DemNeva Sahaf Cafe ile ilgili görüşlerini aldığımız Edebiyatçı Yazar Kadriye Arslan Kırdök yaptığı açıklamada, “ Kültür kenti, şairler kenti olan Kahramanmaraş’ta gönüllü olarak belediyelerle olsun, dernekler aracılığıyla olsun, kişisel yazar kimliğimle olsun birçok etkinlikler yapıyorum. Bunun için birçok mekânlara gidiyorduk. Oralardaki mekânların ses düzeni, kalabalığın olması sıkıntı oluyordu. Bu anlamda DemNeva Sahaf Cafe bizim aynı zamanda şehrin kültürel anlamda kalbinin attığı yer olacak. Böyle bir yerde olmak benim hep hayalimdi. Böyle bir yerin olması birçok aktivitelerin yapılması demek. Kültürel faaliyetlere yatırım yapmak zor bu ülkede. Daha çok halkın gözleriyle göreceği, elektrik yol, su hesabı yapılarak hizmet edildiği düşünülüyor. Fakat cahilliğin önüne geçmek için sadece bir kitap okutmakla, eğitim vermekle insanların ufkunu açmakla başlamak belki o köprüyü, yolu yapmak daha kolaylaşacak. İnsanlar o hizmeti daha iyi görecek kültürel anlamda donanımlı olduğu zaman. Bunu millet olarak düşünemiyoruz. Kültürel şeylere yatırım yapılmıyor hem maddi şeylere yatırım yapılıyor. Burasıyla alakalı çok önemli tepkiler aldık. Buraya emek katıldı, gönüller katıldı, hayaller katıldı, bu memleket için yapılacak en güzel şey yapıldı. Kahramanmaraş’ta sahaf cafe tek ve ilk. Umarım kıymeti bilinir. Umarım burası desteklenir. Bu hizmeti daha aktif daha güçlü bir şekilde devam ettirilir. Buranın başka bir amacı yok. Para kazanmak gibi bir düşünce yok. O güzel tepkilerden sonra insanların böyle bir yeri istediğini, hasret olduğunu gördük. Üniversite öğrencilerinin gelip burada ders çalışırken görmek bizleri mutlu ediyor. Burası sadece hizmet amaçlı bir yer” dedi.

BURAYI AÇARAK HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

DemNeva Sahaf Cafe ortaklarından Melike Hatipoğlu ise, “Burada faaliyet olarak sahaf bölümümüz bulunuyor. Sahaf bölümünde kitaplarımız var. Okuyan insanlar olduğumuz için internette bazı kitapların indirime girmesini bekliyoruz.20-30 lira kitap fiyatları var. Bizim sahaf’ın özelliği ise en fazla kitap ücreti 10 TL. İnsanlar 10 TL’ye kitabını alıyor, okuduktan sonra tekrardan getiriyor ve o ay yüzde elli indirimimiz varsa biz o 5 lirayı tekrardan size veriyoruz ve siz üstüne bir miktar para ekleyip başka bir kitap alıyorsunuz. Böylelikle sirkülasyon yapmış olunuyoruz. Burada canlı müzik dinletilerimiz var. Canlı müzik dinletilerimizde işi bilen insanlara fırsat vermiş oluyoruz. Müzik bölümü öğrenci arkadaşlarımız var. Hem o öğrencilere destek olalım dedik, hem de kendilerini ifade etsinler istedik. Bunun yanında şiir dinletilerimiz var. Hafta bir gün yapılacak olan şiir dinletilerinde konseptlerimiz olacak. Kahramanmaraşlı şairleri konuk alacağız. Aynı zamanda o ses proje adı altında etkinliklerimiz olacak. Buraya gelenler projelerini sunacak ve onu hangi kategoriye girecekse biz ona destek olacağız. Evde çalışan kadınların stres atmasına yardımcı olmak için etkinlikler yapacağız. Şehit ve gazi ailelerimizin çocuklarına onlara ücretsiz yabancı dil kursu vereceğiz. Ödev takiplerimiz olacak.Çalışan ailelerin çocuklarına, maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarını alacağız ,onların burada hem ödevlerini takip edeceğiz,hem de bir sonraki konuya hazırlayacağız. Burada okuma saatleri yapacağız. Çay-kur-kitap projemiz var. Çay, kurabiye ve kitap. Burada ev yemeklerimiz var. Evdeki bayanlara istihdam sağlamak amacıyla görevler vereceğiz. Buraya gelenler Maraş tabağında sadece tarhana çerez düşünmesin samsa, sucuk gibi ürünlerde Maraş tabağında yerini alıyor. Ayrıca yazarlık atölyemiz var. Her Pazar ailece kahvaltı yapmak herkesin hakkı diyerek Pazar günleri etkinliğimiz olacak. Söyleşilerimiz olacak. Burayı açarak hayalimizi gerçekleştik” şeklinde ifade etti.

KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLADIK”

DemNeva Sahaf Cafe Ortaklarından Burak Çeytinkaya, “DemNeva Cafe’miz birçok kişiye kitap okuma alışkanlığı kazandıracak. Çok nezih bir ortam ve modern bir şekilde dizayn edildi. “Zamanın Ezgisi” Kitap “ Cafe “ Yazar-Okur buluşmaları” Şiir-Müzik Dinletileri” Organizasyonlar” Mezat Günleri “ Sosyal Sorumluluk Projelerin yer aldığı DemNeva Cafe birçok etkinliğiyle birlikte çok donanımlı bir yer. Bu ortama gelip her türlü etkinlik faaliyetlerini gerçekleştirebilirler. Bu projemizi gerçekleştirerek kültürel zenginliği ortaya çıkarmayı amaçladık. Farklı konseptiyle ve donanımıyla bir ilki gerçekleştirdik. Buradaki farklılığı ortaya koyduk. Farklı mimarisi ve üzerinde barındırdığı anlamlar nedeniyle herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Özellikle öğrenciler ders çalışmak için bu Cafe’ yi kullanıyor” diye konuştu.

Haber: Fazilet ÇOMRUK

Editör: Mahmut Beyaz