İç sularda devam eden balık yasağı sona erdi. 15 Haziran’da tamamlanan yasak sonrasında Kahramanmaraşlı balıkçılar tekneleriyle suya açılarak, balık ağlarını gölün serin sularına bıraktı. Ancak yaklaşık 40 gündür devam eden av sezonunda balıkçılar istediği alamadı. Balık ticaretinin en yoğun olduğu Şazibey Halk Pazarı’nda balıkçı esnafı, işlerin durgun olduğunu ve tatlı su balıkları için kalkan av yasağının piyasayı etkilemediğini belirtti. Tatlı su balığının Kahramanmaraş’ta rağbet görmediğini ifade eden esnaf, bu tür balıkların genelde İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere yurtdışına ihraç edildiğini kaydetti. Ayrıca esnaf, fiyatlarında geçen yıla oranla aynı olduğunu sözlerine ekledi.

BALIĞINA İLGİ YOK”
Balıkçı esnaflarından İbrahim Sarı, şöyle konuştu: “Şu anda tatlı sular için av yasağı kalktı. Deniz sezonu açılmadı, bunun yanında da havalar oldukça sıcak gidiyor ama buna rağmen işlerimiz yine de iyi durumda. Göllerde balık durumu iyi ancak Kahramanmaraş’ta tatlı su balığına olan ilgi çok fazla yok. Tatlı sudan çıkan balığı genelde yurt dışına İran, Irak, Suriye’ye gönderiliyor. Balıkların ucuz olmasından dolayı dış ülkelerde balığa rağbet oluyor. Tatlı su balıklarının fiyatı genel olarak 3-5 TL arasında değişiyor. Zaten tatlı su balığı çok fazla pahalı olmaz. Genel itibariyle çiğ sazan balığı 3 TL, normal sazan, 5 TL, et balığı 10 TL, alabalık 15 TL. Fiyatlar geçen yıla oranla aynı. Tezgâhta sazanın iç çeşidi var. Et balığı var.”,

PAHALI OLAN BALIK YOK”
Bir başka balıkçı esnafı Ahmet Çelik, şunları söyledi: “İşlerimiz şu anda oldukça zayıf durumda. Tatlı su balıklarım için sezon açıldı ama Kahramanmaraş’ta tatlı su balıkları çok fazla rağbet görmüyor. Bizim için önemli olan balıklar deniz balıklarıdır. Şazibey Halk Pazarında balıkçı esnafı olarak işlerimiz uzun bir süredir durgun. Şu anda iş yok. İşlerimizin Kurban Bayramı’ndan sonra açılacağını ümit ediyorum. İnşallah da öyle olur. Fiyatlarımız normal. Genel itibariyle pahalı olan bir balık yok.”

VATANDAŞ BALIK YEMİYOR”
Diğer bir balıkçı esnafı Ufuk Gül ise, şunları kaydetti: “İşlerimizin şu an hiç tadı yok. Tatlı su balığı da deniz balığı da işlerimizin hareketlenmesine yetmedi. Zaten sezon itibariyle işlerimiz durgun. Yaz sezonunda vatandaş balık yemiyor. Fiyatlar geçen yıla oranla daha düşük durumda. Balık çeşitliliği yönünden de şu an tezgâhlarımızda deniz balıkları var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz