Özellikle uzun ve bunaltıcı sıcak yaz günlerinde karşılarında onlarca örnek varken serinleme isteğini sağlıklı, güvenli yüzme havuzlarında değil de barajlarda, akarsularda veya göletlerde gidermek isteyen birçok kişi her yıl olduğu gibi yine bu yılda canından oldu. Kahramanmaraş’ta başta Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olmak üzere diğer birçok kurumdan yapılan uyarılara rağmen Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında toplam 15 boğulma vakası meydana geldi.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, meydana gelen boğulma vakalarında yaş ortalamasının 12 ila 18 arasında değiştiğini söyledi. Yaşanan boğulma vakalarının kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Küçükönder, toplumda bu tür vakalara karşı bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Özellikle bu konuda ailelere çok iş düştüğünün altını çizen Küçükönder, ebeveynlerin çocuklarını barajlara girmemeleri konusunda uyarmalarını istedi. İtfaiyeye bağlı dalgıçların cankurtaran olmadığını hatırlatan Küçükönder, bundan sonra herhangi bir vakanın yaşanmaması adına var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı. Ayrıca Küçükönder, Kahramanmaraş’ın boğulma istatistiklerine göre Türkiye’de ön sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

BARAJLAR VE GÖLETLER SON DERECE TEHLİKELİ”
Barajların ve göletlerin son derece tehlikeli olduğunu belirten Küçükönder, gençlerin bütün uyarılara rağmen yine de bu tür akarsulara girdiğini ve yaşamlarını yitirdiğini söyledi. Küçükönder, “Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı dalgıç ekipleri olarak 2016 yılında 12, 2017 yılında şu ana kadar 15 boğulma vakasına müdahale ettik. Tabii bunlar bizim için çok üzücü olaylar. Boğulanların yaş ortalaması genelde 12 ila 18 aralığında değişiyor. Nadiren içlerinde balık tutarken boğulanlarda oluyor. Bunun yanında da birkaç tane kuyuya düşme şeklinde vakalar oldu. Ama vakaların yüzde 80-90’ı yaz aylarında serinlemek için suya girmek suretiyle oluyor. Gençlerimiz bütün uyarılara rağmen, yasak levhalarının asılmış olmasına rağmen maalesef suya giriyorlar. Kahramanmaraş’ta şu anda 55 civarında HES ve büyük baraj var. Akarsularımız, göletlerimiz var. Özellikle barajlar ve göletler son derece tehlikeli. Çünkü buralardaki suyun ısısı normal denizlerdeki gibi değil. Suyun soğuk olması vücutta katılaşmaya ve kramplara sebebiyet verebiliyor. Vatandaşımız suya atladığı zaman orada ne olduğunu bilmiyor ve atladığı yerde bir kaya parçası olup, oracıkta boynunu kırabiliyor. Bunun yanında suyun soğuk olmasından dolayı belli bir süre yüzdükten sonra vücutta katılaşma ve kramplar olabiliyor. Su aniden derinleşebiliyor. Yarım metre ilerledikten sonra ileriye bir adım daha atmaya kalktığınızda bir anda 4 metre olabiliyor. Çünkü bunlar yapay gölet. Yani göletin zemini bataklık olabiliyor” ifadelerini kullandı.

AİLELERE ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ DÜŞÜYOR”
Konuyla ilgili ailelerin çok büyük sorumluluklarının olduğunu anlatan Küçükönder, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Aileler kesinlikle gençlerimizi uyarmalılar. Su kenarlarında piknik yapan duyarlı vatandaşlarımız baraj kenarlarında kendi çocuklarına ve başkalarının çocuklarına sahip çıkmalı ve asla onların suya girmelerine müsaade etmemelidir. Halen dinlemeyip giriyorlarsa da vatandaşlarımız 112 İtfaiye Komuta Merkezimizi arasınlar. Çünkü yaşanabilecek bir can kaybı bizim için çok büyük bir acı demektir. Bizim ekiplerimiz dakikalar içerisinde daireden çıkıyorlar ama olay yerine vardıklarında suya giren kazazede zaten çoktan hayatını kaybediyor. Dalgıçlarımızın zaten kazazedeyi dipten bulması yaklaşık 20-25 dakika sürebiliyor.”

BOĞULMA VAKALARIYLA İLGİLİ 15 BİN BROŞÜR DAĞITTIK”
Yıl içerisinde İtfaiye Daire Başkanlığı olarak boğulma vakalarına bir nebzede olsa dikkati arttırmak için 15 bin adet broşür dağıttıklarını ifade eden Küçükönder, şöyle konuştu: “Biz Büyükşehir İtfaiyesi olarak boğulma vakalarıyla ilgili 15 bin adet broşür bastırdık. Bu broşürleri dalgıçlarımız özellikle Klavuzlu Barajımızın orada ailelere dağıttılar. Farkındalıkla ilgili çalışma yaptık. Dalgıçlarımız yaz boyunca hafta sonları Klavuzlu Barajı’nda nöbet tuttular. Şu anda 12 dalgıcımız var. Bunların büyük bölümü profesyonel dalgıçlardır. Bu yıl 3 tane de yeni arkadaşımız katıldı. Her vardiyada 4 tane dalgıcımız var ama dalgıçlar can kurtaran değil. Bunun vatandaşlarımız tarafından iyi bilinmesi gerekiyor. Plajlarda cankurtaranlar var. Onlar orada hazır beklerler ve bir vaka olurken hemen anında müdahale eder. Ama bize gelen vakalarda zaten vatandaş suyun dibine batmış vaziyette oluyor. Bir boğulma ihbarı geldiği anda biz hemen hazırlanıp çıkıyoruz ama biz oraya gelene kadar zaten boğulan birisi 4 dakikada hayatını kaybediyor. Dolayısıyla bu kez biz vatandaşımızı sağ olarak çıkartamıyoruz. İnşallah bir daha vakalar olmasın diyoruz.”

YÜZME İHTİYAÇLARINIZI HAVUZLARDA GİDERİN!”
Vatandaşlara, “Yüzme ihtiyaçlarınızı havuzlarda giderin” çağrısı yapan Küçükönder, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu yıl tüm uyarılara rağmen maalesef yine Haziran’da 4, Temmuz’da 4, Ağustos’ta 6 ve Eylül ayında 1 vaka olmak üzere toplamda 15 boğulma vakası oldu. İlimiz boğulma istatistikleri yönünde Türkiye genelinde ön sıralarda. Bunun sebebi ise Kahramanmaraş’ın su yönünden çok zengin olmasıdır. Vatandaşlarımız çocuklarının ve kendilerinin yüzme ihtiyacını Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyelerimizin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün yüzme havuzlarında karşılasınlar. Oralarda yüzme hocaları var. Hem yüzmeyi öğrensinler hem de ihtiyaçlarını gidersinler.”

Haber: Emre Akkış
 

Editör: Mahmut Beyaz