Tarihi kadar eski bir üretim merkezi olan Kahramanmaraş, teknik tekstilde kendini savunma sanayine entegre etti. Firmaların AR-GE merkezlerinde polislere ve özellikle askerlere yönelik kurşun, ateş ve su geçirmez kumaşlar geliştirirken, operasyona çıkan güvenlik güçleri bundan sonra ağır metal çelik yelekler yerine takım elbise veya özel üretilen elbiseler ile operasyona çıkabilecek.

KABİLİYET ARTTI

Özallı yıllarda aldığı teşviki kullanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde yenilikler sayesinde de kendini teknik tekstil alanında geliştiren şehir, bugün dev bir tesis haline geldi.

KURŞUNGEÇİRMEZ KUMAŞ

Kahramanmaraş’ta Hanifi Öksüz tarafından 2 yıl önce üretilen kurşun geçirmez kumaşlar, Adanalı bir firma muadillerine göre yüzde 50 daha ucuz kurşun geçirmez takım elbise üretmeyi başardı.

MALİYETİ 7.500 TL

Adana’da içerisinde poloten ve karbon nanotüp kullanılarak özel olarak geliştirilen kurşun geçirmez takım elbise üretildi. Kanada'da üretilen benzeri 20 bin dolara (yaklaşık 95 bin lira) satılırken Adana'da üretilen kurşun geçirmez takım elbisenin fiyatı 7 bin 500 lira. Firma sahibi Zeynel Savun, Brezilya ve İtalya'dan takım elbise için sipariş verildiğini söylüyor.

Adana’da, içerisinde poloten ve karbon nanotüp kullanılarak özel olarak geliştirilen kurşun geçirmez takım elbise üretildi. Takım elbisenin üreticisi Zeynel Savrun, kurşun geçirmez takım elbisenin ağırlığı 2,5 kilo olduğundan rahatlıkla kullanılabileceğini, özellikle siyasetçilerin, iş adamlarının herhangi bir saldırı anında yaralanmasını veya ölümünü engelleyecek bir ürün olduğunu söyledi.

Steril Sağlık ve Teknoloji Ürünleri firmasının sahibi endüstri mühendisi Zeynel Savrun, 2016 yılında kardeşinin TÜBİTAK projesi kapsamında bir çelik yelek hazırladığını bu çalışma ile Türkiye 3.'sü olmasının ardından projeyi geliştirme çalışmalarına başladıklarını söyledi.

O zamanlar projede kullandıkları özel kompozit malzemeyi giyilebilir hale getirdiklerini belirten Savrun, “Takım elbise üzerine yoğunlaştık. Şu anki gördüğünüz takım elbisenin testlerini yapıp bu takımı ortaya çıkarttık. Yüksek yoğunluklu poloten ve karbon nanotüp diye geçen özel kullandığımız bir materyal var. Bu malzemelerle gördüğünüz takım elbiseyi tamamen kapladık” diye konuştu.

Kanada’da kurşun geçirmez takım elbise geliştirildiğini ama onların ürününün aşırı maliyetli olduğunu vurgulayan Savrun şunları söyledi “Kanada’daki ürünün fiyatı yaklaşık 20 bin dolar civarında. Biz ise bunu bir cep telefonu fiyatına indirdik ve şuanda İtalya’dan, Brezilya’dan birkaç müşteri bizimle temasa geçti. Fiyat olarak da 7 bin 500 TL’ye bir kurşun geçirmez takım elbise sahibi olabiliyorsunuz.”

KAHRAMANMARAŞ’TA KURŞUN GEÇİRMEZ KUMAŞ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, asker ve polis için kumaştan kurşun geçirmez yelek üretti. Emsali çelik yeleklere göre çok daha sağlam olan kumaş yelekler asker ve polislere operasyonlarda daha rahat hareket etme imkanı sağlayacak.

Tekstilde ar-ge kültürünü geliştiren Kahramanmaraş, savunma sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir üretim modeline geçti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz’ün Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Kipaş Holding bünyesinde kurulan AR-GE Merkezi sektörün geleceğine ışık tutuyor. Merkezin üzerinde çalıştığı en önemli konu ise çelik yeleklerin yerini alacak kurşun geçirmeyen kumaş. Bunun yanı sıra ısıya dayanıklı kamuflajlar ve lazer ışığına yakalanmayan giysiler de merkezin üzerinde çalıştığı başlıca projelerden bazıları. Özel bir teknoloji ile üretilen kumaş yelekler, çelik yeleklere göre daha hafif.

TEKNİK TEKSTİLDE İLERLEDİK

Konu hakkında bir açıklama yapan Kipaş Yönetim Kurulu ve KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, “Kipaş Holding olarak teknik tekstilde çok yol kat ettik. Bir kısım çalışmalarımız da savunma sanayine yönelik. Bahsettiğimiz kumaş, kurşun geçirmez yelek yapılan bir kumaş. Özel bir elyaftan yapılıyor. Bu kumaşı geliştirip Türk Silahlı Kuvvetleri’nden onay aldık” dedi.

DENEMELER ÇOK BAŞARILI

Kumaşın denemelerinde başarı kaydedildiğine değinen Öksüz şunları dile getirdi: “Denemeler başarılı oldu. Çelik yelek çok ağır, insan hareketini kısıtlayan, sınırlayan, giyildiği zaman konforlu olmayan bir ürün. Çelik yeleğin yerine kumaştan üretilmesi daha konforlu. Kumaşımız bu testleri geçti. Artık bunun imalatına geçeceğiz. Seri üretim de çok yakında başlayacak. Silahlı kuvvetler, emniyet teşkilatı ihtiyacı olan ürünleri almaya çalışıyor. Bizim bu ürettiğimiz ürünler kalite anlamında çok başarılı neticeler verdi.

Bu tip ürünleri üretmek için yeni tesislerimizi kuruyoruz. Her fabrikada yapılacak kumaşlar değil bunlar. Yanmaz kumaşlar var, su geçirgenliğini bitiren, yüksek mukavemetli kumaşlar var. Kızılötesi cihazlarla tespit edilemeyen kumaşlar da üreteceğiz. Bu tip kumaşları da geliştiriyoruz”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz