Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kahramanmaraş İl Müdürü Harun Akbalaban, basın toplantısı düzenleyerek 2017-2018 yıllarının karşılaştırmalı değerlendirmesini yaptı. SGK Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda Akbalaban, 31/01/2018 tarihinde Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde yapılan 7159 sayılı Kanun ile 7143 sayılı yapılandırmaya getirilen hakları anlattı. Kahramanmaraş halkını ilgilendiren önemli bir bilgilendirme yapan Akbalaban, 7143 sayılı Kanuna göre yapılandırılmasına rağmen, süresi içinde ödenmemesi yahut eksik ödenmesi nedeniyle yapılandırması bozulanlar, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için hesaplanan geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar uzatıldığına vurgu yaptı.

“AKTİF SİGORTALI SAYIMIZ ARTIYOR”

Kahramanmaraş’taki aktif sigortalı sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Akbalaban, “2017 yılının 10. ayında göreve başlamıştım, 2018 yılını birlikte tamamladık. 2018 yılında neler yaptık, sigortalı sayımız nasıl oldu, sağlık harcamalarımız ne durumda bunları anlatan bir sunum hazırladık. Kurumumuzun bir ilkeleri var, bu ilkelerden en önemlisi de şeffaflıktır. Şeffaflık ilkesine dayanarak Kahramanmaraş halkımızla paylaşmak istedik. Sunumumuzda 2018 yılında yapmış olduğumuz hem sosyal faaliyetler hem de kurum faaliyetlerimizi anlattık. İl ve ilçelerimizdeki toplam 12 birimle Kahramanmaraş halkımıza hizmet vermekteyiz. 12 birimdeki aktif sigortalı sayımıza baktığımızda 2017 yılında 4A’lı 163 bin 871 kişi sayısı 2018’de 166 bin 30’a yükselmiş. 2017 yılındaki 4B sigortalı sayımız 30 bin 235 iken 34 bin 967 kişiye yükselmiş. 4C sigortalı sayısı ise 35 bin 631’den, 37 bin 329’a yükselmiş. 2018 yılında dolardaki ani artışın da sigortalı sayımıza etki ettiğini belirtmek isterim. Emekli sayılarımıza baktığımızda 4A’dan 2017’de emekli olan sayısı 54 bin 38 iken 57 bin 286’ya çıktı. 4B’den emekli olan sigortayı sayısı 26 bin 829’dan 27 bin 257 kişi oldu. 4C’den de emekliye ayrılan memurlarımız 16 bin 952 kişiden 18 bin 858 kişiye yükseldi. 4C’nin emeklilik işlemleri Ankara’dan Kamu Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılmakta” dedi.

“TAKSİTLENDİRMELERİNİ ÖDEYEMEYENLERİ BEKLİYORUZ”

Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde yapılan 7159 sayılı Kanun ile 7143 sayılı yapılandırmaya getirilen hakları anlatan Akbalaban, “Özellikle Kahramanmaraş halkına faydalı olmak istiyorsak, 7159 ve 7143 sayılı kanuna müracaat eden ama taksitlendirmelerini hiç ödeyemeyen ya da eksik ödeyen vatandaşlarımızı biz buraya davet ediyoruz. Onlara 28 Şubat’a kadar taksitlerini tekrar ödemeleri ya da eksikliklerini tamamlamaları halinde yapılandırmalarının bundan sonraki süreçte de devam edeceğini bildirmek istiyoruz. Bununla ilgili 28 Şubat 2019 son tarih ama istiyoruz ki o tarihe kalmasınlar. Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek. Yani normalde kişi yapılandırma kanunu haricinde geldiği takdirde, borcu 50 bir liranın altındaysa teminat istemiyoruz ama 50 bin liranın üstündeki her tutarın yarısı kadar teminat istiyoruz. Dolayısıyla burada bize vereceği teminatı gider bankaya verir ama biz yapılandırma kanunuyla bu teminatı istemiyoruz. Bize vereceği teminatı bankaya verir, oradan kredisini kullanır, teminat mektubu alır ve bir rahatlamaya girer” ifadelerini kullandı.

“TATBİK EDİLEN HACİZLER KALDIRILACAK”

Yapılandırma kapsamında hacizlerin kaldırılacağını aktaran Akbalaban, sözlerine şu şekilde devam etti, “İkincisi yapılandırma kapsamında ödenecek ödemeler tutarında tatbik edilen hacizler kaldırılacak. Yani yapılandırma çıkmadan önce borç oluştuğunda tabi ki kamu alacağını tahsis etmek üzere bazı işlemler yapar. Diyelim ki üç dairesine haciz koymuşuz, bir dairenin tutarını ödediyse bir daireyi hemen bırakacağız. Biz esnafımızın önünü açmak istiyoruz. Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi halinde satılabilecektir. Yani kendisi eğer malımı satın, paramı da oradan alın derse biz satışını yapacağız. Taksitlendirmede ilk taksitin ödenmesi durumunda borcu yoktur yazısı alabilecek. Dolayısıyla gittiği her yerde borcu olmayan bir esnaf muamelesi görecek, ihalelere de girebilecekler. 7143’e göre iki taksitini aksatabilir, bu aksatma yapılandırmanın bozulmasını gerektirmiyor. Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacak. Bu borçları biz iki serviste takip ediyoruz, biri icra servisi biri de işverenler sigorta primleri servisimiz var. Sigorta primleri servisinden icra servisine borç intikal edilmediyse yapılandırmasını burada yapıyoruz ama bundan dolayı da icra işlemi yapmayacağız.”

“28 ŞUBAT’TA KADAR KURUMUMUZA BEKLİYORUZ”

Yapılandırma devam ettiği ve ödemeler düzenli yapıldığı sürece teşviklerden de faydalanılabileceğine vurgu yapan Akbalaban, “Örneğin adamın fabrikasında 50 kişi çalışıyor, 50 kişiden aylık 20 bin TL teşvikten faydalanıyor. Eğer 20 bin TL taksitle borcunu bize taksitlendirse aslında borcundan kurtulmuş olacak. Yapılandırmanın bozulması halinde yararlanılan teşvikler geriye dönük iptal edilmeyecek. Diyelim ki yapılandırmayı yaptı, 8 ay ödedi, bu arada teşviklerden de faydalandı, 9-10-11 ve 12. ayları ödeyemedi yapılandırmayı bozduk. Bu 8 ay teşviklerden faydalandın, bu parayı geri getir demeyeceğiz. Yapılandırma yanına kar kalacak. Borçların tamamının ödenmesi kaydıyla ilişkisizlik belgesi ve teminat iadesi yazısı verilecek. Ya da bu tutarda bir teminat mektubu ya da başka bir gayrimenkul verirse ilişkisizlik belgelerini vereceğiz. Kanun kapsamından çıkmış olan iş yerleri için 31.12.2015 ve öncesine ait borç yazısı 100 TL ve gecikme zammıyla beraber 200 TL ise bu borçları sildik. Tüm vatandaşlarımızı bu cazip imkanlardan yararlanmak için 28 Şubat 2019 tarihine kadar kurumumuza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz