İlk olarak Ankara’da faaliyete başlamasının ardından sınavlara hazırlık yayınlarındaki öncülüğünü, dershanecilik alanına da taşıyarak bu alanda pek çok yeniliğe imza atan, bütün bunların yanı sıra okullaşma sürecini de başarıyla yürüten Sınav Eğitim Kurumları, dershaneden dönüşen okulları ve kolejleri ile yurt genelinde yeni bir eğitim ağı oluşturuyor. Bu eğitim ağına Kahramanmaraşlı eğitimci Ayhan Kılınç’ın öncülüğünde Kahramanmaraş da dahil oldu. Türkiye'nin yaygınlığı en yüksek, en büyük ve güvenilir eğitim kurumlarından biri olan Sınav Eğitim Kurumları’nı Kahramanmaraş Sınav Koleji adıyla Kahramanmaraşlı öğrenciler ve velileriyle buluşturan eğitimci Ayhan Kılınç, kaliteli ve kapsamlı yayınları, seçkin eğitimcilerden oluşan nitelikli kadrosu, özgün bir sistematiğe ve planlamaya sahip yönetim anlayışı, özveriyle ve yeniliklere açık bir anlayışla Kahramanmaraşlı gençleri geleceğe hazırlamayı hedefliyor. Kentte görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Kılınç, Kahramanmaraş Sınav Koleji’nin bütün detaylarını anlattı. Eğitim Koordinatörü Ayşe Yiğiter, Kurumsal İletişim Sorumlusu Sibel Solak ve Kurumsal Danışman Bekir Sarıtaş’ın da hazır bulunduğu kahvaltıda konuşan Kıılnç, 35 yıllık bir geçmişe dayalı Sınav Eğitim Kurumları’nın Kahramanmaraş’a gelmesinin eğitim adına büyük bir değer kattığını söyledi.

"MİLLİ EĞİTİMDEN İSTİFA ETTİM"

Kahramanmaraş Sınav Koleji Kurucusu Ayhan Kılınç eğitim geçmişi ve Sınav Kolejleri hakkında, "25 yıllık eğitim geçmişim var. Öğretmenliğe 1991 yılında Batman Kozluk Lisesinde başladım. Karadeniz Teknik üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümü mezunuyum. Batman Kozluk Lisesi, Şanlıurfa Suruç Lisesi, Kilis Endüstri Meslek Lisesi, Kahramanmaraş Hoca Ahmet Yesevi Lisesi, Kadriye Çalık Lisesi, Ali Galip Çalık Lisesi ve son olarak da fen lisesinde matematik öğretmeniyken Sınav Kolejini kurmak adına Milli Eğitimden istifa ettim. 25 yıllık dershane tecrübem var. Daha önce Matem dershanesi, Eksen dershanesi, Kültür dershanesi, Açı temel lisesi ve Açı kolejinin ortaklığını ve kuruculuğunu yaptım. Son olarak da Kahramanmaraş'a Sınav Kolejini açtık. 35 yıllık bir geçmişi olan bir oluşum Sınav koleji. Dershaneler ile başlayan eğitim öğretim hayatına son 10 yıl da koleje dönüştürdü. Şuan da Türkiye'nin ulusal bağlam da en kaliteli isimlerinden bir tanesidir. Sınav Kolejinin şöyle bir özelliği var, anaokulundan başlayarak İngilizceye dayalı eğitim veren bir kolej. Öğrenci değişim programının da olduğu bir kolej. "ifadelerini kullandı.

"GERÇEKTEN GÜZİDE VE MODERN BİR KOLEJDİR"

Sınav Kolejinin Kahramanmaraş'ta kuruluşu ve K12 sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Kılınç, "Biliyorsunuz İbrahim Çalık Lisesinin arka taraflarında kız yurdu vardı. Alişan Arıkan bey ile bir tanışıklığımız oldu. Burayı kolej yapalım hocam dedi. Biz de fiziki şartlarını araştırdık değerlendirdik. 20 Mayıs ta ilk kazmayı vurduk. 20 Ağustos da eğitim ve öğretime başladık. Gerçekten güzide ve modern bir kolejdir. 6 bin metrekare kapalı alanı 52 tane derslikten oluşan spor tesisi ile laboratuvarları ile resim ve müzik atölyesi ile gerçekten güçlü bir fiziki yapıya sahip. Sınav kolejinin şöyle bir özelliği daha var, K12 diye bir sistemimiz var. Öğrencimizin eğitim ilgili her türlü faaliyetleri K12 sistemimize yüklenir. Velimizde ki olan şifre ile K12 sistemimizden bu öğrencimiz ile ilgili kültürel, akademik ve sosyal tüm değerlendirmeler yer alır." dedi.

"KAHRAMANMARAŞ'TA FARKINDALIK OLUŞTURACAK BİR KOLEJE İHTİYAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM"

Kahramanmaraş'ta ki eğitim faaliyetleri ve Sınav Koleji eğitmen kadrosu hakkında değerlendirmeler de bulunan Kılınç, " güçlü bir kadro ile güçlü bir okulculuk anlayışı gerçekleştirdik" dedi. Ayhan Kılın ayrıca "Sınav kolejinin kurucusu olarak eğitim adına Kahramanmaraş'ta kaldım. Benim ailem Ankara'da oğlum ve kızım üniversite okuyorlar. Oğlum Gazi Tıp ve kızım Lokman Hem Tıp öğrencisi. Çocuklarımdan dolayı evi de Ankara'ya taşıdık. Açıkçası ben de valizimi hazırladım Ankara'ya doğru yolculuğa başlarken böyle bir olay ile karşılaştık. Peki, 25 yıla az bir zaman kala neden ben ailemden uzak burada bir kolej açmaya karar verdim, 25 yıllık dershane tecrübem ile beraber Kahramanmaraş'ta farkındalık oluşturacak bir koleje ihtiyaç olduğunu düşündüm. Milli ve manevi değerleri yüksek, özgüveni yüksek, akademik ve gelecek ile ilgili nesiller yetişmesi konusunda daha Kahramanmaraş'ta yapacaklarım olduğunu düşündüğüm için Kahramanmaraş'ta kaldım. Hatta küçük oğlum, baba neden yanımıza gelmiyorsun diyerek üzülüyordu. Sonra Kahramanmaraş'a gelip koleji gördüğün de, baba işini bitir de gel dedi. En büyük destekleyicilerim de ailem oldu. Çalışma arkadaşlarım Bekir Bey, Ayşe Hanım, Sibel hanım ve burada olmayan ekip arkadaşlarım güçlü bir kadro oluşturduk. Kahramanmaraş Sınav Kolejinin açılmasında ki en büyük etken, bir ay da 200'e yakın öğrenci kaydı yaptık. Gün geçtikçe de gerçekten eğitim faaliyeti olarak neler yapabilirizin peşindeyiz. Sınav Koleji olarak kuruluş aşamasında ilk yaptığımız şey, Piazza'da bir tanıtım bürosu açmak oldu. Sınav Koleji Mağazamız var Piazza alışveriş merkezinde. Daha eğitim öğretime başlamadan, okul açılışımızı yapmadan, Sınav Koleji olarak resim sergisi açtık. Daha sonra Sınav Koleji olarak Ankara ve çeşitli illerde düzenlenen eğitim faaliyetlerine katıldık. Bundan sonra yapacaklarımızda da şuan da fiziki şartlarımızı tamamladık. Milli eğitimin bize verdiği kontenjan 1000'in üzerinde. Anaokulundan başlayıp, ilkokul, ortaokul,  Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi olmak üzere toplam 52 derslikten oluşan güçlü bir kadro ile güçlü bir okulculuk anlayışı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

"BÖYLE BİR BİRİKİMİM, BÖYLE BİR DONANIMIM VAR"

Kılınç, Sınav Koleji’nin eğitim anlayışı konusunda ise, "Meslektaşlarıma ben şunu söylüyorum, ben bir öğretmen olarak 657'ye tabi bir devlet memuru olarak dershanecilikten edindiğim birikimler ile bu koleji açtım. Arkadaşlarım için en büyük avantaj şu, aynı dili konuşan bir yöneticinin olması. Yani değerli meslektaşlarım geliyorlar, hocam şunu şöyle yapalım mı diyorlar bizde bakıyoruz akademik olarak uygun mu öğrencimizin menfaati doğrultusunda mı, eğer o şekildeyse yapıyoruz. Ben dersi de bırakamadım şuan da Fen Lisesinde, kendi kolejim de derse de giriyorum. Çünkü benim branşım matematik. Ayrıca Gazi Üniversitesinde formasyon almıştım. Sütçü İmam Üniversitesinde Yüksek Lisans yaptım. Fatih projesi, matematik eğitim ve öğretim tekniklerinde seminerlere katıldım. 2005'te Kanal 7'de canlı yayın da üniversite sınav sorularını ben televizyon ekranlarında İstanbul stüdyolarında çözdüm. Böyle bir birikimim, böyle bir donanımım var. Ayrıca 16 yıl amatör futbolculuk hayatım da var. Kulüp başkanlığı da yaptım. Herhalde bu çocuklarımızın kültürel, sportif, akademik bir başarı elde etmesinde aynı dili konuşmak önemli olduğu için bu açıklamaları yaptım. Ben çocuklarımızı at yarışı gibi sınava hazırlamaya karşıyım. Çeşitli veli toplantılarında, şunun kadar Fen Lisesi kazandırdım, şunun kadar üniversiteye öğrenci kazandırdım olayından ziyade projeye dayalı bir kolej olmak istiyorum dedim. Dil eğitimi ağırlıklı bir kolejimiz var zaten. Anaokulundan başlayıp Liseye kadar haftalık 16 saat dil eğitimi olan eğitim sistemimiz var. Ayrıca öğrenci değişimi programımız da var. Benim oğlum da Ankara'dan Sınav Kolejiyle öğrenci değişimi programına katılıp büyük ihtimalle lise eğitimine Amerika'da devam edecek. Sınav Kolejimizin uluslararası değerlendirmeleri de var. Amerika ve Kanada'da öğrenci değişimi olduğu gibidir" şeklinde konuştu.

"GÜÇLÜ BİR KURULUŞTUR"

Son günlerde sık sık gündeme gelen özel okullarla ilgili problemlere de değinen Kılınç, "

Son dönemler de popüler olan Naim Süleymanoğlu'nun hayatını anlatan bir film var. Naim Süleymanoğlu filminin ana sponsoru Sınav Koleji oldu. Güçlü bir kuruluştur. Son dönemler de kolejlerin sarsıntıda olduğu haberleri basına sık sık yansımaktadır. Açıkçası Sınav Koleji şuan Türkiye'nin ilk 3 markasından biridir. O şekilde de eğitim öğretim hayatımıza da devam ediyoruz. Şuan da bir öğretmenimizin inkılâplarla ilgili bir projesi Amerika'da bir üniversitede etki gördü. Öğretmen arkadaşımız kısmet olursa 2 ay sonra Amerika'da ki bu 15 günlük eğitime katılacak. Ayrıca bir matematik öğretmenimizin matematik eğitim yöntemleri ile ilgili bir projesi vardı, o da milli eğitim tarafından kabul gördü. Biraz önce de bahsettim projeye dayalı kendi özgüveni yüksek, akademik çalışmayı ön planda tutan bir kolej istiyoruz. Tabi bunlar güzel şeyler, güzel hareketler, güzel düşünceler. Bunları gerçekleştirmek için gece ve gündüzümüzü birbirine katıyoruz. Gerçekten geçmişte yaptıklarımız herhalde gelecekte yapacaklarımız hakkında bir fikir veriyordur. Kahramanmaraş'a akademik güzel bir okul açtığımız kanaatindeyim" dedi.

"YABANCI DİL AĞIRLIKLI BİR EĞİTİME İHTİYAÇ VAR"

Kahramanmaraş'ta ki eğitimin durumu hakkında değerlendirmeler yapan Ayhan Kılınç sözlerini şu şekilde tamamladı; "Neden farklı ve farkındalık oluşturacak bir kolej derseniz, Kahramanmaraş'ta sıradanlaşmış bir eğitim sektörü var. Biliyorsunuz son dönemlerde bence bir ölçü değil, üniversite sınavında ki başarı yüzdemiz. Biz eğitim adına bir yerlerde bir yanlış yapıyoruz. Bunu sınava endeksli başarı anlamında söylemiyorum. Çocukların özgüveni anlamında söylüyorum. Kahramanmaraş'tan hareket eden bir öğrencimizin büyükşehirlere gidip üniversiteyi bitirip tekrar memleketlerine döndüğünde, tamamen eğitimle ilgili araştırılması gereken bir sosyolojik olay olduğunu düşünüyorum. Orada ki batı da ki kazanımları şehrimize aktarma noktasında biraz eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Belki bu biraz bizim kültürel yapımızdan da kaynaklanan bir olaydır. Özellikle son dönemler de hemşerim mahallelim kavramları bitti. Sosyal medya ile beraber dünya insanı diye bir kavra gelişti. Dünya insanı olabilmek için de yabancı dil ağırlıklı bir eğitime ihtiyaç var. Proje üretebilmek için de yine yabancı dile ihtiyaç var. Bunu bilen genel merkezimiz, yabancı dil eğitim koordinatörlüğü oluşturdu. Kahramanmaraş'ta özel okulculuk Türkiye çapında özel öğretimin eğitim de ki payı yüzde 8 olurken, Kahramanmaraş'ta şuan daha yüzde 3,5’lar da, demek ki daha özel okula ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın 2023 vizyonu yüzde 17'lere çıkarmak. Şuan da oldukça geri durumdayız. Gerçekten özel öğretimin payını Kahramanmaraş’ta ne kadar arttırırsak eğitimin kalitesinin de onun kadar artacağı düşüncesindeyim. Bunu yanlış anlamayın bende milli eğitimde çalışan biriyim ve Kahramanmaraş'ın en iyi Fen Lisesi’nden ayrılarak bu koleji açtım. Arkadaşlarımın da emeğine saygısızlık etmek amacı ile de bu cümleleri kurmadım” dedi

“İKİLİ EĞİTİME GEÇMEK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Teşviklerin yeniden başlaması gerektiğine inandığını dile getiren Kılınç, “Okullar da sınıfların giderek 48-50 kişi olduğu bir döneme giriyoruz. İlçe ve İl Milli Eğitimi ziyaret ettiğimiz de, şuan da Kahramanmaraş'ta 12 bin tane öğrenci liselere yerleşememe tehlikesi içerisinde tabi müdürlüğümüz bununla ilgili çalışmaları yapıyor. Ben tekrar liselere teşvik olayının gelmesi kanaatindeyim. Çünkü ikili öğretime geçmek zorundayız. Sadece Kahramanmaraş'ta değil tüm Türkiye'de ikili öğretime geçmek zorunda kalacağız. Onikişubat İlçesinde 4 bin tane 8. sınıf öğrenci fazlalığı var. Bunun nedeni, 5 ve 6 yaş kuşak bir dönem aynı anda okula başladı. Onlar bu sene 8. sınıftan mezun oluyorlar. Bu sınava her yıl 1 milyon 100 kişi girerken bu yıl 1 milyon 700 bin kişi girecek. Bunu düşünürseniz fiziki şartları hazırlamak ve devlete bir maliyetle bir yük getirebilmek adına zor iş hem de Türkiye'de zor bir ekonomik sürecin olduğu bir dönem de Milli Eğitimin bu konuda bir çalışma yapması ve kısa vade de bir çözüm üretmesi ancak sabahçı öğrenci yapmak ile mümkün. Bu sabahçı öğrencilerinde şöyle bir zor yanı var, ben de sabahçı öğrenci olarak mezun oldum 7 de okula başlar ve 12 de okuldan çıkarsınız bu öğrenci 12 den akşama kadar ne yapacak? Nerede zaman geçirecek? İşte en büyük sıkıntı burada başlıyor. Çünkü sosyal medya ve madde bağımlılığının en yaygın olduğu dönemler de bu çocukları daha kötü alışkanlıklara itmemek adına ben ikili eğitime geçilmesi taraftarı değilim” şeklinde konuştu.

Haber: Burhan Karagöz-Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz