24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yürürlüğe giren ve ülke genelinde yaklaşık bir milyon 20 bin taşeronu doğrudan ilgilendiren kadro süreci devam ediyor. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun talimatıyla kadro sürecini aksatılmasını önlemek, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve oluşabilecek herhangi bir istismarı engellemek amacıyla SGK İl Müdürü Harun Akbalaban ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kamu kurumlarında EKAP yetkilisi olarak görev yapan personeller için bilgilendirme toplantısı düzenledi. SGK Toplantı Salonu’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında SGK ve İŞKUR İl Müdürleri, kamu personellerine sürecin detaylarını anlattı.

BU GERÇEKTEN BÜYÜK BİR REFORM”
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, şöyle konuştu: “Kamuda hizmet alımı yöntemiyle taşeron olarak çalışan işçilerimizin kadroya alınmasıyla ilgili 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Takvim şu anda işliyor. Bildiğiniz gibi müracaatlar 2 Ocak’ta başlayıp 11 Ocak’ta bitecek. Kamuda 98 bin işçi çalışırken bugün 450 bin kamuda çalışan işçi kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınmış oluyor. Bu gerçekten büyük bir reformdur. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve bakanımız bize bu konuda kamuoyunda çalışma yapma noktasında yetki verdi. Bizde SGK ve İŞKUR İl Müdürlüğü olarak taşeron işçi çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmek üzere SGK Toplantı salonunda EKAP yetkilisi olan kişileri buraya davet ettik. SGK İl Müdürümüzle birlikte mevzuatın kapsamı, işleyişi hakkında bilgi verdik. Buradaki amacımız taşeronda çalışan işçi kardeşlerimizin herhangi bir hak kaybına uğramaması ve ayrıca yanlış anlaşılmalar ile istismarları ortadan kaldırmaktır. Bu düzenleme kamuda bir milyon 20 bin kişiyi kapsıyor. Tüm başvuruları inşallah ayın 11’ine kadar alacağız.”

HER ŞEY ÇOK AÇIK VE NET”
Yayınlanan KHK’da her şeyin çok açık ve net olduğunu ifade eden Yüce, “Kadroya geçişte sınav yazılı, sözlü ve mülakat olarak 3 şekilde de yapılabilecek” dedi. Yüce, “Bu yetki ve bu inisiyatif kurumlara verildi. Kurumlar bu konuda komisyonlar oluşturarak sınavı hangi şekilde yapacaklarına karar verecekler. Eğer bir kişi ne iş yapıyorsa o konuyla ilgili sınava tabii tutulacak. Bunun kanuni bir şekil şartı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu konuda taşeron kardeşlerimiz rahat olsunlar. Ben sınav nedeniyle herhangi bir hak kaybının yaşanacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

SÜRECİN NASIL İŞLEYECEĞİNİ ANLATTIK”
SGK İl Müdürü Harun Akbalaban ise şunları kaydetti: “Biliyorsunuz 24 Aralık 2017 tarihli 696 sayılı KHK’nın 127. Maddesiyle 375 sayılı KHK’ya 23 ve 24’üncü geçici maddeler eklenmişti. Bu maddeler kamuda, özel idarelerde ve belediyelerde hizmet alımı ihalesi kapsamında çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını kapsamaktadır. Bu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızın da zaman zaman katkısı ile yapılmış bir çalışmanın eseridir. Bir milyon 20 bin çalışan ve bunların yakınlarıyla beraber 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren onların hayatına yön verecek, onların kazançlarına yön verecek bir çalışmadır. Dolayısıyla ilk etapta başvuru süresi 10 gündür. Bu 10 günlük süre zaman aşımına uğradığı zaman hak kayıpları meydana gelecektir. Bundan dolayı hak kayıplarının meydana gelmemesi, sürecin sağlıklı işlemesi için bakanımız taşralarda görevde olan SGK ve İŞKUR il müdürlerini bilgi kirliliğini önlemek amacıyla bizler görevlendirdiler. Biz bu amaçla önceki gün ilk olarak Necip Fazıl Şehir Hastanesinde sonra Büyükşehir Belediyesi’nde ve Onikişubat Belediyesi’nde incelemeler yaptık. Orada taşeron işçilerimizin aklına takılan soruları cevapladık. Bugünde bu işlemleri yapacak resmi kurum çalışanlarına sürecin nasıl işleyeceğini anlattık.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz