BES ile ilgili bir röportaj gerçekleştiren Kadir Can Şentürk, oldukça önemli bilgilere yer verdi. BES’in 2001 yılında hayata geçtiğini vurgulayan Şentürk, BES’in ana fikrinin insanların emekli olduktan sonrada yaşam kalitesinin yüksek olması olduğunu söyledi.

Kadir Can Şentürk’ün BES hakkındaki röportajının ayrıntıları şu şekilde;

“BES TASARRUF SAĞLADI”

Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi 7 Ekim 2001 tarihinde hayatımıza girdi. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planının onaylanmasıyla birlikte fiilen başladı. Hayatımıza girdikten sonra birçok insanın yatırım yaparak, tasarruf yapmasına sebep oldu. BES dediğimiz sistemde ana fikir, insanların emekli olduktan sonrada yaşam kalitesinin yüksek olmasıdır. 

“EMEKLİLERİMİZ EK GELİR ARAMAKTA”

İnsanlar neden bu sisteme dâhil olmalılar?

Ülkemizde ortalama yaşam süresi 70-74 arasında değişmektedir. Var olan SGK sisteminde emeklilik yaşı 55 civarındadır. Emeklilik dönemi çoğumuzun aklına geldiği şekilde bir yaşlılık dönemi değil,  aksine çalışma hayatı sonrasında aktif ve sağlıklı olarak geçirilecek bir dönemdir. Çalışma hayatı nedeniyle ertelediğiniz birçok güzel şeyi emeklilik döneminde gerçekleştirebilirsiniz ve üzülerek görmekteyiz ki Sosyal Güvenlik Sisteminde emeklilerimiz birçok ihtiyacını karşılayamamakta ve ek gelir aramaktalar. Kişiler aktif çalışma hayatında bu sisteme gönüllü katılarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı emekliliğe ek gelir oluşturmaktalar. Bunun yanında yatırmış olduğunuz katkı paylarının yüzde 25’i oranında emeklilik hesabınıza devlet katkısı ödemesi yapılmaktadır. Piyasalardaki kâr oranlarını ve tarifeleri göz önünde bulundurduğumuzda bu sayı hiç azımsanmayacak derecede yüksektir.

“BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARI VERGİDEN MUAFTIR”

Bireysel Emeklilik Sisteminin özellikleri nelerdir?

Birçok özelliği mevcut, bunları sıralayacak olursak;

  1. Bireysel Emeklilik Fonları vergiden muaftır.
  2. Birikimleriniz profesyonel yatırım uzmanları tarafından değerlendirilir.
  3. Dilediğiniz zaman Bireysel Emeklilik Sistemi ödemelerinizi duraklatabilirsiniz.
  4. Yatırdığınız paranın tamamı devlet garantisi altındadır.
  5. Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılıma dayalıdır. Fiil ehliyete sahip herkes katılabilir.
  6. Bireysel emeklilik katkılara ve emeklilik yatırım fonlarına dayalıdır.

“GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK SİZİN ELİNİZDE”

Son olarak BES ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Ben son olarak bu sisteme 14 yıl önce dâhil olan, yani tabiri caizse damdan düşen birinin görüşlerini sizinle paylaşmak istiyorum; “Tam 14 yıl olmuş sisteme gireli. Yoğun bir poliklinik günün ardından odamda kahvemi içerken iki genç görüşmek istediler. O zamanki adıyla yanılmıyorsam "…" sigortasından geliyorlarmış. Heveslerini kırmadım ve bireysel emeklilik sigortamı en düşük ücret kredi kartımdan çekilecek şekilde yaptırdım. Hala daha aynı sistemle devam ediyorum. İnanın ne ödediğimi hiç fark etmiyorum. Zaten kredi kartı harcamaları almış yürümüş. 6 ay önce internet şubesinden birikimlerimin yarısını altın yarısını da eurobond yaptım. Bunu bana çok sevdiğim bir doktor arkadaşım önermişti. Şimdi birikim miktarına bakınca gözlerime inanmıyorum. Sistemden bugün çıksam hiç fark etmeden her ay cebimden çıkan minik meblağlar ile kendime yerli bir araba alabilirim. 31 Mart 2020 tarihinde sistemdeki katılımcı sayısı 6 milyon 903 bin 563 kişiyi bulurken, toplam fon büyüklüğü 122 milyar 100 milyon liraya ulaştı. Unutmayın gelecekte bir gün gelecek onu şimdiden şekillendirmek sizlerin elinde.

Haber : Burhan karagöz

Editör: Mahmut Beyaz