Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından 1. Basın İstişare Toplantısı düzenlendi. MADO Evi’nde düzenlenen toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı Hanifi Öksüz’ün yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ile birlikte çok sayıda kentte görev yapan basın mensubu katıldı. Toplantıda, kentin sorunları hakkında istişarelerde bulunarak çözüm önerileri arandı. Toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş sanayisinin belli bir seviyeye yükseldiğini belirterek, Kahramanmaraş’ta yaşanan istihdam artışı ile birlikte Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ise, “Kahramanmaraş’a Üniversite yapacaksak Türkiye çapında iddialı bir üniversite yapmamız lazım” dedi.

“BASIN SEKTÖRÜNÜ BASIN MESLEK KOMİTESİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Basın İstişare Toplantısı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, basın sektörünü Basın Meslek Komitesi olarak gördüklerini söyledi. Çalışmaları hakkında bilgiler veren Zabun, “Basın sektörüne Basın Meslek Komitesi olarak bakıyoruz. 29 tane meslek komitemiz var ve bunların içerisinde basında kendi içerisinde ticari faaliyet gösteriyor. Bizde meslek kuruluşu olarak kamu görevi yapıyoruz. 29 meslek komitemizi üyeler halinde bir araya toplayarak odamızı tanıttık. İlk grubumuz 825 kişiden oluşuyordu. Toplantılarımızda işimize devam etmemiz gerektiğini ve bunun bir başarı olduğunu, üyelerimizi mutlaka odada toplamamız gerektiğini öğrendik. 2’nci toplantıyı gıda gurubu ile yaptık ve bunlarda toplam 5 gruptan oluşmuştu bu 5 grupta bin 25 katılım sağlandı. Toplantılarda mesleğinde duayen insanlar katılım gösterdi. Bundan sonraki süreçte de 4 grubumuz kaldı.”

“KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİ BELLİ BİR SEVİYEYE YÜKSELDİ”

Kahramanmaraş kalkınmasına katkıda bulanacak fikirlere her zaman saygı duyduklarını dile getiren Zabun, Kahramanmaraş sanayisinin belli bir seviyeye yükseldiğini vurguladı. Kahramanmaraş’ta yaşanan istihdam artışı ile birlikte Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladıklarını belirten Zabun, “Kahramanmaraş’ın kalkınmasında katkıda bulunacak olan insanların söylemlerine çok dikkat etmeliyiz. Biz daha öncelerde turizmde Kahramanmaraş’ın ekonomisi ile ilgili büyük emekler harcadık. Bunları hep bir elden tutarak ayağa kaldırmamız gerekir. Kahramanmaraş sanayisinin belli bir yere geldiğini verileri ile izliyoruz. Toplam sanayi tesisimiz 24’e ulaşmıştır. Bu rakam bir önceki yılda 22 tesisti. Bu demektir ki istihdam artışı ve Türkiye ekonomisine katkıdır. Tüm bunları başarmak kolay bir iş değildir, hep birlikte bunlara sahip çıkacağız kalkındıracağız ki kentimiz daha iyi noktalara gelsin. Daha sanayileşmiş ve turizm olarak daha kalkınmış bir kent olabilmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“SANAYİ DE OLDUĞU GİBİ TURİZM DE DE DESTEK VERMELİYİZ”

İş dünyası olarak sanayi alanında olduğu gibi turizm alanında da destek sağlamaları gerektiğini belirten Başkan Zabun, Germenicia bölgesini Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte geliştireceklerini söyledi. Zabun konuşmasına şu şekilde devam etti; “Üyelerimizin odamızı tanıdığı gibi basınında odamızı yakından tanımasını istiyorum. Germenicia bölgesini Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte geliştireceğiz ve o bölgede daha önce 2 tane ev alarak onu da Kültür ve Turizm Bakanlığına bu evleri devrettik. Bu bölgenin bir an önce önünü açmalıyız. Dışarıdan şehrimize gelen insanlar Kahramanmaraş’ın nerelerini gezebiliriz diye bize soru yöneltiyor, bizde bu sorulara karşılık kentin daha iyi gelebilmesi için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. İlimizin her türlü, gerek turizm gerekse iş dünyasında nasıl desteklerimizi sunuyorsak kentin turizm alanına da destek sağlamalıyız. Biz bu işleri yaparken de kent basınımızın yanımızda olması ve bize destek vermesi gerekir.”

“KMTSO İŞ DÜNYASINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ise Ticaret ve Sanayi Odasının Kahramanmaraş’ın iş dünyasında çok önemli bir kurum olduğunu söyledi. İş dünyasında tecrübenin önemine vurgu yapan Öksüz, Ticaret ve Sanayi Odasında en üstten en alt görevliye kadar herkesin kurumun geleceği için gayret gösterdiğini belirtti. Öksüz, “Ticaret ve Sanayi Odası Kahramanmaraş’ın iş dünyasında çok önemli bir kurumdur. Bizim kültürümüzde şahıslar değil kurumlar vardır. Buradaki görev alan arkadaşlar başkanından en alt görevlisine kadar hepimiz, kurumun geleceği, kurumun daha iyi çalışması için gayret etmeliyiz. Bu sivil toplum örgütleri yarı resmi bir kurumdur ama ülkemizin gelişmesinde çok önemlidir. Burada her sektörün kendi içerisinde daha fazla bir araya gelmesi daha fazla fikir alışverişinde bulunması o sektörün geleceği için çok önemlidir. İnsanlar birbirinin tecrübesinden istifade eder ama maalesef şimdi insanlar daha kopuk. İnsanlar kendi halinde işlerini sürdürüyor. Birimizin sahip olduğu tecrübeden öbürümüz istifade edemiyor. Bu tecrübelerin çok büyük maliyetleri vardır. Bu bilgiler bir araya gelebilse herkesin de kullanımına hazır hale gelse Kahramanmaraş’ta ki sanayinin ve ticaretin gelişmesine çok büyük etki yapar” dedi.

“KİŞİLERE DEĞİL KURUMLARA ÖNEM VERMELİYİZ”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim dönemine girildiğinin altını çizen Öksüz, seçimlerde kişilere değil de kurumlara önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Ticaret ve Sanayi Odasında seçim dönemimiz yaklaşıyor. Kasım ayında tüm odalarda yeni seçimler olacak. Basınımızın da ilgilendiği bir konudur. Biz şahıslara değil de kurumlara önem vermeliyiz. Şirket olarak ta vizyonumuz budur” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ÇAPINDA İDDİALI BİR ÜNİVERSİTE YAPMAMIZ LAZIM”

Bir gazetecinin “Özel bir üniversite kuracakmısınız?” sorusuna cevap veren Öksüz, Türkiye’de üniversite enflasyonu olduğunu belirterek, “Üniversite yapacaksak Türkiye çapında iddialı bir üniversite yapmamız lazım. Şahsen Kahramanmaraş’a üniversite kurulacaksa Türkiye çapında çok dallı bir üniversite olmalıdır” dedi. Öksüz konuşmasına şu şekilde devam etti; “Özel sektörde şirkette ne kadar katkı da bulunuyorsa herkese ona göre maaş ödenir. Türkiye’de şunu görüyorum çok büyük bir üniversite enflasyonu var. Türkiye’de 5-6 tane üniversite varken çok önemliydi yeni bir üniversite açılması ama şimdi bir üniversite açılıyor ne yaparsan yap kaliteli yap. İkinci sınıf lokanta yap çalışmaz. İkinci sınıf otel yap çok zor. Üniversite yapacaksak Türkiye çapında iddialı bir üniversite yapmamız lazım. Bakın gazetelerin çoğunda yarıda ki reklam üniversitelerin reklamları. Öğrencileri çağırıyor bana gel diyor. Bir sürü kontenjan boş. Ben bakıyorum biz işçi bulamıyoruz. Her gün ben kaçıyorum şu kızımıza iş bul, şu oğlumuza iş bul. Bir fabrika da 2-3 tane mühendis olur, 500 tane işçi olur. Biz sanayiciler neye ihtiyacımız varsa onu yapmalıyız. Bir lokantanın sahibi, bir çeşit yemek var ve kimse yemiyor. Her gün o yemeği yapar, sonra da çöpe dökersen olur mu? İnsanlar en fazla hangi yemeği yiyorsa daha çok müşterinin beğendiği yemekleri yapacaksın ki lokanta çalışsın. Bugün sanayi nasıl eleman arıyor. Neye ihtiyaç var? Bu gençleri götürüp iyi bir eğitimde veremiyoruz. Eskiden kitler vardı. Yani devletin sanayi kuruluşları. Muazzam zarar eder, hiçbir ekonomiye de katkısı olmaz. Kahramanmaraş’ın eski Sümerbank’ı gibi. Bugün o hale gelmiştir.”

“MÜHENDİS DİPLOMASI ALMIŞ ÖLÇMEYİ BİLMİYOR”

Türkiye’de üniversitelerin eğitim sisteminin yanlış olduğunu dile getiren Öksüz, eğitimde önceliğin kaliteye verilmesini gerektiğini söyledi. Ara elemana ihtiyaçlarının olduğunu da sözlerine ekleyen Öksüz, üniversitelerde kaliteli eğitim verilmesi gerektiğini belirterek, “adam, mühendis diploması almış ölçmeyi bilmiyor” dedi. Öksüz, “Eğitim çok önemli ama bizim üniversitelerimizin eğitim sistemi çok yanlış. Neye ihtiyacımız var? bizim ara elemana ihtiyacımız var. Bir kere bir çocuk okulu bitirdiği zaman hemen işi hazır olur. Dolasıyla toplumun ihtiyacı olan konuda yatırım yapılmalıdır. Şahsen Kahramanmaraş’a üniversite kurulacaksa Türkiye çapında çok dallı bir üniversite olmalıdır. İstanbul’da apartmanın içini boşaltıyorlar dairelerin duvarlarını yıkıyorlar kapıya bir üniversite levhası asıyorlar. Adı üniversite. Sende dişinle tırnağınla arttırıyorsun, çocuğun üniversite bitirsin diye nasıl bir eğitim aldığını da bilmiyorsun. 4 yıl nasıl eğitim alıyor, ne yapıyor, zamanını neyle geçiriyor? Diploma alıp geliyor. Dolasıyla olayın içeriğini çok iyi bilmek gerekiyor. Gayret edeceğim. Bizim organize sanayiye çok iyi bir orta öğrenimde teknisyen okulu açmamız lazım. Bu çocuklar işin matematiğini, kimyasını öğrendiği gibi gelecek fabrikalarda da iplikçi olacaksa çalışacak. Ben sanayi de bu kadar işlerle uğraşıyorum. Hala en iyi bildiğin şey ney diye bana sorsan tarım derim. Niye? Rahmetli babam çiftçiydi 11 yaşında başladım araziye gidip gelmeye. Bizim yapmamız gereken eğitimde en önemli şey kalitedir. Biz orta öğrenim bir okulu açtık. Ben bu kadar da Kahramanmaraş’ın bir ihtiyacı olduğunu tahmin etmiyordum. Hakikaten üniversite de çok iyi puanlar alıyordu çocuklar. Şimdi biz bunu orta öğrenimde teknik okul açmalıyız. Kahramanmaraş’ta ki sektörler, dokumacısı, boyacısı, iplikçisi, çelikçisi, inşaat teknisyenleri… Mühendis diploması almış ölçmeyi bilmiyor, geometriyi bilmiyor. Maalesef kaliteli okullar yapmalıyız, kaliteli eğitim yapmalıyız. Bunu da mümkün olduğu kadar özel sektöre yaptırmalıyız. Devlet olarak biz kaliteye göre ücret ödemeliyiz. Devlet bu kadar insanı daha ucuza okutur. Aynı zaman da da fakir ama çok başarı çocukların tahsil imkanı olur. Bu şuan da var başarılı çocuklara okul burs veriyor. Devletin de bu imkanı rahatlıkla sağlaması lazım. Kahramanmaraş’ın üniversite ihtiyacından çok böyle bir ihtiyacın karşılanması lazım. Çünkü biz istihdam yapıyoruz. Bizim ihtiyacımız bu ara ile. Bunun daha elzem olduğunu düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz