Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul Elbistan İlçesine yaptığı sürpriz ziyarette, Santralin devir olma olasılığının düştüğünü ve devir olduğu takdirde bile çeşitli mesleklerden en az 215 kişiye ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Santrallere, 215 İşçi Alınacak mı?
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul yaptığı konuşmada; Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL Kömür İşletmesinin deviri gündemdeyken, devir süreci ne aşamada, devir olacak mı gibi görüşmelerini başta Turizm ve Kültür Bakanımız Mahir Ünal olmak üzere birçok Vekilimizi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç ve daha birçok siyasi temsilci ile görüştüklerini söyledi. Akçul, Görüştüğümüz herkes bizler ile aynı görüştü ve bizler ne düşünüyorsak onlarda onu düşünüyor, yöredeki bu mağduriyeti en aza indirme konusunda gerekli tüm çabaları sarf ediyorlar. Samimi bir şekilde konulara el attılar, geldiğimiz bu noktada da çok büyük faydaları ve katkıları oldu.

Bölgede Devir Süreci ile İlgili Huzursuzluk Olduğunu Söyleyen Akçul, Devir Olma olasılığının düştüğünü bildirdi.
Bölgede devir süreci ile ilgili ciddi bir huzursuzluk var, devir olacak mı oldu mu gibi. Bir zamanlar söylenen şey devirin 30 Ekimde olacağıydı, daha sonra mevzuat ve eksikliklerden dolayı ertelendiği söylendi, daha sonra 31 Aralık denildi ancak oda olmadı. Bizler Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak devir olursa buradaki vatandaşlarımızı nasıl kurtarırızın mücadelesini verdik. Maden İş Sendikası Elbistan-Afşin şube başkanımız Adil Bölükbaşı ve heyeti bana getirdikleri öneride susuzlaştırma çalışmasının bölgede olmazsa olmazı olduğunu, bu bölgenin susuzlaştırılmadığı takdirde bölgede ne termik santrali yerinde durabilir nede üretim sağlıklı, kurallara uygun bir şekilde üretim yapılması zorlaşır ve bölgede büyük felaketler oluşabilir dediler. Bizler bu mantıkla EÜAŞ bürokratlarına ve birçok siyasimize devir olacaksa bile tüm işlemlerin EÜAŞ kontrolünde yürütülmesi ve bir kontrol müdürlüğü oluşmasının gerek olduğunu bildirdik. Bize kontrol müdürlüğünün o bölgede ne iş yapacağı soruldu. Bizlerin buradaki asıl amacı dağıtıma gidecek arkadaşlarımızın sayısını en aza indirmek ve burada bir maden sahası müdürlüğü kurularak vatandaşlarımızın istihdamını sağlamak ve böylelikle bölgede hem daha güvenli bir ortamda üretimin yapılmasını sağlamak, hem de vatandaşlarımızın yerinden yurdundan ayrılmadan burada işlerine devam etmelerinin sağlanmasıydı. Bu tekliflerimiz Bakanlık tarafından sıcak karşılandı. Devir olacaksa bile emeklisi dolmayan arkadaşlarımızın neredeyse tamamının istihdamı düşünülüyordu. Daha sonra devir işlemlerinin hiç olmayacağı söz konusu oldu. Devirin olmama yüzdesi daha da çok arttı. Bizler her iki duruma da hazırız, her iki duruma karşıda tedbirlerimiz var ancak asıl amacımız buradaki çalışan vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmaması, kimsenin yerinden yurdundan olmadan buradaki işlerine devamını sağlamaktır dedi.

Türkiye Maden İşçileri Genel Başkanı Nurettin Akçul, Bizler ne zaman çok sayıda ölürsek işte o zaman haber oluyoruz!
Çöllolar Kömür Havzasında 6-10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen iki göçükte 75 milyon m3’ün üzerinde çöken toprak 9 maden emekçisinin ölümü ile sonuçlanmıştı. Her yıl göçüğün olduğu alanda maden emekçileri için düzenlenen törenin bu yılda yapılacağını söyleyen Akçul, Türkiye’de iş kazalarının utanç boyutuna geldiğini ve Türkiye’nin Dünyada Maden İş Kazalarında 1. Sırada olduğunu belirtti. Akçul, artık iş kazalarının olmaması gerektiğini, hiçbir canı kaybetmek istemediklerini ve İş Kazalarının artık Türkiye’nin bir ayıbı olduğunu söyledi.

Devir sürecinde bazı işçilerin emekliye ayrıldığını hatırlatan Akçul, "Buradaki sendika görevlilerimiz işletmedeki işçi eksiklilerini tespit ettiler. Çeşitli mesleklerde en az 215 işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışan personele ihtiyaç var. Her an emekli olabilecek arkadaşlarımız var. Onlar emekli olduğunda bir boşluk oluşsun istemiyoruz" dedi. Afşin ilçesi Hüyüklü Mahallesi'nde bulunan bakır madeninin üretime açılması gerektiğini ifade eden Akçul, "Türkiye'nin en büyük ve rezerv bakımından en verimli bakır madeni Afşin'de olduğu konuşuluyor. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğünün verileri çok önemlidir. Buranın biran evvel kim eliyle işletilecekse üretime geçmesi, yer altındaki zenginliğin yer üstüne çıkarılması lazım. Bu istihdam ve yörenin geleceği için de çok önemlidir" diye konuştu.
Haber: Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz