Iğdır İl Müftüsü iken Kahramanmaraş İl Müftüsü olarak atanan ve geçtiğimiz hafta göreve başlayan Mustafa Tekin, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş’ın çok güzel, temiz ve sade bir şehir olduğunu belirten Tekin, müftülüğün kurumsal hizmetlerini bir derece daha yukarıya çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ramazan ayının kutsallığına değinen Tekin, bu ayda virüse karşı daha duyarlı olunması gerektiğini kaydetti. “Ramazan ayı birlikte hareket etmenin provasıdır” diyen Tekin, zekatın İslam’da çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

“TOPLUMUMUZUN ZAYIF HALKASINA YARDIM EDECEĞİZ”
Tekin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ımız çok güzel, temiz ve sade bir şehrimiz. İnsanları muhafazakâr. Bizi çok güzel bir şekilde karşıladılar. Kahramanmaraş’ımız yerleşmiş. Kurumsallaşmış. Bazı şehirlerimizde hizmetleri yeniden başlatmak gerekiyor ama Kahramanmaraş’ta bizden önceki hocalarımız kurumsal bir yapı oluşturmuş. İnşallah bizde bu hizmetleri bir derece daha ileriye götürmek için çaba sarf edeceğiz. Özellikle toplumun en zayıf halkası olan fakir, fukara, yetimlerimizle diyalog kurarak, elimizden geldiği kadarıyla yardım etmeye çalışacağız. Rabbim hayırlı hizmetler yapmayı nasip eylesin.

“RAMAZAN AYI BİRLİKTE HAREKET ETMENİN PROVASIDIR”
Ramazan ayı rahmet ve mağfiret ayıdır. Bütün inanan mümin kardeşlerimiz birlikte hareket ediyor. Ramazan ayı bize birlikte hareket etmeyi öğreten ve aşılayan bir ay. Birlikte oruç tutuyor, birlikte iftar ediyoruz. Ramazan ayı birlikte hareket etmenin provasıdır. Aynı duyguları, aynı mekânları tatmanın provasıdır. Ramazan ayında insanların duyguları gelişir. İnsanlarımız İslam’ın 5 temel esasından biri olan Zekatı hep Ramazan ayında verir. Bizim hep birlikte Ramazan ayını yaşamamız lazım. Bunun içinde toplumun en zayıf halkası olan yetimlere yardım etmemiz gerekiyor. Dinimiz yetimi korumamızı emrediyor. Çünkü toplum bir zincirin halkaları gibidir. Ramazan ayında Ramazanın huzurunu, lezzetini tatmak istiyorsak, bu ayda daha duyarlı bir şekilde hareket etmemiz lazım. İnsanımız seferber olmalı.

“ZEKÂT İSLAM’IN KÖPRÜSÜDÜR”
Diyanet İşleri Başkanımız, “Ülkemizdeki zenginler zekâtını verse 55 milyar dolar bir yekûn tutuyor” açıklamasını yapmıştı. Buda bütün muhtaç, fakir ve işsiz kalan insanların ihtiyaçlarını gideriyor. Zekât İslam’ın köprüsüdür. Nasıl ki bir köprü ırmağın iki yakasını birbirine birleştiriyorsa, zekâtta da zengin, fakir insanlar birbiriyle karışır. Bunun için özellikle Ramazan ayında yardımlaşmayı ön plana çıkarmamız lazım. Cenabı Allah, “Beni zayıfların içerisinde arayın” buyuruyor.

“BU RAMAZAN DİĞER RAMAZANLARA BENZEMİYOR”
Bir yerde yangın olduğu zaman insanlar bir şey düşünmeden o yangını söndürmeye çalışır. Bu Ramazan diğer Ramazanlara benzemiyor. Bir yangın var. Şu anda günde ortalama 300 kişi virüsten dolayı yaşamını yitiriyor. Dolayısıyla bu konuda herkesin seferber olması, duyarlı davranması lazım.  Bizde şöyle fıkhi bir kural vardır; bir camide namaz kılıyorsunuz ve o anda caminin dışında ‘İmdat’ diye bir ses geldi. Eğer o cemaat namazı bozup ta o ‘İmdat’ sesine kulak vermezse o cemaatin namazı olmaz. Bir kişi ‘İmdat’ diye bağırıyorsa hepsi namazı bırakacak önce o sese kulak verecek. İmdat diyenin çaresine koşacak ve sonra gelip namazını kılacak.

“AŞI YAPTIRMAK ORUCU BOZMAZ”
Ben aşımı yaptırdım. Aşı yaptırmak orucu bozmaz. Aşı sırası gelen kardeşlerimiz mutlaka aşısını yaptırmalı. Dinin maksatlarından bir tanesi de sağlığın korunmasıdır. İslam’ın ruhu insanlığın nefsini muhafaza etmektir. Buda sağlıkla olacak. Cenabı Allah, ‘Eğer bilmiyorsanız işi uzmanına götürün’ buyuruyor. Bugün uzman doktorlarımız, ‘Aşılarınızı yaptırın’ diyor. Bu aynen bir müftünün fetva vermesi gibidir.

“GELİN SEFERBER OLALIM VE HİÇBİR İNSANIMIZ AÇ KALMASIN”      
2021 yılı Fitremiz 28 TL olarak belirlendi. Bu fitre ve zekâtta şuna dikkat etmemiz lazım; önce yakın akraba. Daha sonra uzak akraba. Ondan sonra yakın komşu, sonra uzak komşu. Bu esaslar çok önemli. Gelin seferber olalım ve hiçbir insanımız aç kalmasın. Sizin elinizden bir şey gelmiyorsa bize bildirin. Müftülüğümüze telefon açsınlar ve ‘Şu yerde muhtaç bir insan var’ desinler. Biz hemen onun yardımına koşarız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz