Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından internet alışverişi için bazı uyarılarda bulundu. Bakan Yardımcısı Sayan paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Pandemi ile birlikte artan sanal ticaret hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Efsane Kasım, Süper İndirim Günleri, Efsane Cuma vb. isimlerle indirimli ürün satılan günler, sanal dolandırıcılığa en fazla maruz kalınan ve maalesef vatandaşlarımızın mağdur oldukları dönem oluyor. Peki, bilinçli bir internet kullanıcısı olarak ister mobil, ister web üzerinden olsun internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Öncelikle şahsi olmayan ya da virüs koruması olmayan bilgisayarlar üzerinden hiçbir şifreli işlem yapmayın.

“SİTENİN SSL SERTİFİKASINA SAHİP OLUP OLMADIĞINA BAKIN!”
Uzun zamandır beğendiğiniz bir ürünün normal fiyatının çok altında olduğunu gördünüz. Linke tıkladınız. Sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına bakın! Sadece SSL sertifikası yeterli mi? “Hayır!” Hiçbir dijital ortamda, güvenilir olsa dahi fiziksel kredi kartı bilgilerinizi kullanmamaya özen gösterin. Bankalar, bu tarz dolandırıcılıkların önüne geçebilmek için sanal kart adında dijital bir kart oluşturmanıza olanak sağlıyor. Sanal kartınız ile alışverişinizi tamamladınız. Şimdi hızlı bir şekilde sanal kart limitinizi sıfırlayın.

“KREDİ KARTI BİLGİLERİNİZİ SAKLAMAK ÜZERE İZİN VERMEYİN”
Ayrıca ister fiziki, ister sanal hiçbir dijital platforma kredi kartı bilgilerinizi saklamak üzere izin vermeyin. Alışveriş yapacağınız sitenin ismine dikkatli bir şekilde bakın. Sahte siteler çoğu zaman tek bir harf değiştirerek ya da ekleyerek, gerçek siteyi taklit ederek hazırlanırlar. Fiziki ya da sanal kart fark etmeksizin ödemenizi yaparken 3D secure yani SMS onay kodu kullanın.”

“KREDİ KARTLARIMIZIN KOPYASINI BİR YERDE BIRAKMAYALIM”
Konuyla ilgili konuşan Bilişim Uzmanı Feyzullah Gürün, şunları dedi: “Bu konuda oldukça hassasiyet göstermemiz gerekiyor, kullandığımız kredi kartının herhangi bir yerde hiçbir şekilde bir kopyasını ya da fotoğrafını bırakmamamız lazım. Teknoloji geliştikçe suç konu ve yöntemleri de değişiyor. Özellikle bilgisayar teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ve buna bağlı olarak bankacılık, finans ve alışveriş işlemlerinin sanal ortama kayması bu konudaki suç oranını da artırdı. Bilgi ve bilişim sistemlerindeki gelişmelerle paralel olarak yeni yöntemler geliştiren “hacker”lar klasik suç yöntemlerinden farklı olarak çok kolay ve “tatlı” para kazanabiliyor. Firmaların müşteri bilgilerinin çalınmasından, rakip firmaların web sitelerinin çökertilmesine, bireysel banka hesaplarının boşaltılmasından, kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasına kadar geniş bir alana yayılan “bilişim suçları” günden güne artarken, Bilişim Uzmanı Feyzullah Gürün, trend olan bu gibi suçlara karşı neler yapılması gerektiğini anlattı. “Mail adreslerinize herhangi bir yerden gelen kredi kartı ekstresi ve benzeri gibi mailleri iyice incelemeden içerisine tıklamayın kimden geldiğini, nereden geldiğini iyice bir teyit edin. Hangi banka ile çalışıyorsanız, çalıştığınız bankanın iletişim adreslerini iyi bilin. Burada en büyük iş kişinin kendisine düşüyor kendi güvenliğinizi kendiniz sağlamanız gerekiyor.

“KREDİ KARTI İLE ALIŞVERİŞ YAPARKEN ÇOK DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR”
Siber saldırılar ve suçlarla alakalı araştırmalar sonucunda bazı problemli durumlar olduğu saptandı. İnternet kullanım oranın artmasıyla birlikte, bilişim de bazı güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Bunlara günümüzde çok sık yaşanan kredi kartı dolandırıcılığını örnek verebiliriz. Bu konuda oldukça hassasiyet göstermemiz gerekiyor, kullandığımız kredi kartının herhangi bir yerde hiçbir şekilde bir kopyasını ya da fotoğrafını bırakmamamız lazım. İnternet ortamından kredi kartı ile alışveriş yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor.

“ŞÜPHE ETTİĞİNİZ SİTELERDEN KESİNLİKLE ALIŞVERİŞ YAPMAYIN”
Yine çok sık yaşanan sorunlardan birine örnek verecek olursak, internetten yapılan bir alışveriş sonrasında ödeme işlemi kredi kartı aracılığı ile gerçekleştiriliyor ve ondan sonra alıcının eline ne siparişi geçiyor ne ödemiş olduğu paranın iadesi. Verilen siparişin yasal bir bekleme süresi var, bu süre dolana kadar bekletiliyor ve süre dolduktan sonra ürünün iptalini gerçekleştiriyorlar.  Master ve VISA kart olarak iki türlü kart var, bu kart tipleri ile yapılan alışverişlerde itiraz süreleri 460 güne kadar uzuyor. Bu konuda mağdur olmamak için internet alışverişi yaparken çok dikkat etmek gerekiyor. Sonrasında mağduriyet yaşamamak için güvenilirliğinden şüphe ettiğiniz sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın.

“YÜKLÜ ALIŞVERİŞLERİNİZDE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLARA GİREBİLİRSİNİZ”
Belki 100 TL’lik bir mağduriyet sizleri yıpratmaz ama yüklü alışverişlerinizde geri dönüşü olmayan yolara girebilirsiniz. İnternette güvenebileceğiniz belli başlı siteler var. Bu güvenilir sitelerde alışveriş sistemi şu şekilde işliyor: alıcı ürünü alır, sistem ürünü bekletir, ürün alıcıya 3 gün içerisinde gelir veya gelmez ürün satıcıda askıda bekler. Gelmediği zaman bu yasal süreç içerisinde iade işlemini tekrar alıcıya yapar. Güvenli alışverişin işleyişi bu şekilde devam eder ama diğer türlü büyük mağduriyet yaşanabilir, bilgileriniz korunamaz 2. Veya 3. Kişililerin eline geçer bu durumda işiniz içinden çıkılmaz bir hal alır.”

Editör: Mahmut Beyaz