Son zamanlarda ülke genelinde hayvanlar arasında hızlı bir şekilde yayılan şap hastalığı çevre illerde görülmesine rağmen şu an için Kahramanmaraş'ta herhangi bir belirtisine rastlanmadı.

 

Türkiye genelinde ortaya bir anda çıkan ve hızlı bir şekilde yayılan şap hastalığı şehirlerde ki hayvan pazarlarının kapanmasına veya karantina altına alınmasına yol açıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, Kahramanmaraş'ta henüz böyle bir hastalık belirtisine rastlamadığını ancak tedbir amaçlı hayvan pazırının karantina altına alındığını söyledi. Arifoğlı, "Kahramanmaraş'ımızda böyle bir hastalığın görüldüğü şu ana kadar saptanmamıştır. Ama bazı çevre illerimizde görüldüğünden dolayı Kahramanmaraş'ta Tarım İl Müdürlüğü'müz ve ekipleri gerekli tedbirleri aldılar ve ileride Kahramanmaraş'ımızda doğacak herhangi bir hastalığa sebebiyet vermemek için şimdiden önlemleri aldılar" dedi.

 

 

'KAHRAMANMARAŞ'TA HENÜZ HASTALIĞIN BELİRTİSİ GÖRÜLMEDİ'
Şap hastalığının bulaşıcı bir hasatlık olduğunu bu konuda hükümetin ve Tarım Bakanlığı'nın gerekli önlemlerinin alındığını ifade eden Arifoğlu, Kahramanmaraş'ta şu an için bu hastalığın görülmediğinin altını çizdi. Arifoğlu, "Şap hastalığı bilindiği gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Dolayısıyla hükümetimiz ve Tarım Bakanlığımız, il, ilçe müdürlüklerimiz bu işin üzerine hassasiyetle gitmektedirler. Gerekli önlemler alınmaktadır. Kahramanmaraş'ımızda böyle bir hastalığın görüldüğü şu ana kadar saptanmamıştır. Ama bazı çevre illerimizde görüldüğünden dolayı Kahramanmaraş'ta Tarım İl Müdürlüğü'müz ve ekipleri gerekli tedbirleri aldılar ve ileride Kahramanmaraş'ımızda doğacak herhangi bir hastalığa sebebiyet vermemek için şimdiden önlemleri aldılar. Bu tabii insanlarımız ve esnaflarımız açısından Kahramanmaraşlı üreticiler açısından çok güzel bir önlemdir. Bu önlemi alanlara gerekli teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

'GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI SEVİNDİRİCİ'

Çevre illerde şap hastalığının görülmesinden dolayı Kahramanmaraş'ta gerekli önlemlerinin alındığını söyleyen Arifoğlu, vatandaşların gönül rahatlığıyla et alabileceğini belirtti. Arifoğlu, "Şap hastalığı deyince insanlarımız ister istemez çok tedirgin oluyorlar ama az önce de söylediğim gibi Kahramanmaraş'ta şu an için böyle bir hastalık söz konusu değil. Bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu sadece bir önlemdir. Bazı illerimizde bu hastalığın görülmesinden dolayı Kahramanmaraş'ta da gerekli önlemin bir an önce alınması sevindiricidir. Tarım İl Müdürlüğü'müz hayvanlara gerekli aşıları ve ilaçları yaptırmış durumda. Bunun için ilimizde vatandaşlar et alırken düşünceye mahal vermemesi gerekir.Çünkü böyle bir hastalık şu an için şehrimizde söz konusu değil. Etleri gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Şunu da belirtmek isterim ki Kahramanmaraş hayvan pazarı şu an için karantina altına alınmış durumda. Ama herhangi bir hastalık olduğu için değil sadece tedbir amaçlı kapatılmıştır. İnşallah en kısa sürede tekrar açılır. Şap hastalığı bizim branşımızın dışında ama genelde çift tırnaklı hayvanlarda görülür. Bulaşıcı bir hastalıktır. Fakat şu ana kadar şükürler olsun ki şap hastalığından dolayı Türkiye genelinde hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadık" ifadelerini kullandı.

 

 

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıncaihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz