Hükümet tarafından konut almak isteyen vatandaşlara sağlanan vergi indirimi kolaylığının ardından hareketlilikte adeta tavan yapan gayrimenkul sektörü, araya 24 Haziran seçimlerinin girmesi ve hükümetin kampanya indiriminin son bulmasının ardından yerini kısmen de olsa durgunluğa bırakmıştı. Ancak aradan geçen zamanda seçimlerin son bulması ve ülkenin yeniden ‘İstikrar’ demesinin akabinde sektör temsilcileri yeniden umutlandı. Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, seçimlerin ardından gayrimenkul sektöründeki son durumu gazetemize değerlendirdi.

ALICIYI VE SATICIYI GÜVENLİ BİR DİJİTAL PLATFORMDA BULUŞTURUYORUZ”

Arslantürk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Doğrufiyat Kahramanmaraş Şubesi olarak seçim öncesi ve seçim sonrası halkımızdan gelen yoğun talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Alanında Uzman 12 Gayrimenkul Danışman ile Kahramanmaraş halkına güvenilir kurumsal gayrimenkul firması Doğrufiyat Kahramanmaraş Şubesi olarak hizmet etmekten mutluyuz. Özelikle son yıllarda gelişen değişen ve büyüyen Türkiye ile beraber aynı oranda hareketlilik kazanan emlak sektörü Dogrufiyat.net’in başlattığı dijital dönüşümle klasik emlakçılık sistemi beraber farklı bir boyut aldı. Emlak sektöründe alıcılar bir gayrimenkulü alırken kontrolsüz ilan yığınları içinde kaybolup gitmekte, yanlış ilanlar arasında gayrimenkullerini almaktaydı. Satıcılar ise klasik ilan sitelerine sadece ilan vermekte, gayrimenkuller ise binlerce ilan arasında kaybolmakta, gayrimenkulün satışı gecikmekte veya gerçekleşmemekteydi. Dogrufiyat.net tam bu sorunlara çözüm bulmak için Dijital Emlak Ofis Konseptiyle klasik emlak sektöründe bir yenilik getirdi. Alıcılar dönüşümle beraber Dogrufiyat.net'te gayrimenkullerini doğru fiyattan, doğru m2 bilgisine, doğru tapu bilgilerine göre evini almaya başladı. Satıcılar ise gayrimenkullerini sosyal medya, yerel medya, ulusal medya, müşteri tabanlı mesaj sistemi gibi farklı pazarlama yöntemleriyle geniş pazarda gayrimenkulün satışını aylarca beklemeden gerçekleştirmeyi başardı. Kısacası Doğrufiyat  Dijital Emlak Ofis Konseptiyle alışıla gelen klasik bir emlak ofis konseptinin dışına çıkıp, alıcıyı ve satıcıyı güvenli bir dijital platformda buluşturarak değer yaratmaya devam ediyor. Bizi tercih ettikleri için halkımıza şükranlarımı sunuyorum.”

EKONOMİ EMLAK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYEN EN TEMEL UNSURDUR”
“Ülkenin ekonomik durumu emlak sektörünü etkileyen en temel unsurdur” diyen Arslantürk, İç ve dış siyasetteki başarı ve güven ortamının, toplumda yaşayan insanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacağını ve böylece harcama yapmalarının kolaylaşacağını söyledi. Arlsantürk, “Eğer ülkede ekonomik olarak problemler yaşanıyor ve kaos ortamı oluşmuşsa, ev almak ve yatırım yapmak için yeterli imkânı olan insanlar dahi elindeki nakit parayı çıkarmaktan çekinecekler ve bu da emlak piyasasını ciddi şekilde etkileyecektir. Aynı zamanda gayrimenkulü üretenlerin istediği fiyatları alamaması durumunda yeni yatırımlar yapmak konusundaki iştahları kaçacak ve piyasa inanılmaz bir daralma içine girecektir. Günümüzde artık para biriktirerek gayrimenkul sahibi olmanın yerini uzun vadeli krediler aldı. On yılı aşan kredilerin kullanılabiliyor olmasıyla piyasada ciddi canlılık ortaya çıktı. Ancak faiz oranları insanların kredi kullanarak gayrimenkul alıp almama konusundaki fikirlerini doğrudan etkileyen bir faktör. Faiz oranlarının üzerinde ise siyaset, bankaların politikaları ve küresel ekonominin(özellikle fed faiz politikası) ciddi etkileri vardır. Sektörün büyümesini isteyen devletler bu konuda özel çalışmalar yaparak faizleri sabit tutmaya gayret gösteriyorlar” diye konuştu.

EMLAK SEKTÖRÜ BU İNDİRİMİ BEKLİYORDU”
“Konutta tapu harcı indirimi, KDV indirimleri gayrimenkul sektörü üzerinde doping etkisi oluşturdu” diyen Arslantürk, “Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta konut sahibi olmak isteyen insanların sayısı da oldukça fazla. Gayrimenkul ekonomisinin canlanması ve sektördeki yatırımların artması için düşük faiz politikasının önemli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 1 puanın altında seyreden, 0,99 seviyesindeki faiz oranı emlak müşterisinde yatırım kararının netleşmesine yol açarak, güvenle satın almasını sağlıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı da yüzde 4’ten 3’e indirildi. Faizlerin yüzde 1 in altına düşmesi piyasayı canlandırdı. Konutta tapu harcı indirimi, KDV indirimleri gayrimenkul sektörü üzerinde doping etkisi oluşturmuştur. Gayrimenkul sektörünün beklediği düzenlemelerden olan KDV ve tapu harcı oranında indirim gerçekleşti. Tapu harcı indirimi 2017 yılında gerçekleşmiş, ancak 30 Eylül 2017’de bu düzenlemeler son bulmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 31 Ekim 2018 tarihine kadar ki tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerlerinde binde 15 olarak yeniden belirlendi. Türkiye’de son yıllarda yaşanan seçimler, ekonominin lokomotiflerinden gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmelere de etki ediyor. Bu etkiyi gözler önüne seren rakamsal veriler, geçmişten günümüze genel seçimlere makro bir bakış açısını da beraberinde getiriyor. Son 16 yılda sektörümüzün içerisinde bulunduğu gelişim sürecinden de görüleceği üzere başarının kilit faktörü istikrardır. Bu nedenle Türkiye’de ancak istikrarlı ve daha güçlü ekonomi ile mümkün olacaktır. 24 Haziran seçimlerinin ardından ülkenin istikrarlı büyüme tablosu daha da iyiye gidecek ve bu performansın önemli yansımaları sektörümüzde de görülecektir” şeklinde konuştu.

EMLAK-İNŞAAT VE KONUT SEKTÖRÜ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK”

Emlak, inşaat ve konut sektörünün ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğini kaydeden Arslantürk, “Türkiye 2002 yılından itibaren istikrarı ve büyümeyi yakalamaya başladı. Böylece, 2002 yılından itibaren tüm ekonomiyi cesaretlendiren istikrar süreciyle birlikte, ciddi bir sıçrama yaşandı. Emlak-İnşaat sektörü büyüyen ölçeğiyle birlikte ekonomide her zamankinden önemli bir yere sahip oldu. Ekonomik ve sosyal anlamda yaşanan olumlu sürecin etkisi inşaat sektörünü de küresel ölçekte önemli bir noktaya taşıdı. Seçim öncesi belirsizlik olan dönemlerde gayrimenkul sektöründe fiyat artışı yavaşlarken, belirsizliğin ortadan kalktığı dönemlerde genellikle fiyatlar artmıştır. Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyümesinden Emlak-İnşaat sektörü de payını almıştır. Sanayi sektörü yüzde 8,8, inşaat sektörü yüzde 6,9 büyürken tarım sektörü de yüzde 4,6 büyüme oranına ulaştı. Tüm bu rakamlar bize geleceğe güvenle bakabileceğimizi söylüyor. Hariçten gelen seslere kulak asmadan yolumuza devam etmemiz ve Türkiye’ye güvenmemiz gerekiyor” dedi.

ÇOK CİDDİ BİR BAŞARI VAR”

Arslantürk, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Büyüme rakamlarının alt kırılımlarına bakınca tüm sektörlerin yüksek büyüme rakamlarına ulaştığını görüyoruz. Emlak-İnşaat sektörüyle birlikte diğer sektörlerin de orantılı şekilde büyümesi sağlıklı bir durum oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıl rekora imza atan inşaat sektörünün böylesi bir büyüme hamlesi içinde yüzde 6,9 oranında büyümüş olması, sektör olarak kamu kurumlarından oyuncularına kadar tüm bileşenleriyle bir bütün halinde hareket ettiğinin göstergesi anlamına geliyor. Burada çok ciddi bir başarı var. Seçim sonrası dönem piyasalar daha da rahatlamış olup ve bu durumun yine Gayrimenkul de büyümeye olumlu etkisi yıl geneli içinde mutlaka görülecektir. Gayrimenkul hizmeti verilen bölge ya da ülkenin demografik yapısı (yaş, ırk, cinsiyet) sektörü direkt olarak etkiler. Küçük bir örnek verecek olursak, nüfusun senelik yüzde 1 büyümesini sürdürmesi bile yüz binlerce (istatistiklere göre 300.000) konut ihtiyacı oluşturacaktır. Genç ve dinamik bir nüfus profiline sahip olan Türkiye’de orta ve uzun vadede çalışabilir nüfusun artmasının, hane halkının gelirlerini destekleyerek konut talebini olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Seçimlerin sonucunda istikrarın çıkması, Emlak sektörünü olumlu etkilenmiştir. İstikrar ortamı insanların kendini güvende hissetmesi, Alım-Satım-Kiralama sürecini olumlu yönde etkilemektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz