Manşet gazetesinin 3 ay önce “Bu mahallede telefon çekmiyor, ALO sesimizi duyan var mı?” başlığı ile duyurduğu haber sonrası Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesine bağlı Beyoğlu Mahallesi Sarılar Küme evlerinin olduğu bölgeye GSM hatları şebeke direklerini dikti. Mahalleye de artık telefonların çekeceği, internet dahi kullanılabileceği söylenirken, bu durumu çok sevinen mahalle sakinlerinin hevesi yine kursaklarında kaldı. Şebekenin bazı bölgelerde çekiyormuş gibi görükse de, telefonla kimse konuşamıyor.

TELEFON ÇEKİYOR DEDİLER

Sorumlu habercilik örneği gösteren Kahramanmaraş Manşet Gazetesi o mahalleye giderek durumu yerinde gördü. Telefon şebekeleri çekiyor gibi görükse de telefonlar çekmediği gözlemlenirken, şehir dışındaki akrabalarını, sevdiklerini, anne ve babalarını arayamayan mahalle sakinleri ise duruma isyan ediyor.

2000’DE HAYATIMIZA GİRDİ

Milenyum çağından sonra yani 2000’li yıllardan sonra hayatımıza giren cep telefonları ciddi kolaylıklar sağlıyor. Özellikle 2010 yılından sonra cep telefonlarında internet özelliğinin gelmesi ile birlikte birçok yenilik hayatımıza girerken, çeşitli uygulamalar ile birçoğumuzun yaşamı adeta değişmiş durumda. Uzaya birbirinden farklı uydular gönderilirken Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesine bağlı Beyoğlu Mahallesi Sarılar Küme evlerinde cep telefonu çekmiyor. Mahallenin gençleri iletişimi sağlamak için nöbet sistemi ile mahallenin 100 metre yukarısında bulanan yamaca çıkarak iletişim sağlıyor. Yetkililerden yardım isteyen mahalle sakinleri evlerinde çay içerken uzaktaki akrabaları ile konuşmanın hayalini kuruyor.

BU DURUM DÜZELSİN

Konu Hakkında Manşet Gazetesine konuşan Mahalle sakinlerinden Meryem Gökkaya: “Telefon çok uzun zamandan bu yana çekmiyor. Telefon şebekeleri dikildi ama hala telefon çekmiyor. Çocuklarımız askerde onlar ile hiç konuşamıyoruz. Alt yapı, üst yapı imkanlarımız olmasına rağmen hala telefon çekmiyor”

20 SENE ÖNCE GELDİM

Fatma Gökkaya: “ 20 sene önce evlenip buraya geldim. Burada hiç telefon çektiğini görmedik. Hiç çekmedi. Direğimiz dikildi ama aşağı mahalleye yakın dikildi. Burada şu gün, bu gün gelecek dediler. Hala bekliyoruz. Alıcı yok. Direk dikildi ama burası faydasını görmüyor. Telefonla konuşacağımız zaman, pencere kenarları, çeken yerlere gidiyoruz. Yukarı kesimlere çıkıyoruz. Ancak öyle iletişim sağlıyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz”

17 SENE ÖNCE GELDİM

Neslihan Yıldız: “Telefon hiç çekmiyor. Ben buraya 17 sene önce geldim. Benim annem ve babam Kıbrıs’ta, seslerini duyamıyoruz. Aşağı mahallelere inersek duyabiliyoruz, yoksa duyamıyoruz. Bir hastamız oluyor, sağlık mecralarına ulaşılmıyoruz. Yolumuz var, suyumuz var ama telefonumuz yok. Aşağı tarafa dikmişler, aşağı çeker, burası çekmez ki. İnternette yok. Çocuklar ödevlerini yapamıyor. Aşağı okula gidiyorlar, ödevlerini yapamıyorlar. Mahrumiyet bölgesindeyiz. Yetkililerden yardım bekliyoruz ulaşsınlar buraya

Herşeyden mahrumuz”

SABİT HATLAR GELDİĞİNDEN BU YANA TELEFONUMUZ YOK

Mehmet Taş: “ 1949 doğumluyum doğduğumdan beni burada oturuyorum. Telefonlar verildi verileli burada telefon çekmiyor. Ev telefonlarımız vardı, onlarda yapılmıyordu, bizde hepsini iptal ettirdik. Yukarıdaki ambarlara gidiyorum çocuklarımla konuşmak için. Baz istasyonu dikildi ama aynı tas aynı hamam. Verici dikiyorlar ama çekmiyor”

TEK SIKINTIMIZ TELEFONUN ÇEKMEMESİ

Ayvaz Okumuş: “ Bizim buradaki tek sonumuzu telefonlarımızın çekmemesi. Üst makamlardaki insanlardan gerekli bilgileri aldık ama bir türlü bize öncü olmuyorlar. Yoldu, suydu elektrikti bunları geçtik. Ama insanlar 4,5-5 G ile görüşme yaparken, biz hala GSM şirketlerinden verim alamıyoruz. Çekme sıkıntısı yaşıyoruz. Olası bir durumda telefonla halletmemiz gereken bir şeyi gidip arabamız ile halletmek zorunda kalıyoruz. Bunun için bizim sadece tek istediğimiz bizi duysunlar, sesimize cevap versinler, telefonlarımızı en azından bir ön ayak olaraktan çekmesine yardımcı olsunlar. Vericileri yapmak zor bişey değil. Buradaki insan halk tamamen mağdur. O yüzden gerekenlerin bir an önce yapılmasını ve ilgilenen şahısların ivedi bir şekilde burayı yapmasını istiyoruz. Şimdilik tek sıkıntımız bu. Burada 240-250 hanelik bir oturan var. insanlar artık kalabalık ortamlardan çakıp, sakin ortamlara geliyor. Sırf bu telefonun çekmemesi yüzüne böyle yerler, güzel doğası olan yerlerden uzak kalıyorlar. Sırf telefon çekmiyor; ‘Birisi bana ulaşamaz’ diye. Bizde oturduğumuz yerden çayımızı içip sohbetimizi ettiğimiz esnada bir arkadaşımıza ulaşamıyoruz? Bütün dertlerimizi, sıkıntılarımızı oturduğumuz yerden halletmek istiyoruz, herkes gibi. Bir işimizi halletmek için dağ bayır, aramak zorunda kalmayalım. Oturduğumuz yerden konuşalım. Bu kadar insan, bu kadar teknolojide mağdur kalmasın”

BİR OLUMSUZLUK OLSA KİMSEYE ULAŞAMAYACAĞIZ

Hacı Saygılı: “Telefon çıktı çıkalı bizim burada telefon çekmez. Telefonlar sürekli çekmiyor. Normalde besicilik yapıyorum, dağda koyunları otlatmaya götürdüğüm zaman bir olumsuzluk olduğu zaman telefonu cebimizden çıkarıp bakıyoruz, şebeke yok. Yani güvenlik güçlerine de ulaşamıyoruz. Yangın veya başka bir durum olsa kimseye ulaşamıyoruz. Bu olumsuzlukların giderilmesini istiyoruz.

HERŞEYİKİZ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Banu Gökkaya; “Benim aklım yetti yeteli burada telefon yok. 40 yaşından fazlayım. Ben iş kadınıyım. Burada çiftçilik ile uğraşıyorum. Hiçbir zaman alışveriş yapamıyorum. Telefonla ulaşamıyorum. Çocuklarımız var, onlara yetişemiyoruz. Bilgisayar kullanılmıyoruz. Çocuklarımız Beyoğlu’na gittiği zaman en geri bizim çocuklarımız oluyor. Biz bunların çözümünü istiyoruz”

HERYERDE ÇEKİYOR, BURADA ÇEKMİYOR

Safiye Gökkaya: “Telefonlar Çıktı çıkalı bizim telefonlarımız çekmiyor. İş kadınıyım. İşe gittiğim zaman aklım evde kalıyor. Çocuklarıma hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Ders konusunda en geride benim çocuklarım. Ne telefon çekiyor. Hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Türkiye’de her yerde telefon çekiyor sadece bizim mahallede çekmiyor”

Haber: Mustafa Kılınç-Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz