Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye rejiminin saldırısında 34 şehidin verildiği İdlib’e, ‘Bahar Kalkanı’ ismiyle yeni bir harekat başlattı. Daha önce de olduğu gibi başlatılan harekatın ardından tüm Türkiye’de vatandaşlar birlik ve beraberlik örneği göstererek, kahraman Türk ordusuna destek olmak için ellerini semaya kaldırdı. Türkiye’nin güney kısmında bulunun terörist unsurları sınır dışında bertaraf etmek amacıyla düzenlenen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarında da aynı şekilde askerinin yanında olan Türk halkı, 7’den 70’e Bahar Kalkanı Harekatı’na da destek veriyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü tarafından, Türk askerinin ve güvenlik güçlerinin kendilerini yalnız hissetmemesi adına yürüyüş organize edildi. Saat 11.15'te gerçekleşen yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk bayrakları ile rektörlük önünde toplandı, fakat Karacasu Kampüsü'nün taşınmasıyla kapasitesi 25 bine çıkan Avşar Kampüsü'nde gerçekleşen yürüyüşe öğrenciler ilgisiz kaldı. KSÜ yönetimi, öğrencilerin gelem ihtimaline karşı yürüyüşü 15 dakika geç başlattı. Gelen olmaması üzerine toplanan kalabalık ellerinde Türk bayraklarıyla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mehteran Takımı eşliğinde yürümeye başladı.

Bahar Kalkanı Harekatı'na katılan Mehmetçiklere destek vermek amacıyla gerçekleşen ve çoğunluğu akademik personel olmak üzere yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüş, kampüsteki Yeni Camii'nde son buldu. Burada bir konuşma yapan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Bahar Kalkanı Harekatı'na katılan Mehmetçikleri desteklediklerini belirtirken, gelen şehit haberleriyle de üzüldükleri söyledi.

“TÜRKİYE’NİN HER MESELESİ, ÜNİVERSİTELERİN DE MESELESİDİR”

Sözlerinin başında, “Her zaman söylediğim gibi Türkiye’nin her meselesi, üniversitelerin de meselesidir” diyen KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Türkiye’nin her meselesi bizim Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin de meselesidir. Bütün olaylara bu duyarlılıkla yaklaşıyoruz. Bizim Türk milletinin çok önemli özellikleri vardır. Biz, vatanımız için, toprağımız için, bu milletin sulh ve selameti için ölümü, şehitliği göze alan bir milletiz. Nasıl olsa insan, bugün veya yarın ya da 10-20 yıl sonra Allah’ın takdir ettiği bir günde ölecek. Peygamber Efendimize komşu olmak gibi bir makam olan şehitlik makamı için hepimizin idealleri vardır. Hepimiz şehit olmaya varız, bu vatan için ölmeye varız. Onun için bu vatana göz dikenlerin gözlerini oyarız. Bu vatana göz dikenlere, gözlerini açtırmıyoruz ve gerek masada, gerekse cephede zaferlerimizi Malazgirt’ten bugüne gerçekleştiriyoruz. Malazgirt’ten bugüne bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz, mekanları cennet olsun. Bu vatan için, bu toprak için gerek cephede gerekse cephe gerisinde mücadele ederken yaralanan ya da gazi olanlara da hayırlı ömürler diliyoruz. Şair, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ diyor. Biz bu şuurdayız. ‘Bu vatan, toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duranlarındır. Bir tarih boyunca onun uğrunda kendini tarihe verenlerindir’ şiirini ilkokuldan bu yana hepimiz ezbere biliriz” ifadelerini kullandı.

“BARIŞI BOZMAK İSTEYENLERE HADDİNİ BİLDİRİRİZ”

Türk milletinin barıştan yana olduğunu fakat savaş meydanına çıktığında da barışı bozmak isteyenlere haddini bildirdiğini belirken Rektör Can, “En son olarak ordumuzun başlattığı Bahar Kalkanı Harekatı devam ediyor. Biz tabi barıştan yana milletiz ancak barışı bozmak isteyenlere de haddini bildiririz. İnşallah, barışı bozmak istemezler. İnsanlarımızın gerek yurt içinde gerek yurt dışında, ayrıca bütün insanlığın huruzu ve selameti için biz varız. Herhangi dinini, dilini, mezhebini, meşrebini düşünmeden zulüm altında olan herkese biz koşar, onu zalimlerin elinden kurtarmak için elimizden gelen gayreti gösteririz. Bugün de Suriye’de devam ediyor bu. Son bir hafta içerisinde 40’a yakın şehit verdik, dün de 2 tane şehit haberi aldık. Bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Şehitler tepesi boş olmadığı için bu vatanın bir karışına bile göz dikemiyorlar. Bizler şehit olmak uğrunda hepimiz varız, vatanımızın bir karış toprağı düşman çizmesi altına terk edilmeyecektir” dedi.

“HİÇ KİMSE YAN BAKMA CESARETİNİ BİLE GÖSTEREMEYECEKTİR”

KSÜ olarak her zaman Türk ordusunun yanında olduklarını belirtene Rektör Can, “Bugün itibariyle KSÜ olarak şehitlerimizi rahmetle yad edelim, gazilerimize şükranlarımızı ifade edelim diye böyle bir etkinlik düzenledik. Buna benzer etkinlikleri zaten her zaman düzenliyoruz. Her zaman ordumuzun yanındayız, her zaman kahramanlarımızın yanındayız. Türkiye’deki, şehrimizdeki, üniversitemizdeki bu birlikteliğimizin daim olmasını diliyor ve daim olacağına da inanıyorum. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz müddetçe bize hiç kimse yan bakma cesaretini bile gösteremeyecektir” ifadelerini kullandı.

KSÜ'de öğrenim gören yabancı öğrencilerin de katıldığı programda daha sonra camiye geçildi ve Cuma Namazı öncesinde şehitler için mevlit okutuldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz