Acısı ve tatlısı ile bir yerel seçim daha geride kaldı. Her zaman olduğu gibi Yüce Türk Milleti, sandıkta tercihini yaparak ince ve önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne güvendiğini ortaya koyan seçmen, muhalefete de önemli fırsatlar sundu. Kahramanmaraş’ta Cumhur İttifakı 11 belediye kazanırken, Nurhak ise Millet İttifakı’nın payında kaldı. Hayırlı olsun.

Öncelikle 31 Mart seçim sonuçlarının Kahramanmaraş’ımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. (Kazanan kim olursa olsun; asıl kazanan Kahramanmaraş ve Türkiye olsun.)

Sonuçların kesinlik kazanmasının ardından önümüzdeki bu seçimsiz dönemi, Türkiye’nin ekonomik konularda rahatlayarak ilerlemesi için kullanmalıyız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonuçlarına ilişkin olarak "balkon konuşmasında" önümüzdeki 4.5 yılda herhangi bir seçim olmayacağını belirterek, bu dönemi reform için kullanacaklarını söyledi. Erdoğan, yapısal reformlarla daha sağlam bir ekonomik mimariyi inşa edeceklerini, serbest piyasa ekonomi kurallarından taviz vermeden hedefleri doğrultusunda oluşturdukları güçlü ekonomi programını dikkatle hayata geçireceklerini belirtti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin (ironik) ifadesi ile ‘herkesin kazandığı’ bu seçim sonuçları inşallah ülkemizdeki kutuplaşmaların da son bulmasına vesile olur. Ortak paydası Türkiye olan bu güzel ülkede birbirimizin haklarına saygı göstererek rahat bir yaşam sürmeliyiz. Seçimlerde uygulanan ittifak modelini hayatımıza da adapte etmeliyiz.

Seçim süreci başladığı ilk günlerde elde ettiğimiz bulgular şu üç cümleyi ortaya çıkarmıştı: “AK Parti’nin en yüksek oy alacağı son seçimi olacak. Türkiye genelinde oy kayıpları yaşayacak. Ankara ve İstanbul ise sıkıntılı.”

Kahramanmaraş’ta ise tablo; “Büyükşehir, Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu’nda iktidar rahat alır, diğer yerler ise sıkıntılı” şeklindeydi. Daha sonra bu kervana Afşin ve Pazarcık’ta katıldı. Böylece 6’ya 6 bir manzara vardı. Ancak; Erdoğan ve Bahçeli’nin her fırsatta ‘Beka sorunu var’ mesajları halkta karşılık buldu ve ‘Cumhur’un oyları bundan olumlu etkilendi. AK Parti’ye kırgın ve kızgın olarak kesinlikle oy vermeyeceğini söyleyenler (2009’u hatırlatan yazımızda belirttiğimiz üzere) zaman içerisinde geri döndü. Bu olumlu tablonun oluşmasında Taksim’de ezanın ıslıklanması ve Yeni Zelanda’da Cuma namazı esnasında din kardeşlerimizi katleden caninin silahındaki Erdoğan ve Türkiye karşıtlığı mesajlarının da hayli etkisi oldu. Bu arada Erdoğan’ın Ayasofya’nın müze vasfından çıkartılarak cami statüsüne kavuşturulabileceği mesajları da katkı yaptı.

AK Parti’nin güçlü kurumsal yapısı ve elindeki iktidar imkânlarını çok iyi kullanması ile MHP’nin desteği eklenince eksiler zaman içinde artıya döndü. Ama Ankara ve (büyük ihtimalle) İstanbul’un Millet İttifakı’na verilmesi mesajlarını da AK Parti çok iyi analiz ederek gereken dersleri çıkarmalıdır. Kaldı ki Erdoğan da ‘balkon konuşması’nda eksikleri gidereceklerini söyledi.

Kahramanmaraş ölçeğine yeniden dönecek olursak eğer; AK Parti siyasetinin yereldeki patronu Mahir Ünal’ın bizzat önderliğinde sahaya iyi yayılış ve sıkı çalışma temposu, yaşanabilecek oy kayıplarını engelledi. Başarının elde edilmesinde İl ve ilçe başkanlıkları, milletvekilleri ve partinin her kademesindeki yöneticilerin emeği ve katkısı vardır. Medyadan da iyi yararlanan AK Parti, Kahramanmaraş’ta 2014 yerel seçimlerindeki pozisyonunu korumayı başarmıştır. 12 belediye başkanlığından sadece bir tanesinde yani Nurhak’ta CHP, başkanlık koltuğunu koruyabilmiştir. (Sosyal medya hesabımızda günler önce “Kahramanmaraş’ta 12-0 olabilir mi?” dediğimizde çoğu takipçimiz şaşırmıştı.)

Türkoğlu ilçemizde Osman Okumuş aleyhinde oluşturulmaya çalışılan algı operasyonları, (daha önceki yazılarımızda da sık sık belirttiğimiz üzere) başarısız oldu. Okumuş’u devirme hevesine kapılanlar yine avuçlarını yalamak zorunda kaldılar. ‘Cumhur’un adamı Osman Okumuş, hem başkanlığını korudu hem de ilçesi ile il merkezindeki bazı statükocuları da yenmeyi başardı. Tebrik ediyoruz. (Bu arada trafik kazası geçiren Türkoğlu Belediyesi Basın Danışmanı Ali Çakmak kardeşimize de acil ifalar diliyoruz.)

Elbistan halkı da doğru bir tercih yaparak Belediye Başkanlığına ‘Cumhur’un adayı Mehmet Gürbüz’ü seçti. İnşallah kayıp yıllar hızlı bir şekilde telafi edilir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Hayrettin Güngör, Onikişubat’ta beklenidildiği gibi halktan güvenoyu alan Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu’nun beyefendi Başkanı Necati Okay, Türkoğlu’nda statükocuları da deviren Osman Okumuş, Pazarcık’ta İbrahim Yılmazcan, Afşin’de Mehmet Fatih Güven, Elbistan’da Mehmet Gürbüz, Ekinözü’nde Bilal Eker, Göksun’da Hüseyin Coşkun Aydın, Andırın’da Ahmet Doğan, Çağlayancerit’te Hanifi Sarıaltun ve Nurhak’ta başkanlığı kazanan İlhami Bozan’ı tebrik ediyor; başkanlıklarının hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Allah utandırmasın.

Haa unutmadan; bu seçim bazı lobileri de yıktı. “Filan ilçede bizim yörenin 70 bin oyu var, başkanın belirlenmesinde bizim dediğimiz olur” diyerek devamlı ortaya çıkanlar da toplamda elde ettikleri yaklaşık 15 bin oyla boylarının ölçülerini almış oldular. Bu arada iktidarın nimetleriyle bir yerlere gelip kerameti kendilerinden menkul olan bazıları da ne olduklarını sonuçlar açıklandıktan sonra gördüler. Hayırlısı olsun. (Alınan oydur kişinin ayinesi lafa bakılmaz.)

Şimdilik bu kadar. Seçim sonuçlarını analiz etmeye devam edeceğiz.

BİR GÖRÜŞ: AK Parti'nin Kahramanmaraş'taki 11-1'lik başarısı İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici'nin de koltuğunu sağlamlaştırmıştır. (MNŞ)

HAFTANIN SÖZÜ: “Yarabbi; bizleri dışı Mevlana gibi görünen içi Ebu Cehil gibi olan insan müsveddelerinden muhafaza eyle... (Amin)”

Yeniden görüşmek dileği ile…