21’inci yüzyılın en büyük toplumsal olaylarından biri olan ve yayılma hızına bakıldığında an itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, hayatları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kuşkusuz salgın sürecinde en önemli önlem ve ayrıntı ise temizlik. Bu doğrultuda Kahramanmaraş’ta kişisel temizliğine dikkat eden vatandaşlar, diğer yandan da ev eşyalarının temizliğine de büyük özen gösteriyor. Özellikle kış ayında evin en çok kullanılan eşyası olan halıları detaylı bir temizlikten geçiren vatandaşlar, virüse karşı önlemlerini ve temizliklerini artırmaya devam ediyor.

HALILAR DEZENFEKTE EDİLMİŞ ŞEKİLDE TESLİM EDİLİYOR

Kahramanmaraşlı halı yıkama esnafı Ferit Gök, halı yıkamanın inceliklerini ve koronavirüs tedbirlerini anlattı. Halıları makinalar aracılığıyla yıkadıklarını vurgulayan Gök, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dünyanın gündeminde koronavirüs var. Aynı şekilde ülkemizde de hızla yayılırken yine ölümlere sebep oluyor. Biz de koronavirüse dair tedbirlerimizi aldık. Servisimizde personellerimizin eldiven ve maske kullanımı ile dezenfekte noktasında çalışmalar yaptım. Bütün çalışanlarımız dikkatli bir şekilde işlerini yapıyor. Servis ekibimiz de her gittiği yere yine eldiven ve maskeleriyle birlikte gidiyor. Halılar hijyenik bir şekilde sahiplerinden alınıyor. Biz öncelikle kendi önlemlerimizi aldık. Arabalarda her seferinde kirli halılar geldikten sonda dezenfekte işlemi yapılıyor. Böylece temiz yıkanan halılar da dezenfekte edilmiş şekilde teslim ediliyor.

                                                                                              

“HALILARIN TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Birçok yönden virüsün olumsuzluğu olsa da insanlarımıza temizliğin önemini hatırlattı aslında. Dikkat ederseniz bütün herkes son günlerde temizliğine çok daha fazla dikkat ediyor. İnsanlar vücut temizliğinden, evlerinin, arabalarının temizliğine kadar her şeye dikkat ediyor. Bu noktada da işyerlerindeki ve evlerdeki halıların temizliği büyük önem arz ediyor. İş yerlerindeki halılara ayakkabılarla basılabiliyor bu da dışarıdaki mikropların iş yerine gelmesini sağlıyor. Evlerimiz de de halıların temizliği çok önemli. Birçoğumuzun çocukları var halıların üzerinde oynuyor. Ayrıca kış döneminin bitmesiyle birlikte şuan için halılar da artık kirlendi. Bir kış boyu insanlarımız halının üzerinde yaşamlarına devam etti. Çocukların teması burada çok önemli. Evlerdeki halıların da sürekli yıkanması ve temiz tutulması gerekiyor.

YENİ GELİŞTİRİLMİŞ DETERJANLAR KULLANMAYA BAŞLADIK

Koronavirüs sebebiyle de vatandaşlar şuan da halılarını yıkatmaya başladılar. Virüs sebebiyle biz de yıkamalarımızda ve kullandığımız deterjanlarda eklemeler yaptık. Yıkama aşamasında virüs sebebiyle kullandığımız deterjanlarda virüslere ve bakterilere karşı dezenfekte edici madde içeren yeni geliştirilmiş deterjanlar kullanmaya başladık. Tabi halı yıkanırken birkaç farklı aşamadan geçiyor. İlk aşama müşterilerimizin bizleri araması ve kayıtlarını oluşturmamızla servisçi arkadaşlarımızın halıları alıp getirmesinden oluşuyor. Halılar geldikten sonra ilk aşamada ölçümleri yapılır, ölçüm yapılırken de lekeler varsa lekelere müdahale edilir, ardından yıkamaya alınır. Otomatik vakum sistemli makinamızda halılar yıkanır, yıkandıktan sonra sıkma makinasında suyu sıkılır, ardından da kurutma odasına konulur ve nem alma makinasıyla halının tamamen kuruması sağlanmış olur. Bu işlemleri yaz-kış her zaman yapabiliyoruz.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR VAR
Halı yıkama basit bir şeymiş gibi görünse de dikkat edilmesi gereken noktalar var. Vatandaşlarımızın merdiven altı diye tabir edilen yerlere halılarını teslim etmemesini öneriyoruz. Buralara dikkat etmek gerekiyor. Halı yıkamacıyım diyen kişilerin yerlerinin gezilip görülmesi gerekiyor. En azından ne şartlarda yıkama yapıldığı, hijyene dikkat edilip edilmediği araştırılmalı. Otomatik makinalarla yıkıyoruz, kurutma odamız var, paketleme makinamız var deyip de hiç birinin olmadığı yerlere dikkat etmek gerekiyor. Sadece her şeyin fiyat olarak ucuz olmaması gerektiğini, bu noktada çocukların ve ailemizin sağlığının daha ön planda olduğunu, ufak rakamlara takılmayıp mümkün olduğunca güvenilir firmalara göndermeleri gerekiyor. Bilmediğimiz firmalar halı yıkatacağımıza güvendiğimiz yere yıkatmak çok daha sağlıklı olur.

“ZAMAN KAVRAMI ÖNEMLİ”
Makine halısının metrekaresini 5 TL’den yıkıyoruz, yün ve el dokumalar 6 TL’den yıkanıyor. Yorgan ve battaniyeler 25 TL, elyaf yorganlar 30, sırıklı ve yün yorganlar ise 40 TL’den yıkanıyor. Fiyatlarımız günün şartlarına göre gayet makul. Bizler söylediğimiz zamanda halılarınızı teslim ediyoruz. Bu noktada diğer firmalardan ayrıldığımızı düşünüyoruz. Yani müşteriye biz aldık, bir ay sonra ya da söylediğimiz zamanın dışında teslim etmiyoruz. Müşteriye ulaşamadıysak geç teslim edebiliyoruz sadece ama o da bizi sıkıntıya sokuyor. Biz ne zaman demişsek o zaman içerisinde halıları teslim ediyoruz. En önemli mesele bu. 3-4 gün içerisinde teslim ederiz demişsek, 3-4 gün içerisinde mutlaka teslim ediyoruz. Bizi diğerlerinden ayıran özellik bu. Eğer bir sıkıntı ya da temizlenmeme gibi bir durum olduğunda müşteri bir hafta içerisinde bize dönerse de sorgusuz sualsiz tekrar alıyoruz ve ücretsiz olarak yeniden yıkıyoruz. Bir hafta olmasının sebebi de bu işin suiistimale açık olmasından kaynaklanıyor. Geri dönüşler bizim için de bir ARGE çalışması oluyor, hatamız varsa görmüş oluyoruz. Hem de müşteri memnuniyeti açısından bir hafta içerisinde dönen müşterilerin halısını tekrar ücretsiz yıkıyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz