TBMM tarafından 5 Nisan 1925 yılında Kahramanmaraş'a verilen İstiklal Madalyasının 92. yıl dönümü dolayısıyla; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu ve Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası 5 Nisan Madalya Günü Satranç Turnuvası’nın 8’incisi Batıpark Spor Salonu’nda düzenlenen ödül töreninin ardından sona erdi. Turnuvaya Belarus, Ukrayna, Gürcistan, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kosova, Bulgaristan ve Suriye ile Türkiye’nin çeşitli illerinden 510 sporcu katıldı.

SATRANÇ BİR MATEMATİK KADAR ETKİLİ”
Ödül töreni öncesi konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Kadın Satranç Uzmanı Nilüfer Çınar Çorlulu, Satrancın her yıl giderek biraz daha yaygınlaştığını belirterek, satrancın bir spor etkinliği olmasının yanı sıra eğitici özelliğinin bulunduğuna da dikkat çekti. Çorlulu, “Satranç özellikle son yıllarda gerçekten hızlı adımlarla yaygınlaşıyor. Bunun da en büyük nedeni satrancın eğitici bir etkinlik olmasıdır. Satranç çocukların eğitiminde bir matematik kadar etkilidir. Bunun farkına varan veliler, eğitmenler satranca geçmiş yıllara göre daha fazla değer veriyorlar. Ayrıca federasyon olarak çocuk yaşlarında lisanslı sporcumuz çok fazla. Türkiye’nin en çok lisanslı sporcusu bizim federasyonumuzda. Son olimpiyatlarda büyüklerde de milli takımımız 6’ıncı oldu. Bu açıdan çok mutluyuz. Kahramanmaraş’ta bu yıl 8’inci kez satranç turnuvası düzenlendi. Türkiye’nin her yerinden katılım oldu. Tabii bunun yanında da yabancı sporcularda geldi” dedi.

A, B, C ve D kategorilerinde düzenlenen ve 10 ülkeden 510 sporcunun yarıştığı turnuvada; En İyi Bayan Sporcu, En İyi Yerel Sporcu, En İyi 1500 UKD ve Altı Sporcular, En İyi Ratingsiz Sporcular, En İyi 50 Yaş ve Üzeri Sporcular, En İyi 16 Yaş ve Altı Sporcular ve Teşvik Ödülleri olmak üzere kategorilerinde dereceye girenlere madalya ve ödülleri verildi.

A Kategorisinde 1. Bernadskıy Vıtalıy 2. Benızde Davıt 3. Rahmanov Sharıyar

B Kategorisinde 1. Mehmet Aziz Ateş 2. Abdullah Özbilici 3. Selin Nesanır

C Kategorisinde 1. Dila Baloğlu 2. Barış Ertürk 3. Mehmet Can Baştemir

D Kategorisinde 1. Mert Ayper 2. Çağan Tütüncüler 3. Elif Zeren Yıldız oldu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz