Kahramanmaraş halkının da sonucunu büyük bir merakla beklediği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran’da yenilendi. 31 Mart’ta 13 bin oy farkla seçimi kazanan ancak ‘sandık kurullarının oluşumunda ve oy sayım tutanaklarında usulsüzler yapıldığı’ gerekçesi ile sonradan mazbatası elinden alınan Millet İttifakı adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu bu kez yaklaşık 800 bin oy fark atarak ipi göğüsledi.

AA verilerine ve gayrı resmi sonuca göre; İmamoğlu yüzde 54.03 oy oranını elde ederken, rakibi Binali Yıldırım ise 45.09’da kaldı. Öncelikle seçmen iradesinin yansıdığı sandıktan çıkan sonucun İstanbul’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul seçimlerine yönelik Twitter’dan yaptığı ilk açıklamada; “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul'umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu'nu tebrik ediyorum” dedi. Yıldırım da seçimi kazanan rakibini tebrik etti. Demokrasi adına güzel hareketler bunlar.

Bir tarafta sevinç bir tarafta ise 25 yıldır yönetmekte oldukları İstanbul’u kaybetme hüznü var. Cumhur İttifakı (yani büyük ortak) AK Parti bu seçimi neden kaybetti? Şimdi herkes bu sorunun cevaplarını arıyor, basın-yayın organlarındaki haber ve yorumların yanı sıra sosyal medyada da paylaşımlarda bulunuluyor. Hatayı ve yanlışı kolay kolay kimse kabullenmeyeceğine göre iktidarın bu konuda işi bir hayli zor. Ancak son zamanlardaki seçimlerde vatandaşın verdiği ince mesajların gereği yapılmış olsaydı, yani çok değil 31 Mart’taki sonuçlar iyi analiz edilseydi belki de bugün bu hüzün yaşanmıyor olabilirdi. Ama “olan her şeyde bir hayır vardır” derler ya, hayırlısı olsun.

31 Mart'ta Binali Yıldırım'a oy veren seçmenlerden yaklaşık yüzde 4.5'i bu kez taraf değiştirdi. Buna etken Bölücübaşı ve eli kanlı katil Apo'nun mektubuna duyulan tepki olabilir. Bölücü başının HDP'ye yaptığı tarafsızlık çağrısının devletin ajansı tarafından (seçimi kazanmak için sanki bundan medet umuluyormuş gibi) servis edilmesi AK Parti ile MHP seçmeninde öfkeye ve tepkiye yol açtı. Kaldı ki; HDP tabanı da bölücü başının çağrısına pek kulak asmadı. Bu arada iktidarın (yukarıdan aşağıya) tüm hatları ile seçim kampanyası için İstanbul'a aşırı yığılması İmamoğlu'nun "mağdur" görüntüsüne katkı yaptı. Türk seçmeni de biliyorsunuz 'mağduru' destekler.

Kahramanmaraş siyasi kamuoyunun yakından tanıdığı ve bugünlerde sosyal medyanın fenomenlerinden olan Mehmet Bağrıaçık, seçimin ertesi günü bakın şunu paylaşmış: “DOST ACI SÖYLER... Basit, beceriksiz insanları tanıdık diye, asker arkadaşı diye vekil yaparsanız. Yeteneksiz insanları İL, İLÇE Başkanı yaparsanız, Belediye Başkanlarından Hırsız olanları ve avanelerini yargılatmazsanız, Gereksiz israflar yaparak Maddi ve Manevi yaralar açarsanız, Uzay çağında Lazer sistemine girilen bir süreçte hâlâ At üstünde Ok atmaya çalışırsanız sadece İstanbul'u kaybetmezsiniz. İstanbul'un kaybı Anadolu’daki Kaleleri de salladı haberiniz olsun .. (Not; Seçime 1 gün kala Mevcut İl Başkanını aday ettirmeyip Sonra ilk seçimde Vekil etmek hangi akla ve mantığa sığıyor .. "Ben yaptım oldu" dersen, olmadığını İstanbul'dan anlatırlar adama..)”

Yine sosyal medyadaki etkin isimlerden Veli Karalar Zaimoğlu dostumuz da aynen şu paylaşımda bulunmuş: “Bahçeli, Apo itinin çağrısına sıcak bakınca bütün ülkücüler de kuzu kuzu O'na uydu mu zannediyorsunuz!... Şu andan itibaren İmamoğlu CHP'de eş başkandır!!... Reis, yanında yönünde seçimin yenilenmesi için kendini ikna eden kim varsa icabına bakmalıdır!!”

Sosyal medyadan derlediğimiz diğer yorumlar ise şöyle: “ BİR TESPİT- Ak Parti’ye seçim kaybettiren dil, mehterci Erkan Tan dilidir! Birde A Haber gazeteciliğidir. (Yener Atlı)

“Görünüşe bakılırsa çok, çok tavsiyelerde bulunanlar olmuş, eğer öyle ise üç şık var; ya tavsiyeler kaale alınmamış ya etkin tavsiyeler yapılmamış veya etkin kişiler görevlerini yapmamışlar yani her durumda herkesin savunma ve sığınma yeri hazır. Ben bir şey demiyorum, görüneni okuyorum.” (M. Nedim Tepebaşı)

“Halkta karşılığı olmayan (Berat Albayrak, Bülent Arınç, Mustafa Varank, Bekir Bozdağ gibi) isimler dinlendirilmeli. Akrabalara verilen kritik görevler yerine liyakat sahibi isimler atanmalı. Muhtemelen artık ilk adım Kabine değişikliği olacak. Bunu fırsata dönüştürüp hızlı bir yenilenme süreci başlamalı. İl teşkilatlarında da ciddi bir yenilenme olmalı. Her ne sebeple olursa olsun #İdamCezası gibi kritik hamlelerle halkın beklentisi karşılanmalı. Ekonominin düzelmesi için daha doğru isimler göreve gelmeli. Makam araçları ve israf bütçelerine düzenleme getirilip halkın alım gücüne katkı sağlayacak yeni bir hamle yapılmalı.” (Serdar Bursalı)

Bu şekilde uzayıp gidiyor paylaşımlar. Muhakkak AK Parti Genel Merkezi neden seçim kaybedildiği yönünde bir çalışma yapacaktır. AK Parti yetkilileri bundan sonra oturup düşünmelidir: "Biz nerede/nerelerde hata yaptık" diye. Tespit edilen hata ve eksiklikler ise mutlaka ve mutlaka düzeltilmelidir. (Çözümler –bundan önce olduğu gibi- kâğıt üzerinde kalmamalıdır.)

İBB Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nu tebrik eder; ülkemizin bir an önce gerçek gündeme dönmesini temenni ederiz. Çünkü ülkemizi çok önemli gündem maddeleri bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki günlerde yurtdışına çıkarak önemli toplantılara katılacak. ABD ile yaşadığımız Patriot, S-400 ve F-35 gerginliği, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sondaj gerginliği gibi çok önemli konuları halledebilmemiz için siyaseten güç birliği içinde olmalıyız. Şimdi Türkiye için kenetlenme vaktidir. (Şimdi Türkiye, şimdi Kahramanmaraş vaktidir.)

*****

MURSİ İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI: Mısır’da seçimle cumhurbaşkanı seçilen ve darbeciler tarafından yargılandığı davada mahkeme salonunda hayatını kaybeden (bir anlamda yerde can çekişirken müdahale edilmeyerek ölümüne göz yumulan) Muhammed Mursi için Kahramanmaraş’ta da gıyabi cenaze namazı kılındı.

İl Müftüsü Celal Sürgeç tarafından öğle namazını müteakip Ulu Cami’de kılınan gıyabi cenaze namazına Vali Vahdettin Özkan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Camide, Muhammed Mursi için eller semaya kalktı ve dualar edildi. Namaz sonrası bir basın açıklaması yapan AK Parti Kahramanmaraş İl Başkan Yardımcısı Ahmet Alıcı, dünyada Sisi’ye karşı tek 'dur' diyen liderin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyledi. Cenab-ı Allah, demokrasi şehidi Mursi’nin mekânını Cennet eylesin. Kahrolsun Sisi’ler. Alıcı’nın da dediği gibi; insanlık, zulme direnenleri ve zulmeden zalimleri de asla unutmayacaktır.

*****

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BAŞKANI SEÇİLDİ: Tarihi Kentler Birliği’nin İstanbul’da gerçekleştirilen toplantısında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Tarihi Kentler Birliği Başkanlığına (TKB) seçildi. Başkan Güngör’ü tebrik ediyoruz.

REKTÖR SAMİ ÖZGÜL’ÜN ACI KAYBI: Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül’ün kayınvalidesi Meliha Aycan, 84 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Merhume Aycan, aynı zamanda yine İstiklal Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Kemal Hançerli’nin de kayınvalidesi ve kent kamuoyunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden tanıdığı Cemal Özdemir’in de ablası idi. Ailenin başı sağ olsun ve Allah rahmet eylesin, mekânı Cennet olsun.

GEÇMİŞ OLSUN: Kahramanmaraş Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı kıymetli komşumuz Şaban Uçar, Yörük Selim Devlet Hastanesi’nde ‘fıtık’ ameliyatı oldu. Kendisine acil şifalar diliyoruz.

HAFTANIN SÖZÜ: “Onlar, şerrinden emin oldukları için, dostlarını kendilerinden uzak tuttular. Kendilerine bağlamak ve kazanmak için de; düşmanlarını yakın tuttular. Yakın tuttukları düşmanları dost olmadı. Ama uzak tuttukları dostları düşman oldu. Herkes düşman safında toplanınca yıkılmaları mukadder oldu.” (Ebû Müslim Horasânî)

Yeniden görüşmek dileği ile…