İşlerinden dolayı Kendi ailesinin mezarlarıyla yeterince ilgilenemeyen ve her gittiğinde mezarların çiçekleri solmuş toprağı kurumuş harabe gören iş adamı, kendisi gibi birçok insanın aynı konudan muzdarip olduğunu öğrenince sanal kabir hizmeti veren bir şirket kurdu. İnternet üzerinden mezar ziyaret ve bakımı yapılan şirket Ankara da şimdi 100 mezar a hizmet veriyor.

Ankara'lı İş adamı Üçler Çoruh yoğun işlerinden dolayı kendi anne babası ve aile fertlerinin mezarlarının bakımlarıyla yeterince ilgilenemeyip, çevresindeki bir çok kişinin de aynı konudan muzdarip olduğunu öğrenmesiyle, internet üzerinden kabir ziyareti, yazlık ve kışlık bakımı ve dua okutma hizmeti sağlayan kurduğu şirket üzerinden hizmet vermeye başladı.

Ankara’da yaklaşık 100 den fazla mezarın resmi bakımcılığını yaptıklarını söyleyen www.kabirhizmet.com internet sitesinin sahibi Üçler Çoruh: “Abonelerimiz mezarlarına yaptığımız hizmeti kendilerinde olan özel şifreleriyle 7/24 takip edebiliyorlar” dedi.

Anne ve babası ardından 9 yıl önce ağabeyi Mahmut Çoruh'un vefatından sonra, onların her mezarlarına gidişlerinde bakım hizmetleriyle ilgili eksikliği fark ederek bu şirketi kurduğunu anlatan Üçler Çoruh şunları söyledi: "Ankara Karşıyaka'da annem ve babamın mezarları vardır. İş güç derken sadece bayramları gidebiliyorduk ve her gittiğimizde mezarları harabe buluyoruz. Çiçekler solmuş, çöpler atılmış. 2004 yılında ağabeyim Mahmut'u da kaybedince oradaki mezarlarımız çoğaldı. Önceleri 'bir adam bulalım bakımlarını yapsın' dedik, olum lu sonuç alamadık. olmadı. Sonunda bizim gibi mezarlarıyla yeterince ilgilenmeyen birçok insan olduğuna şahit olunca böyle bir hizmeti vermek için şirket kurduk. Özellikle yaz mevsiminde vatandaşlar yazlıklara, yaylaya, tatil yörelerine gittikleri için, kışın da ulaşım zorluğundan kabirhizmetini yeterince veremediklerinden böyle bir hizmet başlattık.
Bu hizmeti satın alanlar www.kabirhizmet.com sitesinden kendilerine verilen özel kullanıcı adı ve şifre ile siteye giriş yaparak mezarlarının bakımlarının yapılıp yapılmadığını yaz mevsiminde iki haftada bir, kışın ise 3 haftada bir mezarın güncellenen üç boyutlu fotoğrafları ile takip edebiliyor. İnternet sitesinde ayrıca özel sayfa açılarak, kabirde yatan kişinin özgeçmişine, anılara, fotoğraflara ve şiirlere de yer verilebiliyor. yakınlarının kabirlerini Sanal ortamda ziyaret edenlere Kur'an-ı Kerim ve çeşitli dualar okutmalarına olanak sağlıyor.

BEYAZ PAKET EN UCUZ BAKIM

www.kabirhizmet.com hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle 5 ayrı katagoride sunulan mezar bakım paketlerinden birine abone olmak gerekiyor. Yıllık ücreti 150 TL olan ''Beyaz Paket'' en ucuz mezar bakım aboneliği olarak dikkati çekiyor.

Bu pakette, internet aracılığıyla Sanal ziyaret, şifre ile girilebilen ve şiirlerin, fotoğrafların, anıların yanı sıra diğer özel yazıların yer aldığı internet sayfası açılması, kişisel internet sayfasından dua okunması gibi hizmetler yer alıyor.

Yıllık ücreti 200 TL olan ''Mavi Paket''te, beyaz paket  hizmetlerine ilaveten, kabirdeki mevcut bitkilerin peyzaj mimarınca değerlendirilmesi, uygun olmayan kabir üst toprağının bitkisel toprakla değiştirilmesi, gübreleme, sulama, budama, yabani otların temizlenmesi ve tüm bu hizmetlerin yılda 4 kez fotoğraflanarak internet aracılığıyla yayınlanması sağlanıyor. 

220 TL ücreti olan ''Yeşil Paket''te, yer örtücü çok yıllık bitkilerin alana tahsisi ve bakımı, 250 TL'lik ''Turuncu Paket''te peyzaj mimarı kontrolünde yediveren güllerinin dikimi, 300TL'lik ''Sarı Paket''te ise mevsimlik bitkilerin periyodik olarak yenilenmesi yer alıyor. Turuncu pakette ise Talep edildiği takdirde abonelerini özel otomobille evlerinden alarak, din adamlarıyla birlikte kabir ziyareti yapmalarını sağlayan şirket, bunun için KDV hariç yıllık 100 TL ile 230 TL arasında ücret alıyor. Şirketin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle 5 ayrı kategoride sunulan mezar bakım paketlerinden birine abone olmak gerekiyor. 
 

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz