Sanayi sektöründe Türkiye son bir kaç yıllık kalkınmayla otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve demir çelik gibi alanlarda ilerleyerek bu ürünleri ihraç etmeye başladı. Bu kapsam da Kahramanmaraş ili de Türkiye sanayisine büyük katkı sağlıyor. Tarım Sanayinde ön plana çıkan Kahramanmaraş, demir çelik, makine ve gıda sektörünün yanı sıra en büyük payını Tekstile ayırdı. Kahramanmaraş’ta sanayi denilince ilk akla gelen Kahramanmaraş yeni sanayi sitesi, bu günlerde eski hareketliliğini arar oldu. Piyasanın çok durgun olduğunu belirten sanayi esnafları, vatandaşın ekonomik yönden durumlarının her geçen gün azaldığını söyleyerek, eskisi gibi emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını belirtti. 
Biz de Manşet Gazetesi olarak, Sanayi esnaflarının bu konu hakkında ki açıklamalarını sizlerle paylaştık. 
İşte sanayi esnaflarının açıklamaları…

Kazım Karademir                                                                                                                                                                                 
İşlerimiz şuan normal ama eski günleri yine de özledik. Sanayi esnafının işleri ne iyi ne kötü, açıkçası esnafımız müşterilerin işini yapıyor ama müşteri eskisi gibi para vermiyor. Mesela ben kaporta boyama işiyle uğraşıyorum, bir kaportayı boyuyorum masrafını da müşteriye söylüyorum, normalde işi bitirince bana ücreti vermesi lazım ama şu gün getiririm, bugün getiririm diyerek zaman geçiyor bir ay iki ay sonra getiriyor, esnafımızın en büyük şikâyeti bu. Bizde zaten esnaf olarak pahalı yapmıyoruz. İşler de biraz hareketlilik olsun diye çok uygun yapıyoruz. Yani sanayi esnafımız işimiz çok olsun demiyor, yaptıkların işin, emeğinin karşılığını gün geçmeden almak istiyor. umarım esnafımızın yüzü güler.

Zeki Göcek
Ben alüminyum doğrama işi yapıyorum 35 yıldır. Aslında ben sanayi esnafı olarak bu durumdan çok şikâyetçiyim. Vatandaş, müşterilerimiz neredeyse veresiye yaptıracaklar işlerini. Yani durum böyle olunca esnafın iş yapası gelmiyor. Önceden işlerimiz çok iyiydi, yani müşteriler çok olmasa bile en azından yaptığımız işin, emeğin karşılığını alabiliyorduk ama şimdi öyle değil. Vatandaş iş yaptırıyor ama parayı hemen vermiyorlar, ya birkaç gün sonra ya da birkaç ay sonra veriyor. Daha çok piyasa durgun, vatandaş nakit alımı eskisi gibi değil. Bankalardan kredi çekiyorlar ve çok borçlanıyorlar, ayrıca vergilerinde düşmesi lazım, durum böyle de olunca esnafa yansıyor. Yani işlerimiz biran önce eski haline kavuşur. 

Ali Tankişi
PVC ve alüminyum sektörüne aksesuar temini yapıyoruz. Kahramanmaraş’ta 6 yıldır bu işi yapıyorum. Durumlarımız normal,  ne iyi ne kötü. Esnaf olarak ta bazen durumlarımız kötüye de gidebiliyor. Nasıl gidebiliyor, mühendis düşünün bir işi yapıyor ama o işi bitirmeden başka bir işe gidiyor, durumlar karışıyor. Yani kimse ayağını yorganına göre uzatmıyor. Maalesef durumlar böyle.

Mustafa Aydoğan
25 yıldır tamircilik işiyle uğraşıyorum. İşlerimiz bu aralar çok durgun. Ülkemizin durumu, insanlarımızın eskisi gibi alım gücü yok. o yüzden bu bizi de etkiliyor. Ekonomik olarak çok içi açıcı değil durumlar. Bazen kımıldama var bazen hareketli oluyor ama genel itibari ile işlerde durgunluk var. Gündemdekiler zaten belli, gündemdeki bazı haberlerden dolayı da işlerimiz etkileniyor ister istemez. Önceden böyle değildi 3-4 yıl öncesine kadar. Umarım işlerimiz istediğimiz gibi olur ve para kazanırız. 

Kasım Alala
sanayi esnafımızın durumları şuan iyi de değil kötü de değil. ben mesela tamircilik yapıyorum, işlerimiz iyi değil, müşteriler gelmiyor eskisi gibi. Önceden buralarda çok müşteri olurdu, esnafımız kazanırdı ama şimdi iş olsa bile kazanamıyor. Vatandaş artık kendi tamirini kendi yapıyor. örnek verecek olursak, adamın bir tanesinin stop lambası bozuluyor, buraya getirip bize yaptırmıyor, kendi yapıyor. yani vatandaş kendi kendine bir çözüm üretiyor. İşlerimiz bu yüzden durgun. İşlerimiz olsa bile zaten vatandaş eskisi gibi para vermiyor. Ya birkaç hafta sonra veriyor, ya da zar zor alıyoruz. Yani durumlar böyle, yapacak bir şey yok. 
Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz