Kahramanmaraş’ın kuzeyinde yer alan Türkiye'nin en kaliteli ayvalarının yetiştiği Onikişubat ilçesinin Şahinkaya Mahallesi’nde ayva hasadı başladı. İriliği, rengi ve sulu olmasıyla dikkat çeken Şahinkaya Ayvası üreticilerinin de yüzünü güldürdü. Yıllık 800 ton üretimi gerçekleştirilen Şahinkaya ayvası, tadı, aroması ve kalitesi ile birçok ilden gelen tüccarları cezbederken ulusal düzeydeki alıcılarında beğenisini kazanıyor. Hasat sezonu boyunca ilgi gören ve daha tarlasında satılan Şahinkaya Ayvası metropol şehirlerin yanında dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

2 BİN DÖNÜM BAHÇE İLE HER GEÇEN GÜN ARTAN ÜRETİM

Bölgede 2 bin dönüm civarında ayva bahçesinin bulunduğunun bilgisini veren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, üretimin her geçen gün Kahramanmaraş’ta daha da arttığını söyledi. Çetinkaya, “Bölgeye has lezzeti aroması son derece kaliteli ayvası olan Şahinkaya’dayız. Bölgede yetişen ayvamız,  üreticimizin ekonomisine ciddi anlamda olumlu katkı sağlayan bir ürünümüz. Kahramanmaraş’ta Şahinkaya bölgemizde 2 bin civarında bir ayva bahçemiz var. Buradan hasat eden ürünler tedarikçi firmalar aracılığıyla Türkiye’nin birçok yerinde pazarlara ulaştığı gibi ihracata da giden bir ürün. Son yıllarda fiyatının kalitesinin ve tedarikçi firmaların gelip bahçe bazında ürünleri satın almasından dolayı ürünün satışında da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Kış aylarının şifa deposu olan ayvanın hem elma gibi tüketilmesi, reçelinin yapılması, tatlısının yapılması da sofraların vazgeçilmez bir ürünü olarak tüketiliyor.  Bu kadar çok sevilen bir meyvenin Kahramanmaraş’ta üretiminin olması bizleri de ayrıca mutlu ediyor.  Ayva üretimi her geçen gün Kahramanmaraş’ta daha da artıyor. Bahçelere ek olarak kapama bahçeler yapılıyor. Ayva bahçesinin bir dönümünden ortalama 8 ila 10 ton hasat gerçekleştiriyoruz” dedi.


‘SOĞUK HAVA DEPOSU İSTİYORUZ’
üretiminden oldukça memnun olunan ayvada ticaretin daha da arttırılabilmesi için mahalleye soğuk hava deposunun kurulması gerektiğini söyleyen mahalle Muhtarı Hasan Şişman,
“Şahinkayası denilince akla ilk gelen meyve ayvadır. Ayva bölgemizde 2 bin dönümün üzerinde bahçelerde üretilmektedir. İç piyasada düşük satış oranı olan ayvamızın dış piyasa da ki satış ortalaması daha düşüktür. Mahallemiz daima üreten bir mahalledir. Sektördeki  tek sıkıntımız, soğuk hava deposunun olmamasıdır. Mahallemizin soğuk hava deposuna ihtiyacı vardır. Eğer ki bu ihtiyacımızda giderilse ticaret hacmimiz daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Hasatta sona yaklaşıldığını söyleyen Üretici Taylan Kurtoğlu ise şunları konuştu: “Hasadımız başladı. Yavaş yavaş sona doğru geliyoruz. 20 dönümlük ayva bahçemiz mevcut. Bizlere destek veren ziraat odasına ve tarım ve orman müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Burada hasatımızın sonuna geldik. Ayva satışında özellikle de iç piyasada herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.”

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz