İyi Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde halka hitap etti. Şeker fabrikalarından eğitime, işsizlik sorunundan atanamayan öğretmenlerin durumuna kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan ve buna karşılık vaatlerini sıralayan Akşener, her yıl 50 milyar dolarlık fabrika yatırımı yapacaklarını ve gençlere iş istihdamı yaratacaklarını söyledi. Takibe düşen kredi kartı borçlarını sileceğini ifade eden Akşener, ayrıca tarlaya küsmüş çiftçileri de tekrar tarlayla barışık hale getireceklerini sözlerine ekledi. Eğitim sisteminin kötü olduğunu anlatan Akşener, öğretmen performans sistemi ile sözleşmeli öğretmenlik sistemini kaldıracağını vurguladı.

ELLERİNİZİ UZATMAYACAKSINIZ!”
Akşener, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Şeker konusunda Fransa, Almanya pancar üreticisi, dünyanın en büyük pancar şekeri satıcıları. Alman çiftçisi, Fransız çiftçisi pancar ekip, şeker fabrikalarında işlenirken pahalı bulunmuyor, Türkiye’de üretilen pahalı bulunuyorsa bu iktidarın ya iş bilmezliğidir ya da bu konuda ihanetidir. Buradan sesleniyorum, şeker fabrikalarını satın alanlar, kupon arazi şeklinde bu fabrikaları görenler, nasıl çalıştığınızı biliyorum. Ellerinizi uzatmayacaksınız, Cumhurbaşkanı seçildiğim anda derhal şeker fabrikasını satın alanların sözleşmelerini iptal edeceğim. Şimdi bu şeker işi böyle önemli bir şey, hani Amerika’ya Osmanlı tokadı atılacaktı, döndü geldi Tillerson üç buçuk saat ne konuştular belli değil. Kuş dili mi anlaştılar, o da belli değil. Çıkıldı ve 14 şeker fabrikası satışa konuldu. Bunun anlamı devletin elindeki şeker fabrikalarını satın, Amerikan çiftçisinin yetiştirdiği mısır şurubundan elde edilen şurupla şeker imalatını biz sizin adınıza yaparız dedi. Bunlar kendilerine yerli ve milli diyorlar ya, sadece şeker fabrikaları ve şeker pancarı meselesi dahi bunların gayri milli olduğunun ispatıdır. Ama kesinlikle iptal edeceğim, bunu böyle bilsinler işçi çıkartmaya kalkışmasınlar. Makinaları çıkartmaya kalkışmasınlar, 24 Haziran’a kadar herhangi bir fabrikayı satın alan hiçbir kimse elini o fabrikalara uzatmasın.

İŞSİZ GENÇLERE İSTİHDAM VAADİ
Şimdi genç işsizliği var, hem Kahramanmaraş’ta var, hem Elbistan’da var. Nasıl olacak bu iş, devlet gencine iş vermek zorundadır, zorunda. Dedim ki arkadaşlarıma, çalışın, hazırlayın, devlet gençlere iş vermek zorundadır, kız ve erkek fark etmez. Çalışmak isteyene iş vermek zorundadır, dolayısıyla bu çocukları anasının, babasının, arkadaşının yanında başını öne eğdirmememiz lazım, onlara iş temin edecek kadar. Ne yapacağız peki, aylık 500 lira vatandaşlık maaşı bağlayacağız ve gençlerimiz iş buluncaya kadar ailesinin karşısında kendini kötü hissetmeyecek. Ayrıca her yıl 50 milyar dolarlık fabrika yatırımı yapacağız ve gençlerimize iş istihdam alanı yaratacağız. 5 yılın sonunda Türkiye’de şuan da işsizlik yüzde 11, 5.6’ya OİCD rakamlarına getireceğiz sözünü veriyorum. Elbistan’da ve Kahramanmaraş’ta kredi kartı takibine uğrayan çok fazla vatandaşımız var, bunun içinde öğrenciler var, esnaf var, çiftçi var. Bunların içinde şehit aileleri var, bunların içinde gazi aileleri var, işsizler var, hiç biri kumar oynamak için kredi kartını kullanmamış. Ya kirasını ödemek için kullanmış, ya çocuğunun okul taksitini ödemek için kullanmış. Rakamlar büyük değil. Ama aileler zorda. İntiharlar, boşanmalar ve cinayetler var bu sistemin içinde. Bu sosyolojik bir şey ve biz bir defalık bu 4,5 milyon insanın takipten kurtarılması için borçlarını sileceğiz dedik.

ÇİFTÇİ MAZOTU 2 TL’DEN KULLANACAK”
Çiftçi tarlaya küstü. Amerikan çiftçisi 2 TL civarında mazot kullanıyor. Bizim çiftçimiz ise 6 TL’den mazot kullanıyor. Dolayısıyla 6 TL’den mazotu kullanan gübresi pahalı olan yemi pahalı olan hayvan yetiştiricisinin yâda çiftçinin tarım ürünü yetiştirenin ucuza herhangi bir şeyi üretmesi mümkün değil. Ne diyorlar? Bizim çiftçimiz pahalı üretiyormuş. Buradan ilan ediyorum; şu kadar vereceğim bu kadar vereceğim değil. Amerikan çiftçisi mazotu ne kadardan kullanıyorsa benim çiftçim aynı fiyattan mazotu kullanacak ve yem ile gübrenin mutlaka teşvik edilmesini sağlayacağım. Bunun neticesinde tarlaya küsmüş çiftçinin tarlasıyla barışmasını ve 5 yıl içinde Türkiye’nin buğday ithalatından soğan, sarımsak ithalatına kadar süren bir büyük ithalat kalemi var. Gıdada her şeyi satın alıyoruz. Mercimekten nohuta kadar aklınıza gelebilecek her alanda biz ithal ediyoruz. 5 yıl içerisinde Türkiye kendine yeter, ithalatını durdurmuş ve kendini besleyen bir ülke haline gelecek.

DEVLETTE MÜLAKAT SİSTEMİNİ KALDIRACAĞIZ”
Eskiler hatırlar, 200-300-400 dönümlük bir tarlayla çocuk okutulurdu. Bugün o tarlada alacağınız para 20 bin TL’dir. O da ancak kendinize yeter. Dolayısıyla üretmek durumundayız. Çiftçide üretecek, sanayici de üretecek. Gençlerimiz hatırlayın Aziz Sancar’ı. Aziz Sancar Mardin Lisesi’nden mezun. Şu anda Elbistan’da kim bilir hangi Aziz Sancar’lar yaşıyor ve biz onları bulamıyoruz. Eğitim sistemimiz çok kötü. Fakir öğrenci, zengin öğrenci. Özel okul, devlet okulu. İyi okul, kötü okul. Öğretmenlerin rahat etmesi gerekiyor. Performans sistemini kaldıracağız. Devlette mülakat sistemini kaldıracağız. Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu ayrımını kaldıracağız. Atanamayan öğretmenleri norm açıklarında hepsini birden atayacağız. Rehberlik öğretmenlerini daha aktif hale getireceğiz. Ziraat Mühendisinin öğretmen olması yerine tarımda mühendisliğinden faydalanacak sistemi kuracağız. Hayvan yetiştiricileriyle ilgili gereğini yapacağız. Buna karşılık gıda mühendisleri. Bizim gıda sanayimiz var ama gelişemiyor. Ürettiklerimiz yurt dışından geri dönüyor. Her safhasında gıda mühendislerinin burada yer almasını sağlayacağız. Pek çok alanda bu tür projelerimiz var. Şimdi ben bunları söyleyince bana kaynak nerede diye sordular. Bu ülkede şu anda cumhurbaşkanı adayı olan hiç kimseye televizyonlarda kaynak sorulmadı, bir tek bana soruyorlar. Sebebi de şu; bizi ciddiye alıyorlar.

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz