2016 yılının hemen başlarında hükümetten bir adım gelmiş ve beyaz eşyadan Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırlamıştı. Bununla birlikte vergi oranlarında değişikliğe gidilmiş, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların yüzde 6,7 ÖTV oranı kaldırılmıştı. Yapılan bu düzenlemenin ardından vatandaşın yüzü gülmüş ve fiyatlar konusunda çekingenliğin gitmesiyle ihtiyacı olan beyaz eşyalara yoğun ilgi göstermişti. Ancak hükümetin 30 Nisan’a kadar sıfırladığı ÖTV indirimi vatandaşların yoğun ve ısrarcı talebi üzerine 30 Eylül’e kadar tekrar uzatılmıştı. İndirimin uzatılması, düğün sezonuna da denk gelince bu kez yeni evlenecek olan genç çiftlerin yüzü gülmüş, evlerine lazım olan beyaz eşyalarını böylelikle almıştı.

Durumdan memnun olan vatandaş eşyalara yoğun ilgi gösterince haliyle esnaflarda rahat bir nefes almış ve yaptığı satışların mutluluğu ile güzel bir yaz sezonu geçirmişti. Ancak 30 Eylül 2017 tarihi itibariyle sona eren ÖTV indiriminin ardından beyaz eşya satışları da yine durma noktasına geldi. Kahramanmaraş’ta beyaz eşya satıcı esnaf Ahmet Çalkaya, Manşet Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede indirim boyunca çok güzel satışlar yaptıklarını ancak bu durumun bitmesiyle birlikte satışların azaldığını vurguladı.

FİYATLAR OLDUKÇA CAZİPTİ”
İndirim süresi boyunca fiyatların oldukça cazip olduğunu belirten Çalkaya, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “2016 yılının Şubat ayında başlayan ve 30 Eylül’e kadar devam eden ÖTV indiriminin satışlarımıza çok büyük etkisi oldu. Bu süre zarfında ağırlıklı olarak vatandaşlarımıza çamaşır makinası, buzdolabı, televizyon gibi ürünler sattık. Fiyatlarımız oldukça cazipti ve müşterilerimizde bu indirimden faydalandı. Özellikle yaz döneminde araya düğün sezonunda girmesiyle satışlarımız daha da arttı. İşlerimiz genel itibariyle yüzde 30 oranında artmıştı. Evlenecek olan çiftlerimiz beyaz eşyalara yönelik büyük bir ilgi gösterdi. Böylelikle de bizim durgun olan işlerimiz artmıştı. Şimdi ise ÖTV indiriminin sona ermesinin ardından yaklaşık 10 günlük bir süre geçti.”

SATIŞLAR DURGUN”
Satışların şu an için durgun olduğunu ifade eden Çalkaya, “Normalde yüzde 6,7 olan ÖTV, indirimin bitmesinin akabinde otomatikman fiyatlarda eklendi. Ama bizim stokumuzda indirimli ürünler olduğu için önceki fiyatlardan satmaya devam ediyoruz. Ama tabii insanlar “ÖTV bitti” diyerek, şu an beyaz eşya alışverişinde çekimser davranıyor. Şu anki satışlar biraz daha durgun geçiyor. Yine şu anda kış dönemine girmemiz ve dövizdeki hareketlilik fiyatları bir süre daha etkileyecek. Ama firmaların yapacağı kampanyalarla mutlaka düşüş olacaktır. Bundan sonraki süreçte de piyasayı canlandırmak için elbette ki bazı kampanyalarımız olacak” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz