Kahramanmaraş’ta 20 yılı aşkın bir süredir Sahafçılık yaparak kitapseverlere hizmet eden İsmail Demir ile değişen ve gelişen dünya şartları içerisinde sahafçılığın yerini konuştuk. Sahaf ve Sahafçılık üzerine başlayan konuşmamız, mesleğin günümüzde ayakta kalma çabası vermesiyle devam etti. Demir, konuşmasına şu şekilde başladı: “Sahafçılık, kitapların ki genelde öğrencilerin kullanmadığı ya da okuduğu kitapları takas etmesi ve satması yoluyla oluşan bir meslektir. Genel anlamda ders kitaplarının değişimi üzerinden yürüyen bu iş aynı zamanda hikaye, roman, şiir türü kitapları da zaman içinde kapsamasıyla kitapseverlerin uğrak yerleri haline gelmiştir. Sahafçılığın en belirgin ve ortak özelliği ucuzluktur. Özellikle edebiyat alanındaki kitapları piyasa değerinden çok daha ucuz bir fiyata yalnızca sahaflarda bulursunuz.”

DİNİ KİTAPLAR VE ANSİKLOPEDİLER ARTIK SATILMIYOR

Değişen ve gelişen şartlar içinde sahafçılığın geçirdiği maceraları anlatan Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu iş zamanla ciddi değişikliklere uğradı. Okul kitaplarının parayla satıldığı dönemlerde yüksek kar getiren Sahafçılık, kitapların devlet tarafından verilmesi ve her yıl değişen eğitim ve sınav sistemleri yüzünden bitme noktasına gelmiş vaziyette. O dönemlerde bir sürü esnaf arkadaşımız vardı. Şimdi hepsi kapattı gitti. Bakınız elimizde yığınla ders kitabı var. Elimizde kalan bu kitapları dönüşüme gönderiyoruz. Ağırlıklı olarak dershane kitapları bulunmakla beraber, dershanelerin kapatılmasıyla birlikte muhtemelen bu kitaplarda elimizde kalacak. Ayrıca internet kullanımının bu denli yaygınlaşması da bizleri kötü etkiledi. Dini kitaplar ve ansiklopediler artık satılmıyor. İnsanlar merak ettikleri her şeye internetten ulaşıyorlar. Bu durum da araştırma yapmanın şekli değişti. Önceden araştırma yapmanın biricik yöntemi olan ansiklopedilerin yerini cep telefonları aldı.”

 SAHAFTAN KİTAP ALMAYA UTANIYORLAR

Sahafçılığın tekrar canlanması için yapılması gerekenlere de değinen Demir, “Bazı insanlar getirip satmaya utanıyor. Kitapları çöpe atıyor. Bazı öğrenciler ise sahafçılardan kitap almaya utanıyor. Bazı öğrenciler ise parayla satmıyor, sadece hayrına getirip bırakıyor. Bu çöpe atmaktan iyi. Parası olmayan öğrenci geldiğinde hayır için bırakılan kitapları veriyorum, sahibine dua et diyorum. Orada burada çöpe atılacağına getirseler ihtiyaç sahiplerine ulaşırdı. Malatya’da sahafçı çarşısı var ama Kahramanmaraş’ta yok. Sahafçı çarşıları olsa daha iyi olur. Aynı zamanda Gaziantep’te de geniş bir alanda 5-10 tane sahafçı dükkanı var. Sahafçıların çarşılaştırılması gerekiyor” dedi. “Sahafçıların kar edeceği kadar kazancı yok. Ben bu mesleği, kitapları ve öğrencileri seviyorum. O yüzden kazancı olmadığı halde bu mesleği yapıyorum” diyen Demir, 20 yılı aşkın bir süredir yaptığı bu işten artık yorulduğunu belirterek, “Gösterip düzenlemekten yoruldum artık kitapların nerede olduğunu söylüyorum onlar bakıyor” dedi.

Haber: Adem Merk

Editör: Mahmut Beyaz