylediklerine ve tepkilerine sükunetle yaklaşılmalı ve sabırlı olunmalıdır. Trump’ın iç siyasete ve yaklaşmakta olan seçimlere, Ukraynadevlet başkanı Vladimir Zelensky ile yaptığı görüşmenin yansımaları ve de Suriye’den çekiliyoruz demesinin içerdeki yansımalarını çerçevesinde Türkiye’ye tepki Gösterdiğiunutulmamalı ve çok abartılmamalıdır. Çünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde “Türkiye’nin Kınanmasına” yönelik metne Rusya ile birlikte ABD’de veto etti. Bu açıdan operasyona yoğunlaşmalıdır. Sonuçta ABD’nin operasyondan haberi bulunmaktadır.

“BARIŞ PINARI OPERASYONU İLE TÜRKİYE BÖLGENİN ŞEKİLLENMESİNDE SÖZ SAHİBİ OLACAK”
“Barış Pınarı” operasyonu ile Türkiye, bölgenin şekillenmesinde söz sahibi olacağı unutulmamalıdır. Bu açıdan operasyonun çok uzun sürmemesi, sivillere gösterilen hassasiyetlerin devam ettirilmesi gerekmektedir. Çünkü teröristlerin sivillerin arasına karıştığını bilinmekte, operasyonun çok uzun sürememesi, dünyada sürdürülmekte olan kara propagandanın daönüne geçecektir. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin zaman konusundaki hassasiyetlerinin oldukça fazla olduğu yapılan açıklamalardan da ortaya çıkmaktadır. Barış Pınarı Operasyonu Suriye’deki mazlum ve mağdur insanların güvenliği için yapıldığının tüm platformlarda anlatılması ve gösterilmesi gerekmektedir. Yani diplomasi yanı unutulmamalıdır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz