Gün geçmiyor ki yürekleri dağlayan yaşam hikayelerine bir yenisi daha eklenmesin. Kahramanmaraş’ın merkezindeki Belman Sitesi esnaflarının gazetemize bildirmesi üzerine bilgi almak için giden ekibimiz, acı dolu yaşam hikayesiyle karşılaştı. 81 yaşındaki Sezaittin Yeşilli, 1999 yılındaki Marmara Depremi’nin ardından yaşanan kriz sebebiyle işsiz kaldıktan sonra yine durumları iyi olmayan çocuklarını geride bırakarak yeniden Kahramanmaraş’a geldi. Çevredeki çiçekçinin deposunda zor şartlar altında yaşamını sürdüren Yeşilli, yine çevredeki pastane ve lokanta gibi iş yerlerinden gelen yardımlarla ayakta duruyor. Geçmişte mobilya ustası olarak çalıştığını belirten Yeşilli, uzun süre Kahramanmaraş’ta da iş bulamadığını, sokaklardan kağıt toplayarak geçimini sağladığını söyledi. Maaş alamadığı ve çalışamadığı için hiçbir gelirinin olmadığını belirten Yeşilli, son olarak geçtiğimiz hafta Fon’dan bir yetkilinin gelerek kendisine fotoğraf çekildikten sonra 200 TL para yardımı verdiğini ifade etti. Yaşamaya pek de uygun olmayan, yatağın dahi bulunmadığı bir odalı küçük bir depoda yaşadığı için sağlık sorunları da Yeşilli, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililerden yardım bekliyor. Yeşilli’nin en büyük isteği ise 40 aydır alamadığı maaşını alabilmek.

65 YAŞ AYLIĞINA 75 YAŞINDA MÜRACAAT ETTİM”

65 yaş aylığına 65 yaşında bağlanması gerekirken 75 yaşında müracaat ettiğini anlatan Yeşilli, uzun uğraşlar sonucunda maaş bağlandığını belirterek, “Mobilyacıydım ben, 10 yaşından beri o işlerle uğraştım. Marmara depremi olduğu zaman İstanbul’da kriz olmuştur. Şimdi nasıl bir kriz geçiriyoruz öyle bir kriz olmuştu. Bizim iş yerlerimiz felan kapatıldı. Deprem krizden etkilendi, biz açıkta kaldık. O zamandan beri çalışmıyorum. Burada çalışmıyorum. Koskoca İstanbul’da iş bulamayan kişi, Kahramanmaraş’ta maalesef çalışmaz ve çalışamaz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey demiştirki, ‘biz kendi kendimize yeteriz’. Ben mağdur durumdayım, 65 yaş aylığına 65 yaşında yazılmam gerekirken 75 yaşında müracaat ettim. Durumum müsaittik kendi kendime yuvarlandım buraya kadar geldim. Mecbur kaldım 75 yaşında aylığa bağladılar beni 1 sene zarfında zor bağladılar” dedi.

SİZ ÖLMÜŞSÜNÜZ, MAAŞINIZ KESİLMİŞ” DEDİLER!

Cenaze sebebiyle İstanbul’a gitmek zorunda kaldığını belirten Yeşilli, toplu çekebilmek için bir süre maaş çekmediğini söyledi. Yeşilli, “Bir gün telefon geldi, 1 sene sonra cenazelerim olduğu için İstanbul’a gitmek zorunda kaldım. Orada tanıdıklarım vardı, 50 sene yaşamışım sonuçta. Tanıdığım olduğu için 2 ay orada kaldım. Ve buraya geldiğim zaman hem biriksin, hem 3-5 kuruş toplu alırım düşüncesiyle paramı çekmedim. Aylığımı almak için postaneye gittim. Beyefendi siz ölmüşünüz, sizin maaşınız kesilmiştir. Maaş, para yoktur dedi bana. Anlattıklarına göre şu an resmi kayıtlarda ölü olarak gözüküyorum. Tekrar araştırmadım, sinirlendiğim, kızdığım için sormaya gitmedim” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN’DA AÇ KALMAYAYIM DİYEREK YARDIM EDİYORLAR”

65 yaşındayken İstanbul’dan Kahramanmaraş’a geldikten sonra çocuklarıyla bağlarının koptuğunu anlatan Yeşilli, “Çocuklarım da hepsi mağdur durumdalar. İstanbul’da yaşıyorlar ama onların durumu da iyi değil maalesef. Esnaflar burada yemek veriyorlar sedece. Öyle kuru para 500 TL, 1000 TL, 2000, TL gibi bir şey yok. Ama yemek servisi getiriyorlar ramazan dolayısıyla o da Ramazandan önce o da yoktu. Ramazan ayında aç kalmayayım diye mübarek günde yani 20 günden beri bana bir akşam yemeği veriyorlar. Daha önce karton toplayarak geçimimi sağlıyordum. Şu an kriz olduğu için satamıyorum. Kartonlarda elimde kaldı” dedi.

BUNU ALIN EKMEK ALIRSINIZ DEDİĞİNDE UTANDIM”

Yaşlı bir kadının kağıt toplarken kendisine yardım ettiğini gözleri dolarak anlatan Yeşilli, “Bir gün karton toplarken şöyle bir durumla karşılaştım. Çok enteresan, karton topluyordum hanımın biri beni gördü, kadın beni öyle görünce yaşlı halde 50 TL cebinden ayarlamış. Getirdi ‘yapıyorsunuz dayı’ dedi. Bunları topluyorum, ekmek parası çıkartıyorum dedim. Parayı verdi, ‘bunu alın ekmek alırsınız’ dedi. Bu olaydan sonra anlatacak başka bir şey kalmadı bana göre” şeklinde konuştu.

PARAM OLMADIĞI İÇİN MUAYENE OLAMIYORUM”

Bazı sağlık sorunlarının da olduğunu ve parası olmadığı için tedavi olamadığını ifade eden 81 yaşındaki Yeşilli, “Hap oladığım için içerim yıpranmış. İlacı devamlı aldığım için Karaciğerim hazar görmüş. Ve bu ilaç yan etkisini vücudumun dışına vurdu. Zaten içeri girmiş olsaymış ölmüş olurmuşum. Doktora gittim 150 TL para istedi. Param olmadığı için muayene olamadım. Ve her gün bu ilaca katlanmak zorunda kalıyorum. O zamandan bu zaman kadar” açıklamalarını kullandı.

40 AYLIK MAAŞIMI ÇEKMEME YARDIMCI OLUN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yetkililerden yardım isteyen Yeşilli, “Beni görsünler duysunlar bana yardımcı olsunlar yetkililere inanıyor ve güveniyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyorum inanıyorum. Koskoca Cumhurbaşkanımızdır, Allah eksik etmesin bana yardımcı olmasını ve ilgilenmesini talep ve rica ediyorum. Öncelikle ben hakkımı istiyorum 40 ay olmuş efendim 40 bin TL yapar öyle diyelim. Maaşım orada toplanmış. Onları kurtarmak, onları verme imkanları olursa dünyanın en mutlu insanı olurum en azından. Ramazanda yaşıyoruz bayram geliyor. Bir hafta 10 gün önce bir arkadaşımız geldi, resmimi çekerek bana 200 TL para verdi. Fondan mıdır, başka yerden mi bilmiyorum” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Samet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz