Özelde Kahramanmaraş’ın genelde ise tüm dünyanın dondurmadaki markası olan ve gösterdiği başarıyla hedeflerine bir bir ulaşan MADO, üretim potansiyelini ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artmaya devam ederken, bu popülasyondan daha çok verim elde etmek için harekete geçti. Bu bağlamda özelikle salep ile keçi sütünde verimliliği zirveye taşımak adına Sütçü İmam Üniversitesiyle işbirliği yapan MADO, salebi dünyada popülaritesi yüksek bir içecek haline getirmek isterken, artan kaliteli keçi sütü ihtiyacını da en aza indirgemeyi amaçlıyor.

TÜM GAYRET KAHRAMANMARAŞ İÇİN!
MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ile Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vermek adına öğretim üyelerinden oluşan üniversite heyetini ‘MADO Beyazı Keçi Üretim ve Adaptasyon Çiftliği’nde ağırladı. Öğretim üyeleriyle beraber salep ekimi yapan ve verimliliği artırma hedefi doğrultusunda istişarelerde bulunan Mehmet Sait Kanbur, tüm gayelerinin Kahramanmaraş olduğunu vurguladı.

İYİ BİR SALEBİNİZ OLMAZSA İYİ BİR DONDURMA YAPMANIZ MÜMKÜN DEĞİL”
Salep ekim alanında gazetecilere konuşan MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “Kahramanmaraş’ta salep markasını geliştirip dünyaya pazarlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Çiftçilere destek olmak istediklerinin de altını çizen Kanbur, “Bu yılki salep ekimine başladık ama bu yıl farklı bir ekim yapıyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile işbirliği kurarak salepteki verimliliği arttırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda da bölgedeki çiftçilere daha fazla nasıl destek olabiliriz, istihdamı nasıl genişletebiliriz bunun gayesi içerisindeyiz. Mado olarak alım garantisi ve ekonomik destek olarak çiftçilerimize söz veriyorum. Salep eken çiftçilerimize 10 yıl alım garantisi sözü veriyorum. Üniversitemizden de ekimle alakalı bilimsel bir destek istedik. Bu anlamda da üniversitemizle Mado bir işbirliği içerisinde. Biz Kahramanmaraş’ta salep markasını geliştirip dünyaya pazarlamaya çalışıyoruz. İyi bir salebiniz olmazsa iyi bir dondurma yapmanız mümkün değil. Salep dondurmanın hammaddesidir ve aynı zamanda şifalı bir içecektir. Salebi dünyada tıpkı kahve gibi popüler bir içecek haline getirmeye çalışıyoruz.

SALEPLE BİRLİKTE KAHRAMANMARAŞ’IMIZIN İSMİNİ DÜNYAYA DUYURACAĞIZ”
Baktığınız zaman salep Avrupa’da 1700’lü yıllarda içecek olarak kullanılmış bir bitki. Dolayısıyla Avrupa salebin önemini ve şifasını çok iyi biliyor. Ama devlet bunu endemik bitki diye yasakladı. Biz salebi yasaklamak yerine çoğaltalım istedik. Salebi bilim adamlarının katkısıyla çoğaltırsak ekonomiye büyük katma değer sağlar. Bugün salebin piyasa değeri 500-600 bin TL. Bu az bir rakam değil. Talepte çok yüksek. Salep endemik bir bitki olduğu için siz dışarıya çıkaramıyorsunuz. O zaman ne yapmamız lazım; bilim adamlarıyla beraber salep üretimini geniş ovalara yaymamız lazım. Sağ olsun üniversite bu konuda bize destek olacağına söz verdi. Gördüğünüz gibi ekimini de beraber yaptık. Tabii aynı zamanda da saleple birlikte Kahramanmaraş’ımızın ismini dünyaya duyuracağız” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARI VE ÜRETİMİ YERİNDE İNCELEDİK”
Aynı konu üzerine konuşan KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise şunları kaydetti: “Türkiye’de dondurma üreten illerimizin başında Kahramanmaraş geliyor. Kahramanmaraş’ta da dondurma üreten en önemli firmalarımızdan birisi Mado. Mado’nun Türkoğlu’nda kendi çiftliği var. Bu çiftliğinde gerek keçi sütü üretimi gerek salep üretimi konusunda çalışmalar yapılıyor. Mado Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kanbur Bey üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ile birlikte üniversite Mado üretimi konusunda ortak çalışma yapılmasına karar kıldılar. Bizde bu bağlamda buraya Mado Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kanbur Beyin davetiyle gelmiş bulunuyoruz. Burada salep çalışmaları var. Bu çalışmalar burada gerçekleştiriliyor. Mehmet Bey bu çalışmaların bilimsel bir ayağının da olmasının önemli olduğunu vurguladı. Bizde bu bağlamda buraya geldik ve çalışmaları inceledik.

ÖĞRENCİLERİMİZE SALEPLE İLGİLİ TEZ VERECEĞİZ”
Çiftlikte var olan salep çeşitleriyle ilgili üniversitemize döndükten sonra yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimize saleple ilgili tez verilmesi konusunda öğretim üyelerimizle görüşeceğiz. Mehmet Bey tez çalışmalarının Mado çiftliğinde yapılması konusunda destek vereceğini ve denemelerin burada yapılması konusunda her türlü çiftliğin kapılarının açık olduğunu ifade ettiler. Bizde bu nazik davet nedeniyle bundan sonra salebin bilimsel yönden geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızın burada yürütmeyi planlıyoruz. Böylece hem bilimsel bakış açısının hem de uygulama bilim açısını birleştirerek daha iyi sonuçlar elde edilmesi gayreti içinde olacağız.”

MERALARIMIZDA HEP AROMATİK BİTKİLER VAR”
Salep ekimi sahasındaki incelemelerin ardından keçi sütü üretim alanlarına geçen Kanbur ve üniversite heyeti, bu alanda da yapılabilecek çalışmalarla ilgili karşılıklı fikir alışverişlerinde bulundu. Üniversite heyetine sağımhaneden mera alanlarına kadar birçok yeri gezdiren Kanbur, iyi bir dondurma yapılabilmesi için iyi bir keçi sütüne ihtiyaç olduğunu anlattı. Kanbur, keçi sütü üretimiyle ilgili açıklamasında şöyle konuştu: “Dondurmacılıkta özellikle keçi sütü çok önemli. İyi bir dondurma yapabilmeniz için çok iyi bir keçi sütüne ihtiyacınız var. Kahramanmaraş’ta artık bu konu ihtiyaç haline geldi. Süt getirenler kalmadı. Bir de biz bunu biraz daha bilimsel hale getirebilmek için bu konuyu çiftliğe taşıdık. Ama dikkat ederseniz çiftliğimizin ismi Mado Beyazı Adaptasyon Çiftliği. Meralarımızda hep aromatik bitkiler var. Güzel ve reyhanlı bir süt alabilmek için çiftliğimizin içerisinde bulunan meralara aromatik bitkiler ekiyoruz. Aynı zamanda kalitesi de farklı. Buradaki keçilerimizden periyodik olarak 365 gün süt alıyoruz. Bir de keçilerimizden çift yavru alıyoruz. Bu konuyla ilgili büyük araştırmalarımız var.

ÇİFTÇİLERİMİZE KEÇİ SÜTÜ İÇİN 10 YIL ALIM GARANTİSİ VERİYORUZ”
Biz Kahramanmaraş’taki çiftçilere istihdam konusunda biz keçi sütü için 10 yıl alım garantisi veriyoruz diyoruz. Mado olarak üreticilerimize aynı zamanda maddi destekte veriyoruz. Her zaman söylediğim bir şey var; malı yapan değil, satan ustadır. Siz üretin biz alalım. Biliyorsunuz bizim kapasitemiz çok yüksek. Şu anda 40 ülkede yerimiz var. Bu ülkelere sadece dondurma değil aynı zamanda kültürümüzü de beraberinde satıyoruz. O zaman kaliteli ürünler vermemiz lazım. Bizim süte ihtiyacımız var. Bizde burada istihdam için üreticilerimize, siz üretin biz 10 yıl boyunca alalım diyoruz.

SEVDAMIZ ÇOK TİCARET DEĞİL, KAHRAMANMARAŞ’TIR”
Bu çalışmalarla beraber üniversitemize işin bilimsel yönüyle ilgili destek istedik. Sağ olsun üniversitemizde konuyla ilgili gereken özeni göstermek için çalışmalara başladı ve hocalarımızı çiftliğimizde ağırladık. Hocalarımız bizim her konuda yanımızda olacaklarını söylediler. Konu Maraş’sa mesele bitmiştir. Sevdamız çok ticaret değil, Kahramanmaraş’tır.”

MADO’YA DESTEK VERECEĞİZ”
KSÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Bakır ise şunları dedi: “Mado çiftliğimiz uzun yıllardan beri keçi yetiştiriciliğine başlamış bir yer. Bildiğiniz gibi Kahramanmaraş dondurmanın başkenti. Dondurmanın da ana ürünlerinden bir tanesi de keçi sütü olduğu için Mado bu işi hem üretmek hem de sütünü sağlamak için bir çaba içerisine girmiş. Yıllardan beri yaptıkları çalışmalar neticesinde 2 ırkın melezlenmesi sonucunda bir Mado beyazı ırkını elde etmeye çalışıyorlar. Bu çalışmaların devamında süt verimi yüksek bir ırk oluşturmak için çabaları var. Üniversitemizden de bu çalışmaların bir adım daha ileriye götürülmesi noktasında daveti oldu. Bizlerde Mado’ya bu noktada destek vereceğiz.

MARAŞ BEYAZI’ IRKI İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ”
Çiftliğimizde yapılan çalışmaların analizini yaptıktan sonra alınan süt verimliliğinde nasıl bir adım daha ileriye gidilir? Bunun çabası içerisinde olacağız. Bu çalışmalar neticesinde belki Mehmet Beyin hayali olan Mado Beyazının yanında Maraş beyazı gibi bir ırk elde edilebilir mi? bunu zaman içerisinde göreceğiz. Ama netice itibariyle mevzu bahis Maraş olduğunda bizlerde Kahramanmaraşlılar olarak bu taşın altına elimizi koymayı kendimize görev kabul ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz