Covid-19 pandemisi dolayısıyla AVM’lere yâda işyerlerine gidip alışveriş yapmak istemeyen vatandaşlar tarafından popüler hale gelen sanal alışveriş artık tehlikeli bir hal almaya başladı. Büyük firmaların yaptığı indirim kampanyalarını fırsat bilen siber saldırganlar, vatandaşları farklı ağlardan gönderdikleri çeşitli linklerle tuzağa düşürüp, parasını veya telefon bilgilerini çalabiliyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Siber Güvenlik Danışmanı Kurtuluş Karasu, bilinmeyen linklere kesinlikle tıklanmaması gerektiğini vurguladı.

“KAMPANYA VAR. İLK 100 KİŞİYE HEDİYE VERİYORUZ…”
Karasu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Büyük firmalar özellikle Cuma günleri yâda gece kuşu gibi kampanyalar yapıyor. Firmalar bu kampanyayı yaparken aslında kendi işleri için yapıyorlar. Buda siber saldırganlar tarafından dikkat çekiyor. Bu saldırganlar büyük firmaların kullandığı yöntemin bir benzerini kullanıp, onların logolarını kullanıp saldırı linkleri hazırlayıp, “Kampanya var. İlk 100 kişiye hediye veriyoruz” şeklinde insanları kandırıyorlar. Bunlara karşı dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bu paylaşımlar genellikle en çok kullanılan uygulamalar üzerinden oluyor. Arkadaşımız, arkadaşına, diğer bir arkadaşımız, arkadaşına gönderiyor. Bu nasıl ortaya çıktı? Bunu da bulamıyoruz. Bu tür durumlara karşı bizler neler yapmalıyız? Birinci olarak gerçekten girmek istediğimiz domainin doğru olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Örnek veriyorum bu Vatan bilgisayarsa, domain adı vatanbilgisayar.com’dur. Bizim gittiğimiz adres bura mı? Öncelikle bunu teyit etmeliyiz.

“BİLMEDİĞİMİZ LİNKLERE KESİNLİKLE TIKLAMAMALIYIZ”
Bilmediğimiz linklere kesinlikle tıklamamalıyız. Bu tür çekilişlere karşı dikkatli olacağımız nokta domain adresleridir. İkincisi de bunu anlayamıyorsak yetkili bir kişiden destek almamız gerekiyor. Eğer linki tıkladığınızda zarar verici bağlantı telefonunuza veya bilgisayarınıza bulaşırsa telefondaki rehberinizi alabilirler. SMS’lerinizi görebilirler. Whatsapp konuşmalarınızı görebilirler. Saldırganlar telefonu sanki kendi ellerindeymiş gibi kullanabiliyorlar. Bu tür durumlarda telefonda şüphelendiğiniz herhangi bir durum olursa yapacağınız şey indirdiğiniz uygulamayı kaldırmaktır. Uygulamayı kaldırdıktan sonra eski güncel verileri silmek.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz