Sıcakların bunaltıcı şekilde kendini hissettirmesiyle birlikte serinlemek isteyen vatandaşlar özellikle klimaya başvuruyor. Oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam yaratmak için kullandığımız klimalar bilinçli kullanılmadığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabildiği gibi kullanıcıları ekonomik açıdan da zora sokuyor. Uzmanlar ise klima seçiminin ihtiyaca göre yapılması gerektiğini belirterek klima bakımının her yıl ciddi ve düzenli olarak kontrol edilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Uzun süre bakımı yapılmayan klimalar ise yüksek sesle çalışmaya başlıyor, kimi zaman su akıtıyor, kimi zaman soğutmuyor ya da ısıtmıyor. Arıza şekilleri çeşitli olabileceği ve klima düşük performansla da olsa çalışmaya devam edebileceği gibi, klima bir anda kullanım dışı da kalabiliyor. Sıcak ve soğuk havalarda ortam sıcaklığını azaltan ya da arttıran, havadaki nem oranını düzenleyen klimaların bozulması insanların da konforunu olumsuz etkiliyor. Klima bakımı noktasında Gökay Soğutma’dan Ahmet Göçebe, gazetemiz aracılığıyla vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“YETERSİZ ÇALIŞMANIN SEBEBİ BAKIMSIZLIK”

Klimaların yetersiz çalışmasının temel nedeninin bakımsızlık olduğunu dile getiren Göçebe, “Yaz sıcaklıklarının gelmesiyle birlikte klima bakımları başladı, yoğun geçen günlerimize geldik. Bu aylarda bizler genellikle çok yoğun oluruz ama bu klima bakımlarının aslında tam yaza girmeden, sıcaklıklar tam kendini göstermeden yapılması gerekir. Vatandaşlarımız en çok klimalarının yazın soğutmadığından şikayet ediyorlar, bunun da temel nedeni bakımsızlık. Vatandaşlarımız vaktinde bakım yaptırmadığı için cihazlarının gözenekleri tıkanıyor. Tıkandığı için de soğutma yeteri kadar verimli olmuyor. Aynı şekilde ısıtma da buna dahildir, vaktinde bakım yapılmazsa ısıtma ve soğutma yeterli olmaz” dedi.

“EVDE FİLTRE TEMİZLİĞİNİ YAPABİLİRSİNİZ AMA...”

Klima bakımının tamamen profesyonel ekipler tarafından yapılması gerektiğini belirten Göçebe, “Klima bakımı tamamen profesyonel ekipler tarafından yapılmalı, normal bir vatandaş klima bakımı yapamaz. Evde bakım yapılır ama ufak tefek temizlikleri yapılır. Genel bir klima bakımını profesyonel bir ekibin yapması lazım. Çünkü cihazın görünen tarafında toz oluşuyor, bu filtreler temizlenmek zorunda ama cihazın görünmeyen arka bölge tarafı var. Burada cihaz havayı emer, emdiği havayı önden sıcak yada soğuk hava olarak verir. Emerken içerideki o tozu, oluşan bakterileri arka tarafa aynı halıfileks gibi sıvar, tutunur” ifadelerini kullandı.

“BAKIMSIZ KLİMA İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Bakımı yapılmayan klimaların çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığına dikkat çeken Göçebe, “Bu da yazın örneğin klimayı çalıştırdık, klimanın üzerinde bir terleme oluşur, içeriden hava gelir, terlemeyle birlikte insanlara bakteri olarak geri döner. Astım, bronşit gibi hastalıkların birebir sorumlusudur, insanları hasta eder. İnsanları gerçekten hasta eder klimalar, normal vatandaş baktığında cihazın arka tarafını göremez, gelen ekip komple ön kapağını söker, cihazı ön plana çıkarır, o arkada oluşan kiri ilaç yardımıyla yani normal suyla olmaz, asit bazlı ilaçlarla belli ölçüde asitle temizlenir. Temizlendiğini zaten vatandaşlarımız görür. Çünkü içeride ağır bir asit kokusu oluşur, bu da cihazın üzerinde bakterilerin yandığını gösterir. O asit kokusu oluşmazsa bilin ki o cihaza bakım yapılmıyor, normal su sıkıp çıkılıyordur” şeklinde konuştu.

“KLİMA ÇARPMASINA DİKKAT EDİLMESİ DE ÖNEMLİ”

Vatandaşların klima kullanımında yaptığı yanlışları da anlatan Göçebe, klimanın derecesinin sabit kalması gerektiğini söyledi. Göçebe, “Genelde vatandaşların en büyük sorunu, hararetli, terlemiş bir şekilde evlerine yada iş yerlerine geliyorlar, klimanın kumandasını ellerine alıyorlar direk 18 dereceye getiriyorlar. Onu da bize anlatıyor geldim 18’e getirdim buz gibi etsin beni diye, etmedi diyor. Şöyle bir şey var cihazı 18 dereceye getirsen de 20 derecede tutsan da vereceği soğukluk derecesi aynıdır. Hiç değişmez, 20 yada 18 dereceye geldiğinde klima istop etsin, çalışmasın, bu soğukluk bana yeter, bu dereceye geldiğinde stop etsin demektir. İnsanlar 24 ile 26 derece arasında kendilerini rahat hissederler, bir oda sıcaklığıdır bu. Bunun aşağısı insanı rahatsız eder, hasta eder. Klima çarpması olur, yani insanlar kendilerini rahat edebilecekleri bir dereceye almalı klimalarını, atıyorum 24 derecede kendilerini iyi hissediyorlar, hasta olmadıkları bir sıcaklık, bu dereceye getirdiklerinde klimayı sabit bıraksınlar, kesinlikle ellemesinler. -18 dereceye getirildiğinde aşırı soğukluk getirmez klima, bu başımıza çok geliyor. -18 dereceye getiriyorlar ama içerisi -18 derece olmaz niye? Çünkü burası bir soğuk hava deposu değildir, camlardan içeri güneş girer, dışarı illa ki hava kaçağı olur. Getiremedikleri için de koşan bir insanı düşünün sürekli koşar, belli bir süre sonra da bayılır” açıklamalarında bulundu.

“KLİMA FİYATLARI AŞIRI YÜKSELDİ”

Klima fiyatlarının bu yıl yükseldiğini dile getiren Göçebe, “Bu sene klima fiyatları geçen seneye göre daha da arttı. Fiyatlarımız çok fazla yüksek, sezona çok iyi bakmıyoruz. Çünkü gerçekten de fiyatlar aşırı yükseldi. Mevsim şartları da artık eskisi gibi değil, çok değişti, eski havaları yaşayamıyoruz. Eskilerimiz yaz yazlığını, kış ta kışlığını yapacak derlerdi ama artık yapmıyor. Geçtiğimiz kış ayında kombi satışları iyi olmadı, çok durgun geçti, kimse klimasını çalıştırmadı, ihtiyaç bile duymadı” dedi.

“KLİMA BAKIMI CEBE DE OLUMLU YANSIYOR”

Eski klimaların tarih olduğunu ve yeni klimaların ise invertere döndüğünü dile getiren Göçebe, bir kez daha klima bakımı uyarısında bulundu. Göçebe konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Eski klimalar artık tarih oldu, bütün klimalar invertere döndü. Eski on-off klimalar yasaklandı, TSE tarafından. İnverter klimalara döndük, bu klimalarda verim eski klimalara göre bir kat daha fazla. Tüketim de ona göre daha az. Son olarak vatandaşlarımızın klimalarına bakım yaptırmaları kendi sağlıkları için önemlidir. Sadece sağlık değil, cep yönünden de elektrik tasarrufu yapması bakımından da önemlidir. Çünkü cihaz rahat nefes alamadığı için soğutma ve ısıtmakta güçlenir. İlk aldığımızda çok iyiydi, son zamanlarda bu düştü derler. Tabi ki düşer, çünkü gününde bakım yaptırmıyorsun. Hasta olmamak istiyorsa vatandaşlarımız mutlaka bakımlarını düzenli olarak yaptırsınlar. Elektrik tasarrufu yaparlar, verim tasarrufu olur, verim artar, hastalıktan kurtulurlar, bir de dereceyi kendilerini rahat ettikleri derece sabitlesinler, kumandayı kaldırıp bir köşeye atsınlar. Sağlığını ve cebini düşününler klima bakımlarını ihmal etmesin. Kumandadan oynadıklarında da yine aynı problem karşılarına gelir. En büyük yaşadığımız problem bu, dışarıda cihaz ünitesi bayılıyor, -18’e almış adam, dışardaki ünite motor yiyor belli bir süre sonda. Niye zorlanıyor, 24 dereceye alsalar bu sıkıntı geçecek, olmayacak.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz