Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Fırat'ın doğusunda ABD destekli Kürt milisleri hedef alacak "kapsamlı ve etkili" bir operasyonun sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin desteklediği PYD'nin bulunduğu Fırat'ın doğusunu hedef alan operasyonun 'birkaç gün içinde başlayacağı' yönündeki açıklamasının ardından olası harekât ise an meselesi haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Münbiç yüzde 80-85'i ile tamamen Araplara ait olduğu halde şu anda orada terör örgütleri bulunuyor. O zaman biz çıkaracağız, iş başa düştü" ifadelerini kullanmıştı.

HEDEF AMERİKAN ASKERLERİ DEĞİL”
Türkiye'nin ne Amerikan yönetimine ne de Suriye'deki Amerikan askerlerine yönelik bir husumetinin bugüne kadar olmadığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Her şeye rağmen Amerika'yı doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebileceğimiz stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz. Ülkemizin beka meselesi olarak gördüğümüz Suriye politikasındaki derin görüş ayrılıklarımızın, gelecekteki daha büyük işbirliklerimizin önünde bir engel oluşturmasına izin vermemeliyiz. İşte bu anlayışla Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içerisinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır."

GÜNEYİMİZDE TERÖR KORİDORUNU İNŞA ETMENİN GAYRETİ İÇİNDELER”
Güneyimizde terör koridorunu inşa etmenin gayreti içindeler” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz bunlar teröristtir diyoruz. Başta ABD stratejik ortaklarımız bunlar terörist değildir diyor. Bunlar PKK'nın yan kollarıdır. Siz bizimle neden hareket etmiyorsunuz da onlarla hareket ediyorsunuz? NATO'da beraber değil miyiz? DEAŞ'a karşı bir şey yapacaksan beraber yapalım, Rakka'da yapacaksan beraber yapalım. Münbiç'te hâlâ netice alamadık. Sayın Başkan 30 günde bunların tamamını temizleyeceğiz diyor. Göreceğiz. Temenni ederiz ki temizlesinler. Güçlü bir orduya sahibiz, hepsi kabul ediyor. Ne zaman Suriye'de sahaya indik işin gidişatı değişti. Yıllarca DEAŞ diyerek Suriye'nin altını üstüne getirenlerin balonunu Fırat Kalkanı ile patlattık. 20 bin TIR'a aşkın teröristlere silah gönderildi. Bunun yanında araç gereç gönderildi. Söylüyoruz, böyle bir şey yok diyorlar. Türkiye bir göçebe devleti değil, modern bir devlet bunu bilmeniz lazım. Bu konuda ABD ile derin görüş ayrılığı yaşadığımız herkesin bildiği bir gerçektir.”

NE YAPTIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?”
Münbiç'te inkârı mümkün olmayan bir oyalama taktiği uygulandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda hala uygulanıyor. Amerikalılar yüzümüze karşı olumlu konuşmalarına rağmen DEAŞ'a karşı bölücü terör örgütünün unsurlarını sahaya sürmeyi tercih etti. Son olarak 30 bin teröristi bölgede eğitme adımlarını atmaya başladılar. Diyorlar ki 'Yok böyle bir şey.' Tüm dünya medyası bunu tespit etmiştir. Hepsinin elinde bu bilgiler var. Bu doğru mu? Ne yaptığınızın farkında mısınız? Bölücü terör örgütü ile olan ilişkilerini her geçen gün daha da ileriye taşıdılar hatta birlikte bayrak, tabii onların paçavralarını, sallıyorlar. Kiminle yan yana? Kendi bayraklarıyla o paçavralar yan yana. Ortak devriye, ortak eğitim aşamasına kadar getirdiler bu işi” diye konuştu.

HAZIRLIKLAR TAMAM”
Hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dedi: “Fırat'ın doğusu ile ilgili ikazlarımızı yaparken aynı zamanda hazırlıklarımızı da tamamladık. ABD'nin kurduğu radar ve gözlem noktalarının hedefinin, ülkemizi teröristlerden değil, teröristleri Türkiye'den korumak olduğu aşikârdır. Münbiç yüzde 80-85'i ile tamamen Araplara ait olduğu halde şu anda orada terör örgütleri bulunuyor ve dürüst davranmıyorlar, oradaki teröristleri oradan hala çıkarmıyorlar. O zaman biz çıkaracağız, iş başa düştü. Her şeye rağmen Amerika'yı, doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebileceğimiz stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz. Ülkemizin beka meselesi olarak gördüğümüz Suriye politikasındaki derin görüş ayrılıklarımızın, gelecekteki daha büyük işbirliklerimizin önünde bir engel oluşturmasına izin vermemeliyiz.”

TERÖR ÖRGÜTLERİNİ ORTADAN KALDIRMA ADINA GÜZEL BİR GELİŞME”
Tüm bu gelişmelerin üzerine Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman, Fırat’ın Doğusuna yönelik yapılacak olan operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karman, “Gerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne gerekse devletimizi yöneten cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Şehit aileleri ve gaziler adına bu operasyonun ülkemiz için hayırlı olacağı kanaatindeyiz. Malum 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bu ülkenin üzerinde dönen oyunları gördükten sonra bu bölgenin ne kadar tehlike bir bölge olduğunu gördük. Bu yüzdende bu operasyonun gerekli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin birlik ve beraberliğini yurt dışından gelebilecek tehlikeler açısından operasyonu olumlu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar mazlumların hep yanında oldu. Malum Suriye’de de eli kanlı bebek katili terör örgütü PKK, Suriye karıştıktan sonra DAEŞ’le mücadeleyi bahane ederek Suriye’nin kuzeyine girip aslında Türkiye sınırlarını sürekli tehdit ediyordu. Türkiye’de buna karşılık kendi varlığını, sınırlarını koruma adına önce Fırat Kalkanı daha sonra da Zeytin Dalı Harekâtı yaptı. Şimdi ise Doğu Fırat’a bir operasyon yapılacak bu bizi tehdit eden terör örgütlerini ortadan kaldırma adına güzel bir gelişme” şeklinde konuştu.

İNŞALLAH OPERASYON VATANIMIZA VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLUR”
Doğu Fırat Operasyonunun vatana ve millete hayırlı olması temennisinde bulunan Karaman, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Türkiye üzerinden YPG’nin Suriye’ye, Kuzey Irak’a geçişine izin verildi. Belki 15 Temmuzdan sonra Türkiye genelinde yaklaşık bine yakın şehit haberi aldık. Bu şehit haberleri alınırken ve Güney doğuda terörle mücadele edilirken tehditlerin buradan geldiği aslında görülüyordu. Zaman zaman Kuzey Irak bölgesine yapılan hava harekâtları aynı şekilde Suriye’nin güneyine de yapılabilirdi. Ama biraz geç kalınmış olsa da zararın neresinden dönersek kar mantığı ile şu anda yapılan operasyonlar iyi yönde. ABD’nin on binlerce kilometre uzaklıktan gelip de ordusuyla Irak’a girmesi, diğer bölgelerde etkin bir şekilde rol alması ABD’nin açık ve net bir şekilde YPG ile PKK’yı net bir şekilde gözüküyor. İnşallah Doğu Fırat operasyonu vatanımıza ve milletimize hayırlı olur.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz