Ramazan’da 16 saat aç ve susuz kalındığından vücuttaki kan şekeri seviyesi de düşüyor. Bu duruma bağlı olarak açlığın da etkisiyle konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artıyor. Kan şekerini dengelemek için ise oldukça dikkatli beslenme, zararlı yiyecekleri tüketmemek büyük önem taşıyor. Şeker Bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı’nın öncesinde tutulan oruçlu günlerde ise lokum ve şeker tüketimine dikkat etmek gerekiyor. İftarda aşırıya kaçıp sahura kadar yapılması gereken ara öğünlerin atlanması, vücudun dengesini bozarak hem sindirim sistemi sorunlarına hem de kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabiliyor. Uzmanlar, vücudun dengesini bozmamak ve kan şekerinin aniden yükselmesini engellemek için iftarla sahur arası küçük öğünlerle geçirilmesini öneriyor. Kan şekerini hızlı yükselten hamur ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar ve kaliteli olduğundan emin olunun hafif tatlılardan biri olan lokumun seçilmesi tavsiye ediliyor. Bu noktada Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Akifoğlu Şekerleme tarafından imalattan halka düşüncesiyle piyasaya sunulan Ramazan’a özel lokumlar yoğun ilgi görüyor. Özellikle oruç tutulmasıyla birlikte şekeri düşen vatandaşlar, renk renk lokumları gördüğünde almadan edemiyor.

“A KALİTE LOKUMLARI HALKIMIZLA BULUŞTURUYORUZ”

Akifoğlu Şekerleme olarak Ramazan ayına özel lokum satışı yaptıklarını belirten Mehmet Kara, “Akifoğlu Şekerleme olarak lokumlarımızı imalattan halka yaptık, Ramazan ayına özel lokum satışı yapıyoruz. İnsanlar akşam orucunu açtıktan sonra bir iki tane lokum yediği zaman şekerlerini dengelerler. Lokumlarımızın kilosunu 12,5 TL yaptık, toptan fiyatına veriyoruz. Her sene Ramazan ayında geleneksel olarak lokumlarımızı Kıbrıs Meydanı’nda sergiliyoruz. Amacımız ticari değil, Kahramanmaraş halkına hizmet etmek en büyük önceliğimiz. İnsanları memnun etmek, uygun fiyata lokum yedirmek. Bugün şekerin kilo fiyatı aldı başını gitti ama biz 12,5 TL’ye toptan fiyatına A kalite lokumlarımızı halkımızla buluşturuyoruz” dedi.

“LOKUM TATLIDAN DAHA İYİ”

Lokum çeşitleri hakkında bilgiler veren Kara, lokumun şeker ihtiyacının giderme noktasında daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Sultan lokumu var, fıstıklı sultan lokumlarımız var, kuş lokumumuz var, meyveli lokumumuz var, çilekli, güllü ve limonlu lokumlarımız var. Lokum çeşitlerimiz çok fazla. İnsanlar özellikle akşam saatlerinde evlerine giderken alıyorlar, yarım kilo, bir kilo olarak alıyorlar, iftardan sonra tadına bakıyorlar memnun kalınca ertesi gün gelip bir daha alıyorlar. Şeker ihtiyacını giderme noktasında tatlıdan daha iyi olduğunu anlatıyor insanlarımız genellikle” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIĞI TEHDİT EDEN UCUZ ÜRÜNLERE KARŞI UYARIYORUZ”

Lokum alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Kara, “Bu mübarek ayın manevi iklimine gıdada hileye başvurmak yakışmaz. Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyoruz. Vatandaşlarımızı da ne şekilde üretildiği, kimin ürettiği belli olmayan, sağlığı tehdit eden ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz. Lokum alırken ağırlığına, parlaklığına ve elastikiyetine bakmak gerekiyor. Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir. Lokum alırken bunlara dikkat edilmesini önemle hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz