Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın “Belediye sınırlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle şehir içinde kalan, hazineye ait olan ancak vatandaşlarımızca ecrimisil ödenerek kullanılan tarım arazilerini, talepleri halinde kullanıcılarına satacağız” açıklamasının ardından ülke genelindeki milyonlarca çiftçi sevince boğuldu. Yaşanan bu gelişme sonrası durumu gazetemize değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yıllardır beklenen bu düzenlemenin çiftçi açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi. “Şu anda devlet arazim var diyor ama arazi vatandaşta. Vatandaşımıza sorduğumuz takdirde vatandaş arazi benim diyor ama resmiyette hiçbir hak talep edemiyor” diye Çetinkaya, yasayla birlikte artık vatandaşın araziyi sahiplenebileceğini kaydetti. Hasadı tamamlanan buğdayla ilgili bilgi de veren Çetinkaya, buğdayda bu yıl dengesiz hava koşulları nedeniyle hem rekoltenin hem de kalitenin istenilen seviyede olmadığının altını çizdi.

BU SON DERECE SEVİNDİRİCİ BİR OLAY”
Yasanın Kahramanmaraş’taki çiftçileri heyecanlandırdığına dikkat çeken Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta ve Türkiye genelinde ciddi anlamda en büyük sorunlardan bir tanesiydi. Vatandaş yıllardır hazineye ait olan tarım arazilerini ekiyor, biçiyor, kullanıyor ama hiçbir şekilde hak talep edemiyordu. Tabii vatandaşımız bu arazilerde yıllarca arazi yapmış, ev dikmiş, bahçesi var. Bununla alakalı bir düzenleme için daha önce görüş alışverişinde bulunuldu. Bakanlık bununla ilgili bir altyapı çalışması yaptı. Bu neticede de bu arazilerin vatandaşlara satılmasıyla alakalı bir yasa taslağı hazırlandı ve bakanlıkta onaylandı. Tabii çıkacak olan bu yasa vatandaşlarımız için hazine arazilerini vatandaşın kullanımı içerisindeki kullanan şahısların zilliyet oluşan vatandaşlarımıza yüzde 50 gibi bir indirim sağlanmakta. Bunun 5 yıl vadesiz ödeme kolaylığı sağlanıyor. Tabii bunun için geçmiş yıllarda bu araziyi kullanıyor olması lazım. Bu hem devletimiz adına hem de halkımız adına son derece sevindirici bir olay. Şu anda devlet arazim var diyor ama arazi vatandaşta. Vatandaşımıza sorduğumuz takdirde vatandaş arazi benim diyor ama resmiyette hiçbir hak talep edemiyor. Şu anda bu arazilerin satışı sonrası hem ekonomik olarak sorunlar çözülecek hem de vatandaş devlet desteklerinden faydalanabilmesi için arazinin tapusunu alacak. Bu yasa hem Kahramanmaraş’ta hem de Türkiye’de yıllarca bekleniyordu. İçinde hazine arazilerini kullanan vatandaşlara direk satışı bekleniyordu. Bu son derece sevindirici bir olay. Artık vatandaşımız ekip biçtiği kullandığı araziye resmi olarak benim diyebilecek” ifadelerini kullandı.

BUĞDAY, ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ
“Buğday hasadı yapan çiftçilerimiz geçtiğimiz yıllara nazaran rekoltede ve üründe kalite kayıpları yaşadı” diyen Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş’ta 2018 yılı buğday ve arpa hasadını gerçekleştirdik. Buğday hasadı beklediğimizin çok altında bir rekolteyle gerçekleşti. Kentteki yağışların son zamanlarda dengesiz olması, havaların soğuması, ısınması bunlar ürünlerin arazideki buğdayın kavruk olmasına, proteinin düşük olmasına, buğdayında piyasada yemlik diye tabir edilen buğday kalitesinde olmasına neden oldu. Bu yıl için buğday üreticisi adına çok olumlu bir yılın geçmediğini söyleyebiliriz. Buğday hasadı yapan çiftçilerimiz geçtiğimiz yıllara nazaran rekoltede ve üründe kalite kayıpları yaşadı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz