Milletlerin tarihinde önemli yer tutan ve izler bırakan birçok olaylar vardır. Tarih, bu anlamda milletlerin ve devletlerin hafızasıdır. Bu hafızayı diri ve canlı tutmak, dünyada, millet ve devlet olarak var olabilmenin ve kalıcı olabilmenin ilk şartlarındandır. Tarihi belleğe sahip olamayan milletlerin mazi-hal ve istikbal sürecini değerlendirebilmeleri ve daha güçlü ve güvenli geleceğe yönelmeleri mümkün değildir. İşte Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 12 Şubat adeta Maraşlı her fert için var olabilmenin ilk ve son günü oldu. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar, ecdadından aldığı ruhu taşıyan Maraşlı, 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu.

ETKİNLİKLER CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE YAPILIYOR!

O günden bugüne her 12 Şubat’ta kutlanan Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı, içinde barındırdığı büyük coşkuyla Türkiye’de dikkatleri üzerine çekiyor. 12 Şubat’a sayılı günler kala kent halkı ecdadının kahramanlığını anmak için çeşitli etkinliklerle sokaklara dökülüyor. Bu yıl Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. 100’üncü yıl etkinliklerinin başlangıcı ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Cuma gününde hatim ve pilav dağıtımı ile yapıldı. Programa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal, İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.

ETKİNLİKLER CUMHURBAŞKANIMIZIN RİYASETİNDE İCRA EDİLECEKTİR”

Hatim ve pilav dağıtımı sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, 100’üncü yıl etkinliklerinin başlangıcını yaptıklarını belirterek, “Güzel bir cuma gününde Cuma namazımızı eda ettik, sonrasında da vefat eden Kore gazimizi ebediyete uğurladık. Kendisine rahmet diliyorum. Aynı şekilde bugün Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun 100. yıl dönümü programının aslında başlangıç günüdür. Büyükşehir belediyemizin ağırlıklı olarak çalışmaları ve diğer bütün kamu kurum ve kuruluşlarının destek verdiği, Kahramanmaraş halkının içinde olduğu bu kurtuluş destanını ve Kahramanmaraş'ın memleketini kurtarma yönünde ki bu öncülüğünü hep beraber haykıracağız. Bu ruhun daim olması için neler yapılması gerektiğini istişare ve icra edeceğiz. Gençlerimize de bu ruhun aktarılması yönünde, bu sene Cumhurbaşkanımızın riyasetinde 100’üncü yıl etkinlikleri icra edilecektir. Bu 100’üncü yıl faaliyetlerin Kahramanmaraş ruhunu geleceğe aktarmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Bu organizasyonda görev alan bütün arkadaşlarımıza, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün STK’lara, üniversitemize, dışarıdan destek veren uzman arkadaşlarımıza, her şeyden önce tüm Kahramanmaraşlı insanlara teşekkür ediyorum” dedi.

GERÇEK BİR HALK BAYRAMI”

Kahramanmaraş’ın, Kurtuluş Savaşı’nın Türkiye lehine başarılı olmasında önemli bir il olduğuna dikkat çeken Güngör, “Gerçekten Türkiye’de ve Anadolu’nun dört bir yanında coşkuyla kutlanıyordur etkinlikler ama Kahramanmaraş denilince, 12 Şubat denilince emperyalistlerin buradan def edilmesi, Kurtuluş Savaşı’nın öncüsü olması ve bu kentin insanlarını fedakarlığını anmaya insanlarımız büyük bir ruhla ve şevkle katılım gösteriyorlar. Gerçek bir halk bayramını burada icra ediyoruz. Hem Kahramanmaraşlılar hem de dışaradan 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nı müşahede eden herkes Anadolu’nun en özellikli bayramı olduğunu söylerler. Biz de bunu müşahede ettik, parçası olmaktan da büyük mutluluk duyduk. Bu vesileyle memleketin birliği ve beraberliği uğruna feda-i can etmiş herkesi rahmetle anıyoruz, gazilerimize sağlık ve şifa diliyoruz. Bugün de memleketin birliği ve bütünlüğü noktasında ordumuzun, polisimizin, güvenlik korucularımızın ve vatandaşlarımızın gösterdiği fedakarlık bütün dünyada örnek olarak gösteriliyor. Bu ruh daim olsun” ifadelerini kullandı.

12 ŞUBAT ŞEHRİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de Anadolu topraklarında yaşamanın bir bedelinin olduğunu belirterek, “Öncelikle her ferdi kahraman olan hemşerilerimi selamlıyorum, Cuma’larını tebrik ediyorum. Kore Gazimizin cenaze namazını kıldık, kendisine de Allah’tan rahmet diliyorum. Tabi ki 12 Şubat, şehrimiz için çok önemli. Bu Anadolu topraklarında yaşamanın bir bedeli var, tarihte tabi ki ecdadımız bu toprakları bize emanet ederken binbir türlü zorlukları görmüş ve bu toprakları bize emanet etmiş. Bu mekanın, Ulu Camii’nin çok büyük anlamı var. Hemen yukardaki kalemiz de bizim için çok önemli ve anlamlı. Kahramanmaraş, milli mücadele de çok öne çıkmış şehirlerden bir tanesi. Bu sene de mücadelemizin 100’üncü yıl kutlamaları var. Valiliğimizle koordinasyon içerisinde bir program hazırladık, hatim ve pilav ikramımızla bu programı başlattık” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZIN TEŞRİFLERİYLE FİNALİ YAPMIŞ OLACAĞIZ”

12 Şubat ruhunu gelecek nesillere aktaracaklarını dile getiren Güngör, 100’üncü yıl etkinlerinin finalini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapacaklarını belirterek, “Bu topraklara ödenen bedelleri ve bu olayların mutlaka hem mevcut neslimize hem de gelecek neslimize, torunlarımıza aktarmamız lazım çünkü ecdat bize bu toprakları emanet etmiş. Ecdadın bu kahramanlığını en üst düzeyde hatırlamamız, yaşatmamız gerekiyor. Biz de bunu belediyelerimizle, kamu-kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde en iyi şekilde gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Programlarımızı başlatıyoruz, 12 Şubat’ta da Cumhurbaşkanımızın şehrimize teşrifleriyle finali yapmış olacağız. Bütün etkinlikler Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleşiyor. Bütün hemşerilerimizi programlarımıza davet ediyoruz. Bu vesileyle ecdadımızı, bu topraklar için canını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bugün de terörle mücadelede canlarını ortaya koyanlarını rahmet ve minnetle anarken, gazi olanlarımıza da sağlık diliyorum” şeklinde konuştu.

 Programda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 5 bin kişilik etli pilav ve ayran ikramı yapıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz