SANKO Holding, iş ve tarım makinaları şirketlerinin tüm modellerini Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen GAPTARIM (GAP Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı)nda hedef kitlesi ile buluşturdu.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘GAPTARIM ve Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı törenle açıldı. Fuarların açılış törenine, Şimşek ve Çelik’in yanı sıra, Gaziantep Vali Vekili Halil Uyumaz, Gaziantep Milletvekilleri Abdulkadir Yüksel, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Cahit Bağcı, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Gülseren Hülya Akkaya ve çok sayıda davetli katıldı. Başak Traktör ve Sanko Makina’nın MST markası ile ürettiği iş makinaları, uzman personel tarafından fuarı ziyarete gelen çiftçilere teknik bilgileri ile tanıtıldı.

BAŞAK TRAKTÖR

Başak Traktör’ün temelleri, 1914 yılında Adapazarı'nda kurulan DA-TA (Demir Araba-Tahta Araba) Fabrikası’na dayanıyor. 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na (TZDK) bağlanan şirket, SAZ (Sakarya Alat-ı Ziraiye) adıyla tarım alet ve makineleri üretmeye devam etti. Adapazarı’ndaki fabrikada o dönemlerde Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan çiftçi arabaları (at arabası), hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanlarının yedek parçaları üretildi. 1968 yılında Ford marka traktörlerin üretilmeye başlanan tesiste, pulluk ve diskaroların üretimi de sürdürüldü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı. 1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı. 1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi dahil tümüyle yerli “BAŞAK 12” ve BAŞAK 17” modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece başak markası doğdu. 1994 yılında 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı. Bu proje dahilinde 1000’e yakın traktör ve parçaları Avusturya’ya ihraç edildi. 1996 yılında “Başak Traktör” marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başladı. 2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012 yılında SANKO Holding tarafından satın alındı.

SANKO MAKİNA
Sanko İş ve Tarım Makinaları, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 42 bin metrekare alanda kurulan üretim tesislerinde pazar ve müşteri talepleri doğrultusunda araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucu yüksek performanslı iş makinaları üretimi gerçekleştiriyor.

MST markası ile üretilen kazıcı yükleyici, teleskopik forklift ve mini ekskavatörlerin konforu, kullanım rahatlığı, düşük yakıt sarfiyatı ve satış sonrası hizmetlerin 24 saat kesintisiz sürdürülmesi, yurtiçi ve yurtdışındaki kullanıcıların tercihinde etken oluyor.

SANKO HOLDİNG

SANKO Holding’in temeli 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile atıldı. Dördüncü ve beşinci kuşağın işbaşında olduğu SANKO’da yaklaşık 14 bin kişi istihdam ediliyor. Tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makinaları, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriliyor.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz