Servis esnafı, Coronavirüs (Covid-19) pandemisinden en çok etkilenen kesimlerin başında geliyor. Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin başladığı mart ayından bu yana kontak kapatan okul servisçileri, 9 aydır evlerine ekmek götüremiyor. Araç sigortalarını, masraflarını ve çektikleri kredileri dahi ödeyemez duruma geldiklerini belirten okul servisi işletmecileri, üstüne üstelik Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ödenmesi gereken yıllık işgaliye ücretiyle daha da çıkmaza girdi. Servisçi esnafı, bu zor günde belediyelerin esnafına destek olduğunu ancak bu desteği Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden göremediklerini ifade ederek, “Belediyeye ödememiz gereken yıllık bin 500 lira olan işgaliye ücretini çalışamadığımız için ödemekte zorluk yaşıyoruz. Belediyemiz bu konuda bize üvey evlat muamelesi yapıyor” dedi.

9 AYDAN BERİ PARA KAZANAMIYORUZ

Salgın hastalığın ortaya çıktığı günden bu yana birçok işyerinin tamamen bazı meslek gruplarının ise kısmen açıldığını ancak servisçi esnafının mart ayından bu yana siftah yapamadığını ve bununla beraber ödemek zorunda olduğu birçok zorunlu giderlerinin bulunduğunu kaydeden Kahramanmaraş Öğrenci Servisleri Derneği (KOSDER) Başkanı Sefa Şavkılı, “Kahramanmaraş’ta toplam 247 öğrenci servis aracımız var, bu araçlarımız Mart itibariyle okulların kapanmasıyla çalışamaz duruma geldi. Hiçbir kazanç olmaksızın bu araçlarımız zarar ederek yatıyor. Şoförlerimizin başka bir ek gelirleri yok. Maddi olarak çok zor duruma düşen şoför esnafı bankaların verdiği kredilere başvuruyorlar. Zaten birçoğu borçlu olduğu için kredi de alamıyor. 9 aydan beri para kazanamıyoruz. Biz devletimizden destek bekliyoruz.”


“BİZİM BELEDİYEMİZ SADECE ‘187 LİRASINI VERMEYİN’ DİYOR”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte işgaliye ücreti istediğine dikkat çeken Başkan Şavkılı, “Her yıl Büyükşehir Belediyesi’ne işgaliye ücreti ödüyoruz. Belediye işgaliyesi olarak ödediğimiz yıllık bin 500 liralık ücreti bizden bu yıl almamasını istedik. Ama bizimle adeta dalga geçiliyor gibi sadece siz bu paranın 187 lirasını vermeyin diyorlar. Konuyla ilgili yazılı bir dilekçede verdik, ancak olumlu sonuç çıkacağından umudumuz yok. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e de anlatmak için randevu taleplerimiz oldu, ancak randevu alıp başkanla bir araya gelemedik. Komşu ilimiz Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin servisçi esnafına destekte bulundu, bizim belediyemiz maalesef böyle bir yaklaşım dahi göstermiyor” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz