Geçtiğimiz günlerde MHP Milletvekili Halil Öztürk, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun'da değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin yasalaşmasıyla beraber 500 binden fazla olan, yurt içi veya yurt dışı merkezli sosyal ağ sağlayıcıları, verdikleri hizmeti kullanmak isteyen kullanıcılardan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını talep etmek zorunda olacak. Böylece sosyal medyada işlenen terör provokasyon suçlarını dolandırıcılıkları tehdit ve şantajların kimler tarafından işlenmesinin önüne geçmesi planlanıyor. Biz de marasmanset.com olarak Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Bilgi İşlem Müdürü olarak görev yapan Yakup Kaman ile bu teklifin olumlu olumsuz yanlarını neler? Bu yöntem sosyal medya üzerinden işlenen suçların tamamen önüne geçilebilecek mi? Bu gibi suçların önlenmesi için başka hangi yöntemlerin kullanılması gerek? Gibi birçok konuyu konuştuk.

“DÜNYADA BİRİNCİ SIRADA”

Bilgi İşlem Müdürü Yakup Kaman konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye dünyada sahte haber ya da bizim trol haber dediğimiz milleti galeyana getirme milleti farklı şekilde yönlendirmede dünyada birinci sırada haberlerin yüzde 49’u yalan dolayısıyla bu hesaplar insanları farklı yönlendirebiliyor. Aynı whatsapp’taki ses kaydı gibi adam whatsapp bir ses kaydı atıyor şurada doktorum burada hemşireyim aslında aslı astarı yok aslı astarı olsa da bir şaka yoluyla başlatıyor daha sonra bu gerçekmiş gibi devam ediyor. Bu teklifi de bu gibi şeyleri daha fazla kontrol altına alma amaçlı teklif. Teklif şunu getiriyor 500 binden fazla kullanıcısı olan web servislerinin yani sosyal medya hesapları facebook, twitter, instagram, tender artık her ne ise bunlardan fazla ise bunlara diyor ki siz Türkiye’de temsilcilik açacaksın bu temsilcilikte benim ülkemden bağlanan kişiler T.C. kimlik numarasıyla bağlanacak diyor dolayısıyla sahte hesaplar oluşturulamıyor. Sahte hesap çoklu nereden geliyor? Mesela Türkiye’de 40 milyon bayan var fakat facebook’taki bayan hesabı 85 milyon! Bu nasıl oluyor? Buradan ortaya çıkarabiliriz. Bu teklifte diyor ki sen sahte haber atacaksan yalan haber atacaksan kendi TC’nle açacaklar kimin ne yaptığını ne attığının doğruluğu kontrol edilebilir bir mekanizma istiyor.

“ÇİN GİBİ Mİ OLUYOR?”

Birileri tarafından özgürlüğümüz kısıtlanıyor olarak algılanabiliyor, Çin gibi mi oluyor? Çin’de mesela bu şekilde. Buradaki amaç sosyal medyanın ülkenin mesela Arap Baharı veya gezi olayları hep sosyal medya üzerinden planlandı. Hep sahte hesaplar üzerinden planlandı. Fuat Avni olayı var mesela sosyal medya üzerinden gerçekleşti bu olayda. Adam kim olduğunu belli değil twitter’da kendini açıklamıyor. O zaman herkese istediğin küfrü yap, yalan söyle doğru ya da yanlışına katlanmıyorsun. Bu yasak teklifi kabul görürse senin attığın her şeye bir sorumluluk getiriyor.

“OTOKONTROL MEKANİZMASIYLA BU İŞ ÇÖZÜLEBİLİ”

T.C kimlik numarasından ziyade KVKK giriyor. TC kimlik numarası senin kişisel bilgindir herkeste olmaması mesela atıyorum bir öğrencinin TC kimlik numarası sistemde var o öğrencinin TC kimlik numarasını, adını soyadını hiçbir bilgisini başkasıyla bir kuruma paylaşamam, paylaştığın zaman ağır ceza veriyor KVKK(Kişisel Verilen Koruması Kanunu). Bunun yerine herkes tarafından onaylanabilecek yani ben Yakup Kaman olarak facebook ya da twitter hesabı açtığım zaman bu kişi gerçekten Yakup Kamandır diye site oraya yanına onay tiki koyabilir. O zaman benim siteye girenlere bu gerçekten Yakup Kamandır diye benim site ne olabilir mesela aynı twitter’daki gibi twitterda mavi tik olayı var mesela bu kişi gerçekten tanınmış bu kişi bu hesabın sahibi görüntüsü veriyor sana facebook veya diğer sosyal medya sitelerinde yok. TC kimlik numarasından ziyade bu şekilde başka arkadaşlar tarafından onaylanabilecek bir otokontrol mekanizmasıyla bu iş çözülebilir.

 

“İŞ İŞTEN GEÇİYOR”

 TC kimlik numarası da olması iyi bir şey aslında. İlk başta insanlar özgürlüğüm kısıtlanıyor diyor ama sen tutup da asparagas haber, sahte haber ya da birilerinin hakkında gereksiz görüntü yayınlıyorsun ama o kişi değil, Fotomontaj yapıyorsun paylaşıyorsun ama o kişi değil dolayısıyla o kişi bu ben değilim diye ayıklayana kadar iş işten geçiyor. Bunu gerçekten kendi TC kimlik numarası üzerinden atsa o kişi değilse mağdur olan kişi tazminat davası açabilme hakkını sağlayacak. Dolayısıyla bu olursa eğer sitelerde sahte haber, ya da sahte provokasyon dediğimiz sahte provokatör trol hesapların bu şekilde önüne geçilebilir. Ama insanlar itiraz ediyor özgürlüğümüz kısıtlanacak toplumda infial korku endişe iklimi, işte devlet bizi her zaman takip edecek. Yalan ya da doğru bir şey söylüyorsan kendi adınla atabilmelisin. Bende mesela okullarda derse gidiyordum okulda çocuklara bilgisayar bilgisi iyi olan var mı diye soruyordum adam diyor ki twitterda 10 bin takipçim var. Adam sanıyor ki bilgisayar bilgisinin iyi olması sosyal medyadaki takipçi sayısıyla ölçüyor. Facebook gezen sene 2.2 milyar hesabı sildi. Az önce dedim ya Türkiye’de 40 milyon kadın var 85 milyon kadın hesabı var. Ben bu teklifin taraftarıyım yasalaşırsa çok olumlu yanları olacaktır.

“ÖZGÜR DÜŞÜNEMEYECEĞİZ FELAN DİYORLAR BU KARIŞTIRILMAMALI!”

Özgür düşünemeyeceğiz falan diyorlar bu karıştırılmamalı! Sen yine özgür düşünceni söyleyeceksin ama kendi ağızınla. ‘Biz özgür düşünemeyeceğiz Çin gibi olacağız’ diyorlar öyle bir şey yok sadece bir haberi yanlış yapıyorsan bunun hesabı sorulacak. Sen kendi düşünceni söyleyebilirsin. Kırmızıyı sevmiyorum maviyi beğenmiyorum bu senin düşüncendir kimse sana karışamaz. Tutup ta işte Ahmet Şunu dedi Mehmet bunu dedi diye saçma sapan ya da yalan yanlış haber yaparsan bunun da hukuki olarak sonuçlarına katlanabilmeliyim vatandaş olarak. Ama bizim bazı vatandaşlarımız ne istiyor: ya ben istediğimi söyleyeyim, istediğim yalanı atayım tutarsa tutar, tutmasa da tutmaz.

“ŞU KONUDA BİZİM EKSİKLİĞİMİZ VAR”

Koronavirüs olayı oldu mesela emniyette bununla ilgili baya bir araştırma yaptı. Koronavirüs olmamasına rağmen vay efendim şu mahallede korona çıkmış, Maraş’ta şurada varmış, hastaneler doluymuş doktorlar ölmüş Maraş’ta gibi watsaptan ses kayıtları dolaştı. N’oldu aslı astarı çıkmadı. Şu konuda bizim eksikliğimiz var. Bazen devlet kurumlarını açıklamalarını sosyal medyadan yapıyor bunu devlet kendi duyuru sitesi var mesela Milli Eğitim Müdürlüğünün duyuru sitesi var orayı takip edebilir. İnsanlar oradan takip etmektense twitterdan, facebooktan takip ediyorlar dolayısıyla oradaki hesaplarda değiştirilebiliyor.

“İŞTE BU YASAK BUNUN ÖNÜNE GEÇİYOR”

Mesela ben facebooktan herkesin adına hesap açabiliyorum. Bana gerçekten sen bunusun diye sormuyor. Ben Recep Tayyip Erdoğan adına da hesap açarım veya Kılıçdaroğlu adına hesap açarım sahtemi sahte fotoğrafını bulurum facebookta adım şu derim. İşte bu yasak bunun önüne geçiyor.

18 yaş altı çocukların kullanımı için birebir bir şey bu. Onlarda sosyal medya kullanacaklar ama takipli kullanacaklar benim çocuğum sosyal medyada kiminle konuşuyor watsapta kiminle mesajlaşıyor. Belki o anda göremiyor ama geriye dönük adli suç teşkil edildiği zaman hızlı bir şekilde suçluya ulaşabilme tespit edecek bu sistem.

VPN İLE AÇIYORLAR!

Bunda hackerlerin bazı yöntemleri var VPN dedikleri siteler. Yurt dışından hesap açıyor. Adam diyecek ki Türkiye’ye T.C. ile mi bağlanıyor o zaman bende buradan Senegal’e bağlanırım veya Fil Dişine bağlanırım diyor. Oradaki sunucuya bağlanıyor, sunucu üzerinden twitter hesabı açıyor.

DEDESİNİN NİNESİNİN TC’SİNİ KULLANABİLİRLER

Bu teklif kanunlaşırsa gençler dedesinin ninesinin sosyal medya kullanmayan yaşlı ailelerin TC’lerini kullanarak sosyal medya açma yoluna gidebilirler ama bir şekilde takibi daha kolay olur.

“TC İLE GİRİLMESİ BU İŞİ ÇÖZER Mİ?”

Bu sosyal medyaya girişte TC ile girilmesi bu işi çözer mi? Çözmez. Sadece takip edilebilirliği suça maruz kalmış olan vatandaşların takip edilebilirliği ya da onların suç işlememelerini ya da onlara karşı zarar veren mesela hâkim, savcıyım diye adamlar kendini tanıtıyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar? Sahte bir hesap alıyor Ahmet, Mehmet adına sim kartı alıyor zaten sim kart alırken operatörler sormuyorlar ki bu Ahmet mi diye. Sahte bir kimlik bile verirsin senin doğru ya da yanlış olduğunu kontrol etmiyorlar.

“TERÖR ÖRGÜTÜ YANDAŞLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Tüm dünyanın sahte hesaplarla başı ağrımakta bu yöntemle hem sosyal medyadaki sahte hesapların önüne geçilecek hem de kişisel veriler korunacak "FETÖ, PKK, DHKPC gibi terör örgütü yandaşlarının önüne geçilecek.”

(Haber: Samet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz