Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Dereköy mahallesinde farklı illerden gelen yaklaşık 356 sporcunun katılımıyla gerçekleşen Festivale yoğun ilgi oldu. Dulkadiroğlu Belediyesi ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonun ortak düzenlemiş olduğu festivale, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Şahin Hopur, Eski Güreşçi Şeref Eroğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Festivalde farklı illerden gelen sporcular birbiri ile eşleşerek, er meydanında güreşti. Meydan da küçükten büyüğe hünerlerini sergileyen güreşçiler renkli görüntüler sahnelerken, katılıcımalara heyecan dolu dakikalar yaşattı.


 

3 BİN YILLIK BİR TARİHE SAHİP’

Düzenlenen festivalde konuşan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Şahin Hopur, Geleneksel Sporların 3 bin yıllık bir tarihe dayandığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “3 bin yıllık tarihe sahip olan, Geleneksel sporlarımız, Atlı Okçuluk, Cirit, Aba Güreşi ve Şalvar Güreşi olmak üzere, çok uzun bir süredir unutulmuştu. Evlatlarımız, Rocky Balboa’nın filmleri ile büyüdü. Tekrardan ETNO Spor Konfederasyonu çatısı altında, geleneksel sporlarımızı yeryüzüne çıkarıp gençlerimiz, Aziz Türk milletinin evlatları bundan sonra Amerikan dizileri ile Rocky Balboa filmleri ile değil, ata binerek, alana çıkıp güreş tutarak büyümesi için yardımcı olan ETNO Spor Konfederasyonu Başkanımız Bilal Doğan’a buradan saygılarımı sunuyorum. Şalvar Güreşimizi biz bu yıl beş yerde yaptık. Bunun yanında Belediyelerimiz bize çok yardımcı oldular. Allah izin verirse gelecek yıllarda bu güreşlerimizi, 10 ya da 15 yerde eskiden olduğu gibi Afşin’den tutunda, Gaffarlı, Başkonuş ılıca, seneye Konfederasyonumuz ve Federasyonumuzun sayesinde, Belediyelerimizin sayesinde değerli büyüklerimizin sayesinde bu gerçekleşecektir”.


 

BU BÖLGEYİ GÜREŞ MÜSABAKASININ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ’

Konuşmasında önemli açıklamalarda bulunan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’da Dereköy’ün çok önemli güreşçiler yetiştirdiğinin altını çizerek, bu bölgeyi güreş müsabakalarının merkezi haline getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Başkan Okay, “Dereköy’ün şanına Dulkadiroğlu’nun şanına, Kahramanmaraş’ımızın şanına yakışır güreş müsabakalarını inşallah hep birlikte daha çok izleyeceğiz. Bizlerde Dulkadiroğlu Belediyesi olarak, imar faaliyetlerinin dışında, çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikler ve en önemlisi spor faaliyetlerinde üstümüze düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz güreş, Kahramanmaraş’ın en önemli spor dallarından bir tanesi. Kahramanmaraş’ta da Dulkadiroğlu ilçemizin en önemli spor dallarından bir tanesi ve biliyorsunuz Dereköy’ün ayrı bir önemi var. Burada yetişen çeşitli dünya olimpiyat şampiyonlarımızdan dolayı, bizde bu organizasyonlara göreve ilk geldiğimiz üç yıl önce burada bir güreş organizasyonu ile başlamıştık. Fakat geçen iki yıl zarfında çeşitli manalardan dolayı bu organizasyonları yapamadık. Her yıl bireyler katarak daha farklı şeylerle zenginleştirerek, bu tür sporları yapmak istiyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi de bu alana her yıl yatırımlar yaparak bu bölgeyi, güreş müsabakalarının merkezi haline getirme niyetimiz var. Bundan sonra her yıl buraya bireyler katarak, bu niyetimizi de inşallah gerçekleştireceğiz. Bu organizasyon Kahramanmaraş’ımızın güreşine, Dulkadiroğlu’muzun güreşine, Türkiye’mizin güreşine çok büyük bir katkı sunacaktır. Hedefimiz bu çimlerde, bu sahalarda güreşen kardeşlerimizden, inşallah yeni şeref Eroğulları’nın yetişmesi, yeni Metin Kaplan’ların yetişmesi, yeni Mehmet Esenceli’lerin yetişmesi, yeni Harun Doğan’ların yetişmesi. Bunun için bizde üzerimize düşen sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra elimizdeki imkânlarla bu organizasyonlara destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz