Sağlık Bakanlığı’ndan Twitter adresinden dolandırıcılıkla ilgili önemli bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığına aitmiş izlenimi verilen sahte bir telefon uygulaması kullanılarak vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığının tespit edildiği belirtildi. Vatandaşlara, "sahte web sitelerine ve bağlantılara tıklamayın, dijital güvenliğinizi tehlikeye atmayın." uyarısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Dolandırıcılar her aileye 3 bin lira pandemi desteği ödemesinde bulunulacağı vaadiyle kişilere kısa mesaj göndermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığının vatandaşlara maddi destek verme yönünde görevi ve çalışması bulunmamaktadır. Resmi kaynağı olmayan 'edevlet-pandemidestekdetay.com', 'trkisalt.com/pandemidestek' gibi yanıltıcı isimli web sitelerine ve bu sitelerde yer alan uygulamalara itibar etmeyiniz. Bilgiye resmi kaynaklardan ulaşın, doğru bilginin yayılmasına destek olun."

“BİLİŞİM DE BAZI GÜVENLİK AÇIKLARI ORTAYA ÇIKIYOR”
Konuyla ilgili konuşan Bilişim Uzmanı Serdal Çetinkaya, şunları söyledi: “Siber saldırılar ve suçlarla alakalı araştırmalar sonucunda bazı problemli durumlar olduğu saptandı. İnternet kullanım oranın artmasıyla birlikte, bilişim de bazı güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Bunlara günümüzde çok sık yaşanan kredi kartı dolandırıcılığını örnek verebiliriz. Bu konuda oldukça hassasiyet göstermemiz gerekiyor, kullandığımız kredi kartının herhangi bir yerde hiçbir şekilde bir kopyasını ya da fotoğrafını bırakmamamız lazım. İnternet ortamından kredi kartı ile alışveriş yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yine çok sık yaşanan sorunlardan birine örnek verecek olursak, internetten yapılan bir alışveriş sonrasında ödeme işlemi kredi kartı aracılığı ile gerçekleştiriliyor ve ondan sonra alıcının eline ne siparişi geçiyor ne ödemiş olduğu paranın iadesi. Verilen siparişin yasal bir bekleme süresi var, bu süre dolana kadar bekletiliyor ve süre dolduktan sonra ürünün iptalini gerçekleştiriyorlar. 

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLLARA GİREBİLİRSİNİZ”
Master ve VISA kart olarak iki türlü kart var, bu kart tipleri ile yapılan alışverişlerde itiraz süreleri 460 güne kadar uzuyor. Bu konuda mağdur olmamak için internet alışverişi yaparken çok dikkat etmek gerekiyor. Sonrasında mağduriyet yaşamamak için güvenilirliğinden şüphe ettiğiniz sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Belki 100 TL’lik bir mağduriyet sizleri yıpratmaz ama yüklü alışverişlerinizde geri dönüşü olmayan yollara girebilirsiniz. İnternette güvenebileceğiniz belli başlı siteler var. Bu güvenilir sitelerde alışveriş sistemi şu şekilde işliyor: alıcı ürünü alır, sistem ürünü bekletir, ürün alıcıya 3 gün içerisinde gelir veya gelmez ürün satıcıda askıda bekler. Gelmediği zaman bu yasal süreç içerisinde iade işlemini tekrar alıcıya yapar. Güvenli alışverişin işleyişi bu şekilde devam eder ama diğer türlü büyük mağduriyet yaşanabilir, bilgileriniz korunamaz 2. Veya 3. Kişililerin eline geçer bu durumda işiniz içinden çıkılmaz bir hal alır.

“HİÇBİR KULLANICININ DİKKATE ALMAMASI GEREKİYOR”
Dolandırıcılık olayı sanal ortamda da bu şekilde işliyor. Mesela Facebook üzerinden bir uygulama açılıyor ve önünüze başka bir uygulama çıkıyor hesap şifrenizi veya bankacılık şifrenizi istiyorlar. Bu tip olaylarda kesinlikle güvenilir değildir hiçbir kullanıcının dikkate almaması gerekiyor. İnternet ortamındaki bankacılık işlemlerini herhangi bir arayüzden değil de bankaların, telefon mağazalarında bulunan bankacılık uygulamaları aracılığı ile yapmak gerekiyor. Hacker’lık yapanlar, günümüzde 500 TL’lik, 1000 TL’lik işlemleri yapmıyorlar daha büyük işlerle uğraşıyorlar ama bu iş yaygınlaştıkça rakamlarda düşmeye başlayacaktır ve bu da daha çok insanın mağdur olması anlamına gelmektedir.

“HİÇBİRİNİN YAZILIM ALT YAPILARININ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Telefon aramasıyla bile dolandırıcılığın gerçekleştirildiği şu günlerde internet ortamında önümüze çıkanlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kurumsal çalışan firmaların bilişim destek ekiplerinden destek almalarının şart olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta ki şirketlerin bu konuda eksikleri olduğunu düşünüyorum. Hiçbirinin yazılım alt yapılarının olduğunu düşünmüyorum. Bu açığın bir an önce giderilmesi gerekiyor. Türkiye’de, İstanbul da bulunan bilişim suçlarla şube müdürlüğü bu gibi olayları engellemekte ön ayak oluyor. Bu kurumun ülkemizin her ilinde bulunması gerekiyor ve bu tip olayların engellenmesi için vatandaşlarımıza güvenlik ekiplerimiz tarafından bilgiler aktarılması gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz