Türkiye’nin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu Taşköprü'de dolu yağınca sarımsakta yüzde 45 rekolte düşüşü yaşanmıştı. Bu durum fiyatlara da yansımış ve sarımsak fiyatı pazarda 50 TL’yi görmüştü. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), geçtimiz ay 2019 Eylül dönemi tüketici fiyat endeksini açıklamasıyla birlikte; sarımsak yüzde 42,58 ile fiyatı en fazla yükselen ürün oldu. İkinci sırada fiyatı yüzde 30,85 artan kabak olurken, üçüncü sırayı fiyatı yüzde 27,75 artan salatalık gördü.

SARIMSAĞIN FİYATI 1 YIL İÇERİSİNDE %180 ARTTI
TÜİK’in rakamlarına göre geçen yılın eylül ayında sarımsağın kilogram fiyatı 11.81 TL olarak belirlenirken bu rakam 2019 yılının eylül ayında 32.69 TL’ye çıktı. Buna göre sarımsağın fiyatı 1 yıl içerisinde yüzde 180 oranında artış gösterdi. Türkiye’nin önde gelen büyük marketlerinde ise sarımsağın kilogram fiyatı 30 TL ile 35 TL arasında satılıyor.

ZAM ŞAMPİYONU OLMUŞTU
Ayırca Tüketici Fiyat Endeksi eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 artmış ve Eylül ayının zam şampiyonu yüzde 42.58’lik fiyat artışı ile sarımsak olmuştu.

Sarımsak fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerini ve gelecekti durumunu Kahramanmaraş halkına hizmet eden manavlara sorduk;
“PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR”
Fiyatların geçtiğimiz yıla nazaran oldukça yüksek olmasının sebebini sarımsak ekme işleminin az yapılmasından kaynaklandığını söyleyen Murat Zengin, “Sarımsağın fiyatı şuan 30 tl geçen sene ise 3 kilosunu 10 tl’den veriyorduk. Geçen sene ile bu seneki fiyatlar arasında dünyalar kadar fark var. Bu sene fiyatların bu kadar pahalı olmasının sebebi de az ekilmiş olmasıdır. Bu fiyatlardaki pahalılık durumu sadece bizim ilimize ya da bizim bölgemize özel bir şey değil. Denizli de yine bu işlerle uğraşan bir arkadaştan duydum orada sarımsağın kilosunu 50 liradan satıyorlarmış. Gelen müşteriler sarımsağın fiyatını soruyorlar 30 tl olduğunu söyleyincede çok pahalı diye tepki verip almadan gidiyorlar. Bu işin satıcısı olduğum halde ben bile geçenlerde evime kilosunu 30 liradan aldım da götürdüm. Tüm bunlara rağmen elimiz tek bir tane bile kalmıyor tabiri caizse peynir ekmek gibi satılıyor. Pahalı da olsa ucuz da olsa bu bir ihtiyaç olduğu için insanlar alıyor” dedi.
“MÜŞTERİ PAHALI YA DA UCUZ DEMİYOR MUTLAKA ALIYOR”
Müşterilerin ucuz, pahalı demeden ihtiyaç dahilinde olduğu için sarımsak almaktan vazgeçmediğini söyleyen Mehmet Yıldırım, gelen müşteri pahalı ya da ucuz demiyor mutlaka alıyor dedi.. Sözlerinin devamında Yıldırım, “Sarımsağın fiyatı 30 ila 35 lira arasında değişiyor. Geçen sene şimdiki fiyatlara göre çok çok ucuzdu, 3 kilosunu 10 liradan falan veriyorduk. Bu sene bu kadar pahalı olması da ekimin az olmasından kaynaklanıyor. Gelen müşteri pahalı ya da ucuz demiyor mutlaka alıyor. Geçen sene 5 kilo alan bu sene 3 kilo alıyor ama alıyor. Çok yemiyorlar az yiyorlar ama alıyorlar sonuçta bu bir ihtiyaçtır tabiki alacaklar. Bizim insanımız ucuz da olsa alırken tereddüte düşüyor pahalı da olsa ondan dolayı bir türlü yaranılmıyor” şeklinde konuştu. 


“DEVLET TEŞVİK YAPIYOR İNSANLAR PARAYI CEBE ATIYOR!”
Fiyatların yüksek olmasını farklı bir açıdan değerlendiren Hacı Mehmet Arslan ise, “sarımsak şuan 35 liradan satılıyor geçen sene ise 15 liradan veriyorduk. Bu sene sarımsak çok az üretildi ve Türkiye’ye ithal sarımsak girişi olmadı.  Bu zamana kadar Türkiye’ye Çin’den, İran’dan, Irak’tan geliyordu biraz da ithal geldiği için ucuzdu sarımsağın fiyatı. Bizim ülkemizde ürettiğimiz sarımsak bize yetmiyor. Devlet teşvik yapıyor insanlara tarla veriyor ekip biçsin diye insanlar da o parayı alıp cebine atıyor ve ekim yapmıyor. Devletin bu duruma biraz daha titizlik göstermesi ve denetlemesi gerekiyor. Bu ne kadar pahalıda olsa sonuçta bir ihtiyaç olduğu için 1 kilogram almıyorlar da yarım kilogram alıyorlar ama illaki alıyorlar” ifadelerini kullandı. 

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz