Küçük bir terzi dükkânı kiralayarak ailesinin ekonomisine katkı sağlayan Hatice Ciğerlioğlu, arkadaşlarının tavsiyesiyle mikro krediden 500 TL alarak kendi işini kurdu. Evlerinde çocuklarına yedirecek bir şey bulamadığını ifade eden Ciğerlioğlu, “ Çocuklarıma simit parası bile veremezken mikro krediyle tanıştıktan sonra hem kendi işimi kurdum hem de arabamızı aldık” dedi.

KENDİMİ HEP GELİŞTİRDİM”
Maddi durumu çok kötü olduğunu için kendi iş yerini açamadığı söyleyen Ciğerlioğlu, “İlkokuldan çıktıktan sonra ev terziliği yapmaya başladım ve halk eğitim kurslarına giderek kendimi geliştirdim. Maddi birikimim hiç yoktu. Kendi iş yerimi açmayı çok istiyordum, hep hayalimdi fakat insanın kendi iş yerini açması için belli bir birikimin olması gerekiyordu. Bizim de elimde birikimim olmadığı için iş yerimi açamıyordum. Arkadaşlarımın tavsiyeleriyle mikro krediyle tanıştım. Arkadaşlarım bu konuda bana çok destek çıktılar ve hep yanımda oldular. Onların cesaretlendirmesiyle adım attım ve harekete geçtim. Mikro krediden aldığım ilk 500 TL ile dükkân kirasını vererek adım atmış oldum. Dükkânımda ilk başlarda hiçbir şey yoktu, gittim borç bularak makine aldım ve daha sonraları kazandıkça dükkânıma eşyalar aldım” şeklinde konuştu.

O GÜNLERİ HATIRLADIKÇA ÜZÜLÜYORUM”
İş yerini açmasında en büyük desteğinin eşinin ve çocuklarım olduğunu ifade eden Ciğerlioğlu şöyle devam etti: “ İş yerimiz evimiz olmuştu aslında. Çocuklarım küçüktü ve çalıştığım için buraya geliyorlardı. Burada yemeklerini yiyip, buradan okullarına gönderiyordum. Biz çok zor günler yaşadık. Eşim fabrikada çalışıyordu ve ev geçindirmesi o parayla çok zordu. Ben çocuklarıma okula giderken simit parası veremiyordum. Ailelerimiz yardımcı oluyordu. Bizim için çok zor günlerdi o günler. Halen hatırladıkça o günleri üzülüyorum.”

ÇOCUKLARIMA HER KONUDA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUM”
Ciğerlioğlu, “Ben 5 çocuk annesiyim ve çocuklarımla ilgilenmem gerekiyor. Eğer kendi işimi kurmayıp başka işte çalışsaydım çocuklarımla ilgilenmezdim. Çocuklarım için izin istesem belki vermeyeceklerdi. Âmâ şimdi öyle değil. İstediğim zaman rahat rahat dışarı çıkabiliyorum, çocuklarımla ilgilenebiliyorum. Çocuklarıma her konuda destek olmaya çalışıyorum. Ne istiyorlarsa almam demiyorum. Daha önceleri zorluk çektiğimiz için bundan sonrasında elimden geldiğince çocuklarımı mutlu etmeye çalışıyorum. Kendi iş yerimi açtığım için çok mutluyum. İyi ki de açmışım diyorum. Kimseye muhtaç olmamak çok güzel bir şey. İstediğin her şeyi alabiliyorsun ve en önemlisi kimseye muhtaç olmuyorsun. Kimseye el açmadan yaşıyorsun” ifadesini kullandı.

YETER Kİ ADIM ATSINLAR”
Evde boş boş oturan bayanlara kesinlikle evde bir şeyler üretsinler, zamanlarını boş geçirmesinler diyen Ciğerlioğlu, “Evde boş boş oturmamalarını ve çalışmalarını tavsiye ediyorum. İş yerlerini açmak isteyenler yeter ki cesaret etsinler, adım atsınlar. Adım attıktan sonra devamı geliyor. Kendilerine mutlaka güvensinler. Bende ilk başlarda çok korkuyordum. Şuan kendimi toparladım ve maddi anlamda sıkıntımız kalmadı. Kendi iş yerimi açmadan önce hep eşimden istemek zorundaydık ve ondada olmadığını bile bile. Eşimde çok üzülüyordu fakat elimizden hiçbir şey gelmiyordu” dedi.

ANNEMİ ARAYARAK YARDIM İSTEDİM”
Ciğerlioğlu, “Eşimin işsiz kaldığı dönemlerde komşumuz kendi evine ramazan alışverişi yapmış ve çocuğumdan taşımasını rica etmiş. O zamanlar paramız yoktu ve ramazan için evimize alışveriş yapamadık. Evde bir şey yok ve sahur için kaldığımızda İkinci sınıfa giden çocuğum anne biz ne yiyeceğiz diye sormuştu bana. O günü hiç unutamıyorum, ağlayarak annemi aradım ve yardım istemiştim. O günden sonra 8 yaşındaki oğlum iş arayarak bir çantacıda işe başladı. Şuan oğlum liseyi bitirdi ve ramazanın yaklaşmasıyla birlikte gider ve eve alış veriş yapar. O günleri acısını silmeye çalışır” şeklinde konuştu.

PİKNİK YAPMAYA GİTMEK İÇİN ARABA PARAMIZ OLMAZDI, YÜRÜYEREK GİDERDİK”
“Bu sıkıntılardan sonra mikro krediyle tanışıp kendi işimi kurdum” diyen Ciğerlioğlu, “28 yılık evliğim ve hiç tatile gidememiştim. Fakat kendi işimi kurduktan sonra ailece tatile gitmeye başladık. Artık hafta sonları ailece bir plan yapıp gezmelere zaman ayırabiliyoruz. Daha önceleri piknik yapmaya gitmek için araba paramız olmazdı, yürüyerek giderdik. Şimdilerde ise kendi arabamızla gezlere gidiyoruz” ifadesini kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk


 


 

Editör: Mahmut Beyaz