Kahramanmaraş'ta otomotiv sektöründe son yıllardaki atılımı ile müşteri portföyünü her geçen gün artıran Marfi Otomotiv, yaklaşık iki yıl önce Fiat’ın yanı sıra bünyesine Jeep ve Alfa Romeo’yu da ekleyerek gücüne güç katmıştı. Temelleri 2010 yılında Abdul Kadir Kurtul tarafından atılan Marfi Otomotiv, Fiat markası ile yaklaşık 11 yıldır İSKUR GRUP bünyesinde faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Satış, servis, yedek parça, operasyonel kiralama ve sigortacılık hizmetleriyle yeniliğin ve değişimin hep bir adım önünde olan Marfi Otomotiv, sektöründe sağladığı güvenle Kahramanmaraş’ın en çok tercih edilen otomobil bayisi unvanına da sahip oluyor. Yeni Sanayi Sitesi’nin karşısında 2018 yılında inşa edilen modern tesisiyle, toplam 5 bin metrekarelik kullanım alanıyla bünyesine Jeep ve Alfa Romeo markalarını da dahil eden Marfi Otomotiv, sektördeki yolculuğuna müşterilerinden aldığı destek ile emin adımlarla ilerliyor. 2019 yılına tüm Türkiye’deki otomotiv sektöründe olduğu gibi beklentilerin altında başlayan Marfi Otomotiv, 2019’un sonlarına doğru faiz indirimleri, hurda teşviği ve özel kampanyalarıyla vites yükseltirken, bazı modellerin tükenmesi nedeniyle müşterilerin talebine karşılık veremez seviyeye geldi. Hayalindeki araca sahip olmak için sipariş veren müşteriler, aracın bayiye gelmesini en az 15 gün bekleyebiliyor. Bu süre marka ve modele göre artabiliyor. 2019 yılının değerlendirmesini ve araç satışlarını Fiat Marfi Otomotiv Satış Müdürü Abdullah Erhan Yenikomşu ile Marfi Otomotiv Jeep ve Alfa Romeo Satış Müdürü Mehmet Yörür gazetemize değerlendirdi. Yenikomşu ve Yörür, araç almak isteyenleri indirimlerden faydalanmak adına acil bir şekilde Marfi Otomotiv’e beklediklerini söyledi.

“HURDA ARAÇ İNDİRİMİNİN BİTECEK OLMASI SATIŞLARI ARTIRDI”

2019’un sıkıntılı başladığını, bu süreçte pazarın da daraldığını belirten Fiat Marfi Otomotiv Satış Müdürü Abdullah Erhan Yenikomşu, “2019 yılı esasen birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de sıkıntılı bir şekilde başlamıştı. Yılbaşından itibaren sıkıntılı bir süreç geçirdik. Bu süreç de Kasım ayına kadar devam etti. Hep söylemlerden de duyduğumuz üzere yaklaşık yüzde 50-60 civarında bir pazar daralması vardı. Ama Kasım ve Aralık ayı, özellikle de içinde bulunduğumuz Aralık ayında çok ciddi bir pazar söz konusu. Bu da tabi ki satış adetlerindeki artışla belli oluyor. Bunun en önemli sebebi hurda araç indiriminin Ocak sonu itibariyle sona erecek olması. Biliyorsunuz 15 bin TL’ye kadar hurda araç indirimi imkanı bulabiliyor vatandaşlarımız. Hurda indiriminden faydalanmak isteyen müşteriler Aralık ayında ciddi bir talep oluşturdu. İkinci sebep olarak da Aralık ayı, kampanyaların, fiyatların en avantajlı olduğu zamanlar olarak dikkat çekiyor. Bunun da etkisi yok değil” dedi.

“0,49 FAİZ ORANI SATIŞLARIN ARTMASINI TETİKLEDİ”

Yüzde 0,49'uk faiz oranının araç satışlarını artırdığına dikkat çeken Yenikomşu, “Ekim ayı itibariyle kamuda yaşanan kredi avantajı da satışların artmasını tetikledi. Ticarilerde FİAT olarak anlaşmamızda 70 bin TL, 36 ay vadede 0,49 faiz oranı, otomobil tarafında ise 0,69’luk indirimli faiz oranı olmuştu. Bu faiz indirimi otomotive olan ilgiyi resmen yeniden coşturdu. Bu, mevduat faizinin de altında bir faiz oranı. Yani mevduat faizi bizim en büyük rakibimizdi. İnsanlar parasını mevduatta değerlendirmeyi düşünüyordu ama yüzde 0,49'luk faiz oranı otomotiv sektörünün gerçekten son birkaç ay önünü açan çok önemli bir durum oldu. Tabii bu canlılığın devamı içinde yüzde 0,49 faizin gelecek yılda da devam etmesi önemli” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİLER ELİ BOŞ DÖNEBİLİYOR”

Bazı marka ve modellerde müşterilerin talebine karşılık veremediklerini kaydeden Yenikomşu, “Esasen pazarın, özellikle de Aralık ayı için bu kadar artacağını çok fazla öngöremedik açıkçası. Fabrika da aynı şekilde. O yüzden üretimler hep bir ay öncesine göre planlandığı için herhangi bir yeniden üretim talep etme şansımız olmadı. Ekstra bir artırım yapıldı üretim noktasında ama o da yetmedi diyebilirim. Araç olmaması nedeniyle de bir açık oluştu. Bu açık da kısa vadede kapanmıyor, çünkü bu şartlar sadece Aralık ayında üretilebilecek araçlar için geçerli oluyor. Araba alma hayaliyle gelenler bazen eli boş bile dönebiliyor” şeklinde konuştu.

“2020 YILINDA SIKINTI ÇEKECEĞİZ”

2020 yılının zor geçeceğini öngördüklerini dile getiren Yenikomşu, sözlerine şu şekilde devam etti, “2020 yılı da çok iyi bir sene olacak gibi gözükmüyor. 2019’da ilk 6 aya kadarki devletin ÖTV desteği ve hurda teşviği ile bile satışlarda zorlandık. Şimdi 2020 yılında hem hurda teşviği bitiyor, ÖTV indirimi de zaten Haziran sonu itibariyle bitmişti. Baya bir sıkıntı çekeceğiz gibi görülüyor. Otomotivciler olarak bu tarz fırsatların devam etmesini diliyoruz. Biz vatandaşlarımıza ne kadar fırsat sunarsak bize olan talep de o kadar artar. Bunun en önemli noktası da faizlerin düşmesi. Araç fiyatlarının artmasından daha önemli bu konu. Faiz ne kadar düşük seyrederse, bizim de satışlarımız o doğrultuda çoğalacak.”

“ACİLEN MARFİ’Y BEKLİYORUZ”

FİAT Marfi Otomotiv’in Kahramanmaraş’ın en çok otomobil satan markası olduğunu belirten Yenikomşu, kampanyalardan faydalanmak isteyenleri acil bir şekilde beklediklerini ifade ederek, “FİAT Aegea araçlarımız bizim lokomotif versiyonumuz, 2015 yılının Ekim ayı itibariyle satışına başlamıştık. O seneden bu seneye en çok satan otomobil ünvanı hale FİAT Aegea’nın elinde. Biz de FİAT Marfi Otomotiv olarak Kahramanmaraşlı hemşerilerimize elimizden geldiğince güleryüzlü, en iyi şartlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok şükür bunun da getirisini ve meyvelerini topluyoruz. Marfi olarak otomobilde pazar lideriyiz, Kahramanmaraş’ta en çok satan otomobil markasıyız. Ayrıca ticari ve otomobil satış toplamında da il liderliğimizi sürdürmekteyiz. Son araçlar için de araç almak isteyen müşterilerimizin, hurda indiriminden de faylanmak üzere mevcut araçlarımızdan bir tanesini almalarını istiyoruz. Bu avantajlardan yararlanmaları için Marfi Otomotiv’e acilen bekliyoruz” dedi.

“ARALIK AYI İTİBARİYLE STOK ARAÇLARIMIZ TÜKENDİ”

Marfi Otomotiv Jeep ve Alfa Romeo Satış Müdürü Mehmet Yörür de Aralık ayı itibariyle stok araçlarının tükendiğini belirterek, “2019 yılı sektör olarak biraz zor olsa da biz premium marka olarak pazardan daha iyi çıktığımızı düşünüyorum. Aralık ayı içerisinde 15’inden sonra stok aracımız tükendi. Çok cazip kredi kampanyaları yaptık, sektöre yönelik indirimler yaptık. Bu sayede pazarda biraz daha güçlü durabildik. Bizde ÖTV ya da 0,49’lık faiz indiriminden daha güçlü çalışmalar vardı. Bizim kendi Koç Fiat Finans şirketimiz var, örneğin geçen ay içinde 60 bin TL kredimiz vardı, 12 ay faizsiz. Kredi, bizim kendi bünyemizde olduğundan uzun zamandan beri cazip. Finansal açıdan da Koç Grubu iyi bir noktada bulunduğu için kredi imkanını kendi sağlıyor. Bizim araçlarımızda da hurda teşviği vardı, Renagete araçlarında bu teşvikten faydalanılabiliyor. 239 bin 900 TL’lik bir araç, hurda teşviği, takas desteği ile beraber 200 bin TL’ye kadar çekilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“2019 İLE 2020 EŞ DEĞER ÇIKACAKTIR”

Marfi Otomotiv’in Kahramanmaraş’ta önemli bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Yörür, “Yıl sonu için devir teslim çok kolay bir şey değil, çünkü bizim araçlarımız ithal. Fiyat sabitleme şansımız yok. Biz stok üretimini eritmeyi düşünüyoruz, zaten Marfi Otomotiv önemli bir geçmişi olan firma. Az çok piyasayı tanıyoruz, ona göre sipariş geçiyoruz. Stok sıkıntısı bu ay yaşamadık ama Türkiye şartlarında Jeep son iki-üç ayda çok iyi sattı. Şuan gelecek gemideki araçlar dahi satılmış durumda. 2020’nin iyi olmasını temenni ediyoruz ama 2019’dan çok da farklı olacağını sanmıyorum. 2021 yılı için sektör olarak bir atak bekliyoruz ama 2019 ile 2020 eş değer çıkacaktır diye tahmin ediyorum. Biz şehrimizdeki tek premium markayız, Jeep ve Alfa Romeo grubu olarak. İki yıl oldu bayiliği açalı, 150’ye yakın aracı devirdik. Premium marka araçlar, normal günlük araçlar gibi çok giden araçlar değil. Kullanıcısının özel olduğu araçlar, biz satışlardan memnunuz. Ankara’dan sonraki en iyi yetkili bayiyiz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz