Üretiminde kullanılan keçi sütü ve salep bitkisinin ustaların hünerli ellerinde eşsiz bir lezzete ulaştırılmasıyla elde edilen "Maraş dondurması", dünyanın dört bir yanına ulaşan pazar ağıyla da adeta Türkiye'nin turizm elçiliğini yapıyor. Osmanlı döneminde, saraylarda "karsambaç" adı verilen bir tür buzlu tatlının uzantısı olarak ortaya çıkan, şeker, süt ve salebin usta ellerde karıştırılmasıyla sakız gibi uzayan Maraş dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesiyle diğer dondurmalardan farklılaşıyor. Dört mevsim yenilebilen Kahramanmaraş dondurmasının hiçbir yan etkisi de bulunmuyor. Keçi sütü, salep ve ustaların maharetli ellerinde hazırlanarak ortaya çıkan ve dünyanın birçok noktasına gönderilen Maraş dondurması, yazın sıcağında vücudu rahatlatan lezzetlerin başında yer alıyor. Hava sıcaklığı normalin üzerinde seyretmeye başlamasıyla serinlemek isteyen vatandaşlar Maraş Dondurmasıyla hem serinliyor hem de içinde bulundurdu doğal ürünlerle bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İNSANLARIN SEÇİMİ DONDURMA ÜZERİNDE AĞIRLIK KAZANIYOR

Kahramanmaraş’ın dünyaca ünlü dondurma firması MADO’nun Yönetim Kurulu üyesi Erdal Kanbur, dondurmanın yaz sıcağında hem serinletmesiyle hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Şimdi havalar biraz sıcak normalin üstünde insanlar serinlemek için dondurma yiyeceklerdir. Neden dondurma yiyecekler? Çünkü diğer soğutucular her hangi bir ayrım yapmamak kaydı ile dondurmanın içerisinde süt salep şeker var biliyorsunuz ve özellikle de bizim dondurmamızda taze süt var. O yüzdende besleyiciliği çok yüksek. Saleple beraber insanları soğuturken kaloride verecektir. İnsanlar serinlemek için herhangi bir yanlış yapmayacaklardır. İnsanların seçimi dondurma üzerinde ağırlık kazanıyor.”

MARAŞ DONDURMASI ÇOK FARKLI

Dondurma yiyerek serinleyen Kahramanmaraşlı olup Manisa’da yaşayan ve tatil memleketine gelen Aysun Doğan ise Kahramanmaraş’a gelmişken dondurma yemeden gitmek istemediklerini söyledi. Manisa'daki arkadaşlaranın Kahramanmaraş dondurmasını çok istediğini ama çok uzak olduğu için götüremediğini ifade eden Doğan, Maraş Dondurması çok güzel, Ege’deki dondurma gibi değil” dedi.

(Haber: Abdulsamet İspir )

Editör: Mahmut Beyaz