Anne ve bebek ölüm oranlarını en aza indirgemek, bu kapsamda da farkındalığı en üst seviyeye çıkarmak amacıyla harekete geçen Kahramanmaraş Sağlık Müdürlüğü, ‘Anne ve bebek’ konulu sempozyum düzenledi. Arsan Center’da düzenlenen sempozyuma İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz’ün yanı sıra halk sağlığı uzmanları, anestezi uzmanları, aile hekimleri ile alanında uzman personeller katıldı. Sempozyumda açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, 2003 yılından bu yana sağlıkta dönüşüm sürecinin olduğunu ve bu sürecin günümüzde tamamlandığına dikkat çekti. Toplumların gelişmişlik seviyesinin anne ve bebek ölüm oranlarıyla ilgili olduğunu anlatan Öksüz, 2003 yılından bu yana hem anne hem de bebek ölümlerinde ciddi bir düşüşün yaşandığını kaydetti.

DAHA İYİ BİR SEVİYEYE GELMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Her geçen gün kendilerini geliştirerek daha iyi bir seviyeye gelmek için çalışacaklarını vurgulayan Öksüz, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bazı insanlar doğa gibidir. Onlar görünmezler ama insana dokunurlar. Bazen duyulmazlar ama insanın elini hiç bırakmazlar. Hekimlik mesleği de böyle bir meslektir. Doğası çoktur, insana dokunur ve insanın elini hiç bırakmaz. İstanbul’da Zihni Sungur adına bir hocamızın bize her zaman bir tavsiyesi vardı. Kendisi eğitimimize çok büyük katkıda bulundu. Muhakkak hastalarınıza yüreğinizle yaklaşın beyninizle değil. Onlara dokunun, muhakkak anlayın çünkü hayatın temeli anlamayla başlar. Yanınızdaki insanı anlarsanız eşinizi anlarsınız. Ona faydalı olabilirsiniz derdi. Bildiğimiz gibi çok boyutlu bir kalkınmanın göstergesi anne bebek ölüm oranlarının düşünülmesiyle ilgili bir durum. Gelişmiş ülkelerde anne ve bebek ölüm oranları çok daha iyi seviyelerde ve çok daha düşük. Bizde bu sempozyumu bunun için düzenledik. Halk sağlığı uzmanlarımız, anestezi uzmanlarımız, aile hekimlerimiz ve değerli hocalarımızın katkılarıyla bu sempozyumda inşallah bu bilgilerin ışığında Kahramanmaraş’ımız için nerelerde eksiklikler var. Nerelerde aksaklıklar var. Bunları kafamızda toparlayacağız ve kendimize neden ve niçin sorularını soracağız. İnşallah daha iyi bir seviyeye gelmeye çalışacağız.”

SAĞLIKTA GELİŞİM SAFHASINA GEÇMİŞ BULUNMAKTAYIZ”
Sağlıkta gözle görülür bir gelişimin olduğunu ifade eden Öksüz, “bundan sonra artık neyi yaptığımızın önemi yok, nasıl yaptığımızın önemi var. Nasıl yaptığımızla da ilgili işimizi daha iyi yapmak ve ince ayrıntılara daha iyi değinmekle geçer” dedi. Öksüz, “Bildiğimiz gibi 2003 yılında sağlıkta dönüşüm projesi başladı ve tamamlanmış durumda. Artık sağlıkta gelişim safhasına geçmiş bulunmaktayız. Göstergeler, değerler anne ve bebek ölüm oranlarıyla ilgili belirli bir seviyeye geldi. Hasta memnuniyeti ve yeniden yapılanma gerçekten ülkemizde hükümetimizin politikasıyla da iyi noktalara taşındı. 2003 yılından bu yana göstergelere bakacak olursak 2002-2003’lerde anne ölüm oranları 100 binde 64 iken 100 binde yüzde 13,5’in altına düştü. Yine bebek ölüm oranları 2003 yılında bin 31-32 iken bugün 7.4’ün altına düştü. Sağlıkta gelişim aşaması belirli bir seviyeye gelmiştir. Tabii ki bu sonuçların alınmasında yeni hastanelerin yapılması, 112 ve ilk yardım kurtarma hizmetlerinin gelişmesi, yeni yoğun bakımların açılması da katkı sunmuştur. Bundan sonraki süreçte daha detaylı ve iyi çalışmakla olur. Bu konuda artık kalitenin arttırılması ve anlamayla ilgili bir durum söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Öksüz’ün açılış konuşmasının ardından alanında uzman hekimler sunum yaptı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz